Bålsta Bryggeri – Sveriges minsta?

| mars 1, 2014
Bålsta Bryggeri är definitivt ett av Sveriges minsta bryggerier med sin kapacitet om 180 liter i veckan. Det hindrar dem inte från att närma sig Systembolaget. Idag hade två öl från Bålsta Bryggeri premiär på Systembolaget.
Richard Eklöw - grundare av Bålsta Bryggeri

Richard Eklöw – grundaren av Bålsta Bryggeri

Berätta om Bålsta Bryggeri, hur startades bryggeriet?

-Jag har bryggt öl i mer än 20 års tid. Först med enkla ölsatser men i början av 2000-talet började jag använda malt, humle och jäst för att brygga helmaltsbrygder och blev då rejält fast för denna fantastiska hobby. 2003 började jag spara på alla mina recept och bryggde minst en gång per månad. 

-Hösten 2011 bestämde jag och min fru Ingela oss för att starta upp ett bryggeri. Jag började med 3 st 100 liters kastruller och utvecklade vår första öl, Eklöws Röda. Mars 2012 startade vi Bålsta Bryggeri AB. Ölen fanns på krogar i Bålsta sommaren 2012 och lanserades på Systembolaget september 2012. Ölen blev mycket populär och sålde slut varje vecka så vi bestämde oss för att expandera något. Nu mars 2014 har vi 8 olika öl på Systembolaget och en kapacitet på 180 liter per vecka. Vi är antagligen Sveriges minsta bryggeri.

Vad är det för öl som hittills kommit från er?

Eklöws Röda – Red ale


Eklöws Ljusa – Pale ale

Eklöws Svarta – Stout

Eklöws Extra – IPA


Eklöws Extrem – DIPA

Eklöws Julöl – Strong ale (red ale)

-Lördag den 1:a mars (idag) lanserat vi Eklöws Imperial Stout och Eklöws Bourbon Imperial Stout
på Systembolaget. Man kan läsa mer om varje sort på vår hemsida:
http://www.balstabryggeri.se/varaol

 Bålsta

Har ni någon specifik inriktning på era öl eller kan ni tänka er att brygga allt möjligt?

-Vi har tänkt att brygga ale i alla tänkbara stilar men däremot har vi inga planer på att brygga lageröl. Jag gillar själv öl med mycket humlekaraktär, så en hel del välhumlade ale kommer att bryggas framöver. Vår inriktning kommer att vara öl jag gillar och brinner för och sedan hoppas på att fler har samma smak som jag.

Vad vill ni att folk ska känna och tänka när de provar era öl?

-Det ska kännas att det är kvalité. Att det är hantverksmässigt bryggt öl med mycket smak beroende på bra och mycket råvaror. Vi snålar inte med ingredienserna och det ska gå igenom även om man inte gillar ölstilen i sig. Vi håller för fullt på att utveckla flera olika ekologiska öl. Det är det vi vill fokusera på i framtiden.

Varifrån kommer bryggverket och vad har ni för kapacitet?

-Bryggverket har jag byggt själv med delar från olika leverantörer. Mäskkärlet är på 300 liter och kokkärl 250 liter, rostfria kärl. 2 st 300 liter rostfria jäskärl och 25 st nya corneliusfat  (18 liters rostfria tryckkärl) till lagring.  Teoretiskt kan jag bygga 180 liter per vecka och all öl flaskas för hand.

 

BålstaÖl

Och var kan vi hitta era öl?

-På tre närmsta systembolagen, Bålsta, Kungsängen och Jakobsberg samt ibeställningssortimentet. Vi har haft dem på 6 lokala krogar i Bålsta samt Stora Brännbo konferens och hotell i Sigtuna och Man in the moon i Stockholm. Just nu finns de bara på Restaurang Vina Deli i Bålsta. Fokus är på Systembolaget.  

Och slutligen, vad är den största utmaningen för er som litet bryggeri?

-Att konkurrera med de stora. Vi kan tex. inte sälja till vissa krogar i Bålsta för att de har avtal med en stor leverantör att bara köpa öl ifrån dem.

/Fredrik Berggren

http://www.balstabryggeri.se/

https://www.facebook.com/balstabryggeri

Tags:

Category: 5 frågor, Bryggerier, Senaste Nytt

Comments are closed.