Fjäderholmarnas Bryggeri öppnar på Stockholms närmaste skärgårdsö

| mars 17, 2014
Pelle Ågren och Andreas Willman jobbade som säljare på Mackmyra Whisky. De delade inte bara intresset för whisky, även hantverksöl och hembryggning diskuterades flitigt och till slut blev längtan för stor – i april startar de bryggeri och bryggeripub på Stockholms närmaste skärgårdsö.

Fjäderholmarna_bild

Berätta om bakgrunden till Fjäderholmarnas Bryggeri och Brewpub

-Vi (Pelle Ågren och Andreas Willman) träffades när vi arbetade tillsammans som säljare på Mackmyra Whisky under 2011. Vi insåg ganska snabbt att vi delade flera intressen, men framförallt intresset för craft beer. Vi hade på varsitt håll länge funderat på att brygga eget öl men aldrig riktigt kommit igång. Vi bestämde oss för att gå SHBF:s nybörjarkurs för ölbryggare i deras gamla lokaler på Högbergsgatan och först då fick vi verkligen upp ögonen för vad hembryggning egentligen handlade om. Vi började brygga i min (Pelles) farfars gamla garage ute på Värmdö med varierande framgång, åtminstone initialt. Vi ställde upp i SM i hembryggning och slutade på en 5:e plats i folkets val med vår APA. Självklart ville vi vinna, men eftersom detta var vår 8:e batch någonsin accepterade vi vår 5:e placering.

-Vi, och flera vänner med oss, insåg ganska snart att vi föredrog vårt eget öl framför vissa kommersiella varumärken vilket fick oss att fundera över möjligheten att starta något eget. Jag kommer ihåg att Andreas frågade vår kursledare på SHBF ”-Varför startar inte du ett eget bryggeri?” med det ironiska svaret ”-haha! Om jag ville arbeta 12 h om dagen utan lön skulle jag lätt göra det”. Hos det flesta skulle det nog väcka tvivel, hos oss väckte det någon märklig längtan. Tänk att få arbeta 12 h om dagen med att göra sitt eget öl? Pengar löser sig alltid…

Varför på Fjäderholmarna?

-Vi gav oss ut på jakt efter en lokal och har rotat runt i allt från gamla skyddsrum i Vasastan till industrilokaler i slakthusområdet. Anledningen till att det tillslut blev Fjäderholmarna var lite av en slump men beror nog mest på det unika i att få brygga öl på en liten ö ca 25 min båtfärd från city. Att Fjäderholmarna har ca 200 000 (potentiellt törstiga) besökare per år är ju inte heller en nackdel!

logo_fb_black

Hur kom ni på idén med bryggeripub?

-Idén kommer ursprungligen från Sam Calagione på Dogfish Head som framgångsrikt startat en Brewpub på ett mycket litet bryggverk. Hans bok ”Brewing up a business” rekommenderas starkt! Vi har dessutom saknat en riktigt bra Brewpub i Stockholmsområdet där man faktiskt kan se rakt in i bryggeriet och klämma och känna på de lagertankar som huserat den batch du har i glaset. Fördelen för oss är att vi också får möjlighet att träffa våra kunder varje dag (under sommar- och julsäsong) och höra deras egna utlåtanden och idéer om det vi gör. Oslagbart!

Kommer ni ha någon specifik inriktning på era öl eller kan vi vänta oss vad som helst från Fjäderholmarnas Bryggeri och Brewpub?

-Ni kan förvänta er precis vad som helst i produktväg, förutom en blaskig industrilager. Vi vill inte begränsa oss på något sätt i förväg, även fast vi uppskattar de mikrobryggare som stenhårt kör på en specifik inriktning.

Vad vill ni att folk ska känna och tänka när de provar era öl?

-Vi vill göra ett öl som vi själva tycker är gott och kan stå för till 110 %. Vi har inte för ambition att tillfredsställa allas smaker och preferenser. Med andra ord kommer vi inte göra en ekonomiskt humlad, ljus lager och döpa den till ”Sell out”, den typen av verksamhet överlåter vi gladeligen till jättarna. Däremot utmanar vi gärna människor uppfattning om vad öl egentligen är. Det finns dem som endast dricker industrilager och som bara behöver smaka en riktigt bra ale för att förstå vad drycken öl faktiskt har att erbjuda.

-Vi vill att våra ölkonsumenter ska förstå hantverket bakom den öl vi gör och att allting görs väldigt analogt i mycket små volymer. Med all säkerhet kommer kvaliteten på ölet också vittna om den omsorg och kärlek vi lägger ner i våra recept. Det vi gör är hembryggt öl i liten större skala och därför skyr vi inte heller vrickade experiment!

Vad blir det för premiäröl?

-Vi kommer faktiskt börja göra den öl som vi tävlade med i SM i hembryggd öl i för några år sedan. Det är en relativt lättkonsumerad men likväl välhumlad, amerikansk pale ale med columbus, amarillo och cascade. Den kommer heta Monkey Business med anspelning på förkortningen APA.

Fjäderholmarna_utrustning

Berätta om bryggverket 

-Vi har en Braumeister 500 L tillverkade av tyska Speidel. Eftersom vi visar upp bryggeriet för allmän beskådan har vi också valt att köpa 8 st jäs- och lagertankar från Speidel som matchar bryggverket. Vi kommer satsa på att tillverka ca 30 000 liter första året men kapaciteten är högre än så sett på ett helår.

Kommer ölen bara säljas lokalt eller siktar ni på en större marknad?

På grund av de initialt låga volymerna kommer vi endast sälja ölet i vår egen Brewpub ute på Fjäderholmarna till en början. Vår ambition framöver består även i att erbjuda vissa av våra produkter genom lokala Systembolag och vissa utvalda krogar.

Fjäderholmarnas Bryggeri på Facebook: https://www.facebook.com/fjaderholmarnasbryggeri 

Hemsida: http://www.fjaderholmarnasbryggeri.se

/Fredrik Berggren

Tags:

Category: 5 frågor, Bryggerier, Senaste Nytt

Comments are closed.