Ölfakta

I grunden består öl av fyra råvaror; malt, humle, jäst och vatten. Alla delarna har olika funktion när man brygger öl och alla delarna har dessutom stark påverkan på smaken och utseendet på ölen.

Malt – malt är säd som man låter gro och sedan torka. Oftast är det korn som används men alla sädesslag kan användas – oftast med korn som bas.
Ölets färg bestäms av vilken malt man använder och hur hårt rostad malten är.

Humle – humle är en ört vars blommor används i ölbryggningen. Humle ger beska och arom men har även konserverande effekt på ölet.

Jäst – jästen finns i grundkategorierna underjäst, överjäst och spontanjäst – vilken jäst man använder beror på vilken öl man vill skapa.

Vatten – vattnet ger olika förutsättningar på ölen och man kan under bryggningen förändra vattnets egenskaper för att förändra smaken på det färdiga resultatet.

Förutom dessa grundingredienser jobbar bryggare med många andra råvaror när de brygger öl. Råfrukt, socker, kryddor, vanlig frukt och grönsaker är sådana exempel.

Vill du läsa om all världens ölstilar? Alla ölstilar hittar du här!

Social Share Toolbar