Dykes Brewery – familjebryggeri i Sundsvalls skärgård

| februari 26, 2014

Vid Dykes Brewery hittar man två brittiska ölentusiaster, en far och hans son, som tidigt bestämde sig för att brygga öl enligt traditionella engelska metoder, med ekologiska råvaror och en rejäl mängd kärlek. Det lilla bryggeriet ligger på Alnön, en vacker ö i Sundsvalls skärgård. Vi pratade om familjebryggeriet med sonen Robert och fadern Dick Dykes.

DickRobertBakomKranar

Fadern Dick och Robert Dykes poserar bakom kranarna i samband med lansering vid Bishops Arms i Sundsvall.

Historien bakom Dykes Brewery

Historien om Dykes Brewery har sin början för länge sedan när engelsmannen Dick Dykes var 11 år. Det var då han köpte ett litet bryggerikit på Boots i England och började göra öl till sin pappa och hans vänner med hjälp av mammas tryckkokare.

– Senare i livet träffade jag en Öviksjänta, gifte mig, och flyttade till Sverige. Det var ungefär 35 år sedan. Sverige var fantastiskt, men när jag flyttade hit så var ölsortimentet inget vidare. Det fanns kanske tre-fyra sorters ale på Systembolaget. Så jag gjorde det jag var tvungen till, jag började brygga hemma i familjens garage, säger Dick.

Sonen Robert har många minnen av att pappa Dicks garage var en riktig samlingsplats för gubbarna i kvarteret. Men det var inte motorer eller att meka som lockade dem, utan Dicks öl.

– Det var alltid en massa gubbar där som kastade pil, åt Salt & Vinegar-chips och drack en öl eller två. Deras kommentarer om vad gott ölet var bidrog till tanken att det här borde vi ju sälja, men pappa sa att det inte var rätt läge för det då, berättar Robert. Dick fyller i: men förra året kände vi att det var dags. Jag har dessutom kunnat förfina recepten under 35 år. Tekniken och ingredienserna har också blivit bättre och mer tillgänglig, så det var bra tajmat.

RobertDickFramförBryggverk

Sonen Robert och Dick Dykes framför hjärtat i bryggeriet på Alnön utanför Sundsvall.

Bryggverk och kapacitet

All utrustning är inköpt från några av världens främsta producenter och kommer i första hand från Kanada, USA och Europa. Brygg- och jäskärl från Blichmann Engineering formar hjärtat i bryggeriet. För att kunna hålla rätt temperatur under bryggningen byggde pappa Dick, som är ingenjör i grunden, ett styrsystem som sköter allt automatiskt.

Malten maler vi själva i en kvarn och försöker hålla oss så ekologiska och organiska som möjligt, säger Dick.

Dick jobbade även tidigare som konsult inom mejeribranschen och tar med sig värdefull kunskap kring hygien och spårbarhet in i bryggeriet. Sonen Robert som bott och arbetat i Kina i många år valde bort de många tipsen kring inköp av billigare kinesisk utrustning. Robert: – Jag har besökt många av de fabriker som tillverkar bryggeriutrustning i Kina. Det går inte i linje med våra värderingar att köpa utrustning från producenter som inte tar hand om sina anställda och sätter kvalitén i andra hand. Vi vill kunna stå rak i ryggen och ta ett socialt ansvarstagande längst hela värdekedjan. Sustainable brewing from grain to glass helt enkelt.

– Rent kapacitetsmässigt kan vi brygga 160 liter per tillfälle, vilket motsvara cirka 8000 liter per årsbasis, men kan skala upp produktion om efterfrågan tar ännu mer fart, säger Dick.

Vad vill ni att folk ska känna och tänka när de provar era öl?

Robert: – I korthet är vi två passionerade ölentusiaster som brinner för den unika smakupplevelsen. Det är varför vi finns till faktiskt, för att skapa en unik smakupplevelse och se glädjen i våra vänners ögon när de provar vår öl. Gärna i kombination med god mat. Det är då vår öl kommer till sin fulla rätt tror vi.  Dick: -Viktigt också för oss är att bedriva vår verksamhet med fokus på långsiktighet, hållbarhet och miljö. Vi försöker etablera ett bryggeri som kan gå i arv. Vi använder i allra möjligaste mån organiska råvaror i vår produktion och tittar på olika lösningar för att påverka naturen så lite som möjligt.

Inspirationen till de stilrena etiketterna grundar sig i vattnets olika element. Fast (Stout och Brown Ale), flytande (Bitter och IPA) till ånga (Steamer).

Inspirationen till de stilrena etiketterna grundar sig i vattnets olika element. Fast (Stout och Brown Ale), flytande (Bitter och IPA) till ånga (Steamer).

Vad har ni släppt för öl och vad kommer härnäst?

I standardsortimentet har vi 5 sorters öl:
English Bitter – En traditionell engelsk bitter på 3,8 procent. Passar bra till kryddig mat, osträtter och rökt fisk.

Brown Ale – Mörk till färgen med nötig smak och torr finish. Passar till stekar, grytor, grillad eller rökt fisk samt mexikansk mat.

