Brygghuset Finn

| april 6, 2014
Det är svårt att hålla koll på alla nya svenska bryggerier som poppar upp men BeerSweden försöker hjälpa er i bryggeridjungeln. Idag får ni träffa Brygghuset Finn från Landskrona. De lanserade nyligen sina första öl på Systembolaget och har också hunnit möta publiken på Linköping Beer Expo och Malmö Öl & Whiskyfestival. Om några dagar har man chans att prova deras öl på En Öl & Whiskymässa i Göteborg. 

logga

Berätta om Brygghuset Finn, hur startade ni?

-Historien om Brygghuset Finn börjar i skolbänken på Lunds Tekniska Högskola för några år sedan. Mitt under utbildning så skulle två av oss grundare, Petter och Simon, läsa en kurs i ekonomi. Det första projektet i denna kurs innebar att skriva en affärsplan för ett fiktivt företag. Eftersom ekonomi inte var vårat största intresse, så fick vi verkligen tänka till hur vi skulle göra denna kurs intressant. Det fiktiva företaget vi skrev affärsplan om fick helt enkelt vara ett bryggeri, som redan då namngavs till Brygghuset Finn. Simon hade bryggt öl tidigare och med Inspireration från kursen så ägnades den kommande sommaren åt att brygga öl. Den tredje grundaren Joacim var med och tog del av de första batcherna och fann sig därefter tillrätta som en i gänget. Efter en tid visade sig resultatet bli gott och då fanns det bara en sak att göra, nämligen att gå från idé till verklighet.

Varifrån kommer bryggverket och vad har ni för kapacitet?

-Vårt bryggverk är baserat på mjölktankar och användes av nynäshamns bryggeri fram till 2006. Infrastrukturen runt omkring med automation, hetvattentank, hopback och rördragningar är helt vår egna design. Kapaciteten i bryggverket är ca 400 liter per bryggd. Om vi kör på för fullt och endast brygger överjäst ale så kan vi brygga två bryggningar på en bryggdag två gånger i veckan. Maxkapaciteten på ett år ligger på drygt 70000 liter för tillfället. 

Vad vill ni att folk ska känna och tänka när de provar era öl?

-Vi har försökt göra öl som vi själva gillar och som vi tror kan gå hem bland allmänheten. Våra öl karakteriseras av en tydlig maltbas ofta med fruktiga amerikanska humletoner. Vi vill at den som provar ska känna en bra munkänsla där ölen hela tiden är närvarande, utan att vara alltför extremt i framtoningen. En bra matöl som även fungerar bra för sig själv, eller helt enkelt allra bäst till ytterligare en till Finn öl.

 Vilka andra bryggerier inspirerar er?

-Svår fråga. Simon som är bryggare upptäckte sitt ölintresse under en resa i Belgien där han tog del av den Belgiska ölkulturen, detta har dock inte återspeglats i vår öl. Numera provar vi gärna det mesta i ölväg både från svenska och utländska småbryggerier. Men sett till vår öl så är det nog de Amerikanska mikrobryggerierna som påverkat oss mest.

Finn_öl

Vad är det för öl som hittills kommit ut? 

-Hittills har vi fått ut en American Pale Ale och en Brown Ale. En IPA är på gång inom kort. Planer finns bland annat på lager, porter och säsongsöl. I vilken ordning kommande nyheter lansereras är inte bestämt. 

Och var kan vi hitta era öl?

-Vi finns på följande fyra lokala systembolag: Landskrona, Saluhallen i Lund, Råå i Helsingborg och på Center Syd i Löddeköpinge. Ölen finns tillgänglig för beställning till samtliga butiker i hela Sverige. Vi finns även ute på restauranger och krogar. En lista över vilka ställen vi finns på kan hittas om man klickar om/about på vår facebook-sida (www.facebook.com/brygghusetfinn). 

Berätta mer vad som händer framöver för Brygghuset Finn

-Just nu är det full fart framåt. Vi har precis lanserat ölen på systembolaget och var nyligen med på Linköping beerexpo och Malmö Öl & Whiskyfestival. Vi är även med på En Öl & Whiskymässa i Göteborg (10-12 April). Senare i vår kommer även vår IPA att komma ut.

/Fredrik Berggren

 

Tags:

Category: Bryggerier, Om BeerSweden

Comments are closed.