Malt

Malt är en av de viktigaste beståndsdelarna i öl och bakom sig namnet döljer sig säd som låtits gro. När malten uppnått önskad gryning stoppas processen och malten torkas eller rostas. Torkningsgraden på malten kommer sedan att avgöra både färg och smak på den färdiga ölen.

Malt på maltvågen.

Malt på maltvågen.

Malt görs oftast av korn men alla sädesslag kan användas. Rostningsgraden ger olika namn på malten och bryggaren använder de olika maltsorterna på olika sätt för att uppnå smak- och färgeffekter.

Malten finns i två grundsorter – basmalt och specialmalt. Basmalten är själva stommen i ölen, specialmalten hjälper till att sätta smak och färg på det färdiga ölet.

Här har du de vanligaste sorterna av malt.

Pilsnermalt (korn) – ljus malt som används till ljusa öl.

Pale ale-malt (korn) – snäppet mörkare än pilsnermalt.

Wienermalt (korn) ger ett gulorangt öl och är  lite mörkare än pale ale-malten.

Bayermalt (korn) – är något mörkare än wienermalt och ger ölet en lätt rostad ton.

Münchenermalt (korn) – ytterligare något mörkare.

Vetemalt – ljus malt av vete och används till exempel i veteöl.

Karamellmalt är en specialmalt som har karamelliserats genom att man fuktat malten samtidigt som den värms upp. Den ger en lite sötare och nätt bränd ton.

Chokladmalt är inte lika svart som svartmalt (naturligt nog) och har en mjukare och mer nedtonad smak.

Svartmalt eller färgmalt är malt som är nästintill svart i färgen.

Rökmalt är malt som torkats över trä som brinner, oftast ved av bok. Röken ger omisskännlig smak till ölen.

Man kan även använda vanlig säd i bryggningen och denkallas då omältad.

Läs mer om humle här!

 

Social Share Toolbar