India Pale Ale – Har en djup, komplex och generös maltighet. Perfekt till thaimat, rökt lax eller indisk curry.

Stout – Med en jämn balans mellan malt och humle, fyllig och med en nötig eftersmak. Bra till grytor, paj, ostron och rökt kött eller fisk.

Steamer – Maltig med en ton av rostad karamell med en krämig finish. Passar bra till Fish & Chips, stekar och osträtter.

(Fullständig beskrivning, detaljer kring malt, jäst och humlesorter hittar man på bryggeriets hemsida: www.dykesbrewery.com)

Förutom våra ordinarie fem ales kommer vi även experimentera med lite mer spännande brygder på säsongsbasis. Vi gjorde en exklusiv julöl åt Casino Cosmopol i Sundsvall förra året. Den gick hem väldigt väl hos deras gäster så vi spånar på andra samarbeten, säger Dick. Vi sitter i skrivande stund och tittar på ett recept på en Blond Ale som vi tror passar som en ljusare sommar-ale, perfekt för en grillkväll eller kanske en dag vid stranden, berättar Robert.

Några ölstilar som vi inte kommer att få se från er?

– Det är lite för tidigt att svara på den frågan, men några volymprodukter á la Stor Stark kommer vi definitivt inte producera. Det fixar dem stora bryggerijättarna alldeles utmärkt, säger Robert och Dick fortsätter; vårt fokus ligger snarare på att brygga välsmakande, balanserade Engelska ales som kommer till sin fulla rätt tillsammans med god mat. Smakkombinationen kring öl och mat ligger oss varmt om hjärtat och det är även därför vi lämnat rekommendationer på våra etiketter kring vilken sorts mat som går bra ihop med våra olika öl.

– Vi har såklart gjort batcher som är mer extrema i smak, dubbla IPA och liknande. De sorter som vi nu producerar har vi låtit sommelierer och andra dryckeskunniga tycka till om. Till slut landade vi i det vi nu gör. Så klart gillar vi dem, men visst finns det en tanke att vi vill att även den svenska publiken ska ta emot den väl, säger Robert. 

Vilka andra bryggerier inspirerar er?

– Vi tycker det är väldigt roligt att det idag puttrar och bryggs över hela Sverige! Det svenska ölkunnandet blir sakta men säkert erkänt över hela världen. Vi tittar såklart på många nordiska bryggerier men även bryggeriet i England och USA. Nu till våren ska vi faktiskt på studiebesök till bryggerier i USA, säger Robert.

– De svenska bryggerier vi varit i kontakt med har alltid gett oss tummen upp, ställt frågor och pushat för att vi ska få ut vår öl på marknaden. Jag tror inte vi skulle varit lika motiverade utan det stöd vi fått från likasinnade ölnördar och de fina vännerna vi har inom bryggeriindustrin. Det finns inget enskilt bryggeri som är det andra likt, alla har sin egen stil och unikitet vilket är kul, säger Dick.

dykes_brewery_logo_1000px

Och vad händer härnäst för Dykes Brewery?

Robert: – Vi kommer delta i ett antal event och mässor under året, både lokalt och i Stockholm. Närmast på tur står vår största öl- och matprovning hittills tillsammans med Casino Cosmopol i Sundsvall. Vi räknar med en sittning på 100 personer, så det blir en milstolpe för oss. Den provningen hålls 11:e mars och jag tror det finns några biljetter kvar för den som är intresserad. 

Dick: – På lite längre sikt står vi väl rustade för att expandera söderut, med Stockholm som första anhalt. Vi har faktiskt redan fått förfrågningar från Canada och USA, men vi har valt att fokuserar lokalt till att börja med och växer organiskt därefter.

Var hittar man ölen?

I nuläget finns Dykes Brewery’s öl på några utvalda ställen i Sundsvall, bl.a. på Bishops Arms, men målet är att utöka till fler och att även finnas på Systembolaget. Men far och son Dykes har ingen brådska. Det finns ingen bank eller finansiär bakom som trycker på. Hela verksamheten ägs till fullo av Dick och Robert.

– Det är så vi vill ha det. Vi vill själva bestämma hur, var och när vi ska göra saker. Vi är godkända som leverantör av Systembolaget, och vi kan komma att finnas där innan 2014 är slut. Men vi bygger vår verksamhet på bra produkter. Vi vill växa organiskt. Just nu vill vi vara lokala, men vi står väl rustade om expansionen skulle gå fortare än vi tänkt, säger Robert.

– The sky is the limit. Men vi vill vara ödmjuka inför detta. Men visst skulle det vara roligt om det skulle gå bra i Sverige, och kanske till och med internationellt. Drömmen är att verksamheten ska kunna gå i arv, avslutar Dick.

/Fredrik Berggren

Hemsida: http://www.dykesbrewery.com

Facebook: http://www.facebook.com/dykesbrewery

Instagram: http://www.instagram.com/dykesbrewery

Google+: http://www.google.com/+dykesbrewery

 

Tags:

Category: 5 frågor, Bryggerier, Om BeerSweden, Senaste Nytt

Comments are closed.