Ölstilar

Världen är full av olika ölstilar och de utvecklas ständigt. Kanske tycker du att alla dessa stilar bara gör ditt ölsmakande svårare och…. ja så kanske det är! Men om inte annat så är det bra att veta vilken stil du gillar för att kunna hitta rätt öl i butiken eller på krogen.

Ölstilar

Alla ölstilar som finns! Ja, eller nästan… I bokstavsordning! Och är det någon förklaring som är för allmän eller rent av konstig – säg till! Mejla: joel@beersweden.se

Ale, belgisk
Den belgiska alen är ofta relativt komplex med tydlig jästkaraktär. Finns i många enskilda stilar såsom dubbel, trippel och quadrupel.

Altbier
Tysk ölstil som till skillnad från sina tyska kollegor är jäst med alejäst. Produceras i Düsseldorf. Nils Oscar gör en variant vid namn Ctrl Alt Delete.

Barley Wine
Alkoholstark öl med brittiskt ursprung. Alkoholstyrka mellan 8 och 12 %. 

Berliner Weisse
Tysk veteöl som bara bryggs i Berlin.

Bière de garde
Nordfransk ölstil av ale-karaktär, ofta med rustika och råare karaktärsdrag.

Bitter
Brittisk ölstil med många undervarianter; ordinary bitter, extra special bitter (ESB) och best bitter. Ale med relativt hög beska.

Black India Pale Ale (BIPA)
En mörk öl med hög humlenärvaro – en stout som humlats för att få fram IPA:ns egenskaper. 

Blonde
Ljus belgisk ale.

Bocköl
En lager med högre alkoholstyrka, ofta med tydlig maltkaraktär.

Brown Ale, amerikansk
Amerikansk variant av den brittiska grundstilen – oftast mer humlad.

Brown ale, engelsk
Malttydlig öl med bruna färg.

Brune
Mörk ale från Belgien.

California common
Samma stil som steam beer – en öl som använder lagerjäst men vid varmare temperatur – en hybrid mellan lager och ale kan man säga. Arketypen till ölstilen görs i Kalifornien-baserade Anchor Brewing.

Dortmunder
Något alkoholstarkare tysk öl av lagerkaraktär, gjordes ursprungligen i den tyska staden Dortmund.

Dubbel
Trappistöl (jmf trippel) med mörkare färg och mer sötma. Alkoholhalt runt 7 %.

Dubbel India Pale Ale (DIPA)
En IPA med högre alkoholhalt. 

Dubbelbock
Tysk lager med högre alkoholhalt, högre än vanlig bock till och med.

English Old Ale
Alkoholstark brittisk öl som har lagrats och sedan blandas med nybyggd, olagrad öl.

English Special Bitter
Starkare brittisk bitter – ofta kring 6 %.

English Strong Ale
Starkare öl från Storbritannien, ofta med kastanjebrun färg. Alkoholstyrkor mellan 7 och 11 %.

Eisbock
Alkoholstark lageröl av bock-typ där man genom att frysa ölen och ta bort isen ökar alkoholstyrkan ytterligare.

Faro
Faro är lambik som sötats med farinsocker.

Färsköl
Öl som inte är lagrad och dessutom inte filtrerad eller pastöriserad. Har kort hållbarhet.

Gueuze
Belgisk ölstil som är en form av lambik. Man blandar olika gamla lambik och skapar därmed  gueuze – en öl som fortsätter att jäsa i flaskan tack vare att det finns jäst kvar i lambiken.

Imperial Stout
Alkoholstark variant av stout.

India Pale Ale
Ale med högre humlehalt – från början för att kunna klara resan mellan Storbritannien och Indien bättre, nuförtiden mer av smakmässiga skäl. Finns i både brittisk och amerikansk stil där den amerikanska har betydligt tydligare humlekaraktär.

Klosteröl
Öl som på något sätt kan kopplas till ett kloster. På klosterna bryggde man traditionellt öl i flera länder förr i tiden. Namnet anspelar också på de öl som bryggs med koppling till de 8 trappistkloster som finns i Europa.

Kriek
Lambik som fått tillsats av körsbär.

