Intervju med Stanley Wong inför En Öl & Whiskymässa i Göteborg

| april 2, 2014
Imorgon är det en vecka kvar till den andra upplagan av En Öl & Whiskymässa i Göteborg. Vi kollade läget med Stanley Wong som arrangerar mässan i samarbete med Svenska Mässan i Göteborg.

Stanley_beer

Göteborg har ju blivit lite av ett öl-Mekka, hur märker du av det som mässarrangör?


-Jag märker det dels för att vi har en bra uppslutning med lokala bryggerier och sedan är intresset stort att besöka mässan. Det märks framförallt på antal sålda förköpsbiljetter. Sedan känner jag att media också lyfter Göteborg som öl-staden nr ett i Sverige. Göteborgarna har verkligen saknat en öl- och whiskymässa och de förtjänar verkligen en.

Det blev ju en del kaos förra året med köer och personer som inte kom in, vad har ni gjort för att undvika samma situation i år?


-Vi har gjort en hel del förändringar, dubblat ytan till hela 9 000 kvm, tre mässdagar med längre öppettider. Vi säljer fredags och lördagsbiljetterna med två-timmarsintervaller. Det betyder att vi säljer ett begränsat antal biljetter i år och att alla inte kan komma in samtidigt. Logistiken har vi också lagt mycket fokus på. Alla som inte kom in förra året har fått pengarna tillbaka samt även en fribiljett och egen VIP-entré till i år. 

LoggaEnÖL

Vad är nytt för mässan i år?


-Som jag nämnde innan kör vi i tre dagar och på torsdagen startar vi med tre branschtimmar mellan kl. 13-16, detta är en önskan som kommer från många av våra utställare. Vi byter även till nya hallar. Våra nya hallar ligger direkt till vänster om stora entrén. 
Fler nyheter är att det ingår både öl- och whiskyglas och att vi även har fler varianter av dryckeshäften. Till sist vill jag slå ett slag för många nya hantverksbryggerier som ställer ut för första gången hos oss eller som har egna montrar i år: Stigberget Bryggeri, Rådanäs Bryggeri, Electric Nurse, All In Brewing, Beerbliotek, Byaregårdens Brygghus och Borås Bryggeri för att nämna några.

Det poppar upp en massa ölfestivaler i Sverige nu, vad ska vara En Öl & Whiskymässas unikitet i denna uppsjö av ölmässor?


-Jag skulle nog säga bredden på utställarna, att kunna få förmånen att ha med både många stora och små aktörer. Idag har vi runt 25 små hantverksbryggerier och många av dem ställer sällan ut på mässor. Vi är glada att de kommer till oss.

Vad blir det för ölprovningar?

-Det blir mycket spännande provningar i år. Vi kör ”Bryggarna Bakom Ölen” i år igen då det blev uppskattat sist. Mikkel Borg Bjergsø kommer för att hålla en provning och det är ganska unikt, han brukar sällan köra sånt själv, det sålde slut direkt. Vi har flera bryggerier som kör egna sessioner: Oppigårds Bryggeri, Poppels Bryggeri, Beerbliotek, Brewdog & CAP. Sedan blir det ölskola, IPA-provning och Porter/Stout-provning med mera. Sedan har vi ju Rare & Rated som du (undertecknad) ska hålla i, glöm nu inte av det (skratt).

Intresset för mässan verkar vara väldigt stort, kommer den växa än mer i framtiden?


-Angående att växa är det primära att kunna leverera en väl fungerande mässa i år. Sedan har vi alltid möjlighet att bli ännu större men du ska veta att årets mässa är redan nu till storlek en av större i sitt slag.


/Fredrik Berggren

fredrik@beersweden.se

Tags: ,

Category: 5 frågor, Senaste Nytt

Comments are closed.