Nausta – Sveriges nordligaste hantverksbryggeri

| mars 7, 2014

 

 

 

Jag har tyvärr inte provat något från Nausta Bryggeri, men det ska det bli ändring på då jag känner en instinktiv dragningskraft till Sveriges motsvarighet till Alaskan Brewing Company eller ölets “Into the Wild”. Med sina ödsliga, nästan sagolikt karga etiketter med hjortronmonster och annat har de något unikt, detta Sveriges nordligaste hantverksbryggeri.

naustasameBerätta om Nausta Bryggeri, hur startades ni?

Nausta bryggeri startades 2012 av mig Frank Stenberg och min bror Max Stenberg. Vi köpte familjegården i Norra Slagnäs för ett antal år sedan och funderade på vad vi kunde göra med det tomma fordonsgaraget som stod på tomten. Vi hade bryggt öl på hobbynivå ett tag och en dag kom vi på tanken att starta ett mikrobryggeri i Lappland. Här fanns dessutom en möjlighet att uppfylla en dröm som vi haft länge, att kunna erbjuda arbetstillfällen i Arjeplogs kommun. Vi tänkte några timmar på saken och sedan bestämde vi oss för att köra igång.

-Efter ett år av hårt arbete gick vår första laddning öl ut till systembolaget i augusti 2013. Sedan dess har vi producerat allt vi mäktat med och dessutom kunnat anställa tre personer. Bortsett från de långa transportsträckorna och ett ibland insnöat bryggeri är det bara positivt att vara lokaliserade i Slagnäs.

Vad är det för öl som hittills kommit från er?

-Vi tycker om amerikansk ale så det blev naturligt för oss att ta inspiration därifrån till våra produkter. Vi har i dagsläget fem sorter. Dessa är Pale Ale, India Pale Ale, Blonde Ale, Brown Ale och Stout. Planer finns även på att släppa en serie specialöl med lappländska inslag.

Vad vill ni att folk ska känna och tänka när de provar era öl?

-Vår tanke har alltid varit att brygga öl som vi tycker är balanserad och smakrik. Vi är inte intresserade av att brygga “extremöl” så att säga, men vi tycker att det är spännande att det finns bryggerier som vågar ta ut svängarna. Det finns helt klart en plats för alla olika inriktningar.

-Vår förhoppning är att den som dricker vår öl tycker att den är frisk och fräsch. Nausta bryggs på källvatten från egen brunn och vi tror att detta bidrar till ölets karaktär. Att vattnet tas från Norra Slagnäs känns helt rätt.

blonde ale

Varifrån kommer bryggverket och vad har ni för kapacitet?

-Vi har köpt vårt bryggverk från det belgiska företaget Brouwland och det byggdes i Slovenien. Vi kan i nuläget brygga 1500 liter/dag vilket ger oss cirka 72000 liter/år. Vår jäskapacitet är 6000 liter/månad men vi vill expandera inom kort.

Var kan vi hitta era öl? 

-Vi är väldigt glada över den efterfrågan som varit på systembolagen i Norr och Västerbotten. Nausta finns på de tre lokala bolagen i Arjeplog, Arvidsjaur och Malå och genom beställningssortimentet.

-Vår öl finns på ett antal restauranger och pubar från längst upp i Norrbotten ner till och med Sundsvall. Exempelvis har Bishops Arms varit väldigt positiva och vår öl finns på samtliga av dessa efter Norrlandskusten.

-Vi jobbar just nu med distributionslösningar för södra Sverige och vår målsättning är att detta ska vara löst inom en snar framtid.

Ni har spännande och snygga etiketter, berätta lite om dem

nausta-indiapaleale

nausta-paleale

-Eftersom vi håller till i Lappland ville vi ha etiketter med motiv som speglade detta utan att bli kliché. Mytologiska varelser av olika slag har alltid intresserat oss och vi bestämde tidigt att detta skulle bli en del av vår grafiska profil.

-Vi vände oss till den eminente illustratören Hugo Sundkvist på SGC&LLLL med våra idéer och denne skapade alla visuella bitar runt Nausta, inklusive logotyp.

-Resultatet blev både kargt och vackert och de varelser som Hugo skapade fick en genuint lappländsk känsla över sig, som exempelvis de hjortronmonster som pryder etiketten på vår Pale Ale.

Nausta Bryggeri Facebook-sida: https://www.facebook.com/pages/Nausta-Bryggeri/375541925845244

Hemsida: http://naustabryggeri.se

Se en film om Nausta Bryggeri här: http://vinguiden.tv/klipp/nausta-bryggeri/

/Fredrik Berggren

Tags: ,

Category: 5 frågor, Bryggerier, Senaste Nytt

Comments are closed.