Kölsch
Ölstil som bara får bryggas i den tyska staden Köln. Den använder inte den traditionella underjästen utan jäses med överjäst.

Lager
Öl gjord med lagerjäst, så kallad underjäst, stilen stammar från Tyskland. Världens mest spridda ölstil.

Lambic
Suröl som spontanjäser av jäst som finns i omgivningen. Blandas till gueuze.

Majbock
Starkare form av bock.

Mild ale
Brittisk ale-stil med låg alkoholhalt – mellan 3 % och 4 %.

Münchener
Mörk lageröl som stammar från Bayern och München. Mjuk, sötmaltig och en lätt rostad ton.

Märzen
Något starkare lageröl, bryggd till kopparfärg.

Oud bruin
Belgisk ölstil där öl lagras under flera månader och där ölet under lagringen blir syrligt.

Pale Ale, brittisk
Brittisk ölstil med oftast gyllene färg och alkoholhalt mellan 3,5-4,2 %.

Pale ale, amerikansk
En amerikansk variant av den brittiska pale ale, oftast med en tydligare humling.

Pilsner, tysk
Ljus lageröl, ofta med tydlig maltbas och humlad med klassiska humle.

Pilsner, tjeckisk
Ljus lageröl med tydlig maltkaraktär och humlad med den lätt kryddiga Saaz-humlen.

Porter
Mörk ale från Storbritannien, ofta med en lätt rostad ton.

Porter, baltic
En variant av porter som görs i nordöstra delarna av Europa och i Tyskland. Görs på lagerjäst istället för ale-jäst som i originalet.

Porter, imperial
En starkare variant av porter.

Saison
En belgisk ale med ursprung i den nordvästra delen av landet. 

Schwarzbier
Lager bryggd på svartmalt. Rostad karaktär och svartbrun färg. Alkoholhalt mellan 4,5 % och 5,7 %.

Scottish light ale, 60/-
Skotsk variant av ale – med lägst alkoholhalt.

Scottish heavy ale, 70/-
Skotsk variant av ale – med högre alkoholhalt.

Scottish export ale, 80/-
Skotsk variant av ale med ännu högre alkoholhalt.

Scottish strong ale, 90/-
Skotsk variant av öl med högsta alkoholhalten.

Stout, dry
Mörk, brittisk ale i torr stil.

Stout, extra
Mörk. brittisk ale med lite högre alkoholhalt.

Stout, foreign
Mörk brittisk ale med ännu högre alkoholhalt.

Stout, imperial
Alkoholstark mörk ale med tydliga rostade toner.

Stout, milk
Stout gjord med tillsats av laktos.

Stout, oatmeal
Stout gjord med malt av havre, oftast under 30 % av malten. 

Steam beer
Samma sak som California Common, en öl som görs av lagerjäst men där ölen jäses vid högre temperatur.

Supersaison
Modern utveckling av den traditionella saisonen. Mer alkohol, mer kryddighet, mer av allt kan man säga.

Suröl
Öl som bryggs med spontanjäst och som därför får syrlig karaktär. Exempel är lambik, gueuze, kriek och framboos.

Trappistöl
Öl som bryggs med tillstånd av de 8 trappistkloster som har rätten att utfärda tillstånd. Oftast brygger inte trappistklostrens munkar själv men det finns undantag.

Tripel
Starka belgiska ale med alkoholhalter på upp mot 10 %. Ljus färg, fruktig och och intensiv smak.

Veteöl
Öl bryggd med bland annat vetemalt, stammar från Tyskland (weissbier) eller Belgien (witbier).

Wee heavy
Stark skotsk öl med mahognyfärg. Väldigt maltig och söt.

Weissbier/weizen
Tysk veteöl.

Weizenbock
Tysk veteöl med högre alkoholhalt.

Wiener
Kopparfärgad lageröl med ursprung i Österrikes Wien.

Wit, belgisk
Belgisk veteöl, ofta kryddad med koriander och apelsinskal och andra kryddor.

Zwaarte
Lambik som fått tillsats av svarta vinbär.

 

 

 

 

 

Social Share Toolbar