Sveriges första crowdsourcade öl

| september 4, 2014
Poppels – Projekt 003 Imperial Saison

Poppels – Projekt 003 Imperial Saison (Foto; Poppels)

Poppels Bryggeri har snabbt etablerat sig som ett av de mer stabila svenska småbryggerierna med bra öl som tilltalade både ölnördarna och en bredare massa. Och det har gått bra, kapaciteten byggs nu ut för andra gången på kort tid. Vi har skrivit om Poppels tidigare här och här.

Ett sätt för Poppels att experimentera utanför sitt bassortiment är med en Projektserie där de tar ut svängarna lite mer. Första ölet i serien, projekt 001 Dubbel-IPA, röstades fram som Sveriges bästa öl i BeerSweden Forum Awards och blev så populär att den nu ingår i standardsortiment. Projekt 002 Imperial Stout blev också väldigt väl mottaget och vann pris på Göteborg Porterfestival i kategorierna Stout samt Imperial Stout. Med två välgjorda projektöl i bagaget är förväntningarna på Projekt 003 Imperial Saison minst sagt höga.

Just det, sen var det där med inramningen, att Projekt 003 Imperial Saison är Sveriges första crowdsourcade öl. I det här fallet innebär att man bett sina konsumenter och vänner komma till bryggeriet med sina färska vinbär. Kul idé och med ett smart marknadsföringsvärde. Till de 50 personer som donerade vinbär; ni kunde inte förvaltat de där bären på ett bättre sätt.

poppels bär

Bärbidragare (Foto: Poppels)

I Projekt 003 har man alltså valt att tolka Saison. En ölstil som de senaste åren blivit en slasktratt för all världens versioner och idag kan vad som helst etiketteras som Saison, det enda ”kravet” är användandet av jäst som ger lite belgiska toner. Ok, det där är en annan diskussion men utgångspunkten idag är att man inte alls vet vad som väntar när man köper en Saison, denna ölstilarnas KinderEgg.

Därför blir jag glad av hur ”klassisk” Projekt 003 Imperial Saison ändå känns. Poppels har lyckats igen, det är ett fantastiskt öl om ni frågar mig, den bästa svenska Saisontolkningen vågar jag säga (imorgon kanske Brekeriet tar över den positionen om jag blir på Skånehumör).

Det jag gillar med ölet är att man nästan kan dofta sig till en hyllning till Brasserie Dupont och de bästa belgiska exemplaren. Man går den klassiska vägen, det är oerhört snyggt, tydliga komplexa jästtoner parat med lite eldighet, frisk kryddighet, lätt syra, peppar och fenoler. Visst, det är röda vinbär i ölet men det är ytterst subtilt, de smälter in i övriga smaker och jag hade inte plockat vinbär om jag inte visste det. Kanske kan en del bli besvikna på detta; var är bären? Men de finns där någonstans i bakgrunden, leta.

Det är bara att lyfta på hatten igen, Poppels vet vad de håller på med och projektserien är uppenbarligen inga hastverk. Var beredda den 5:e september då bolaget släpper ölet. Köp, det är ett öl det kommer snackas om.

/Fredrik Berggren

fredrik@beersweden.se

 

Tags: ,

Category: Bryggerier, Recensioner, Senaste Nytt

Comments are closed.