Coppersmith’s Brewery – Nytt hantverksbryggeri i Västerås

| februari 25, 2014
Coppersmith’s Brewery är ett nytt hanterksbryggeri i Västerås och att döma av de rapporter vi hittills fått är det en riktigt ambitiös satsning. Bryggverket har precis anlänt och en egen burktappningslinje likaså. Vi kollade med Petri Karhukorpi och Göran Carlsson om hur uppstarten går.

Coppersmiths_logga

Berätta om Coppersmith, hur startades bryggeriet?

-Första tanken om ett bryggeri kom vintern 2011 då vi (Petri Karhukorpi och Göran Carlsson) började fundera på en gemensam verksamhet i någon form. Intresset för öl var en gemensam nämnare och idén med ett bryggeri kändes helt rätt från start.

Grundarna Petri Karhukorpi och Göran Carlsson

Grundarna Petri Karhukorpi och Göran Carlsson

-Petri är sommelier, kock, entreprenör och med bakgrund i restaurang- och hotellbranschen. Jag (Göran Carlsson) är reklamare som arbetat med att marknadsföra öl, vin och sprit… Det kändes som en bra kombo helt enkelt. Vansinnigt optimistiska planer blev snart väldigt realistiska planer, och efter ett halvår, då det hela landat i våra sinnen, insåg vi att det här var vad vi ville göra. Och ganska tidigt kom idén med att ha egen burklinje.

-De två efterföljande åren arbetade vi mycket med planering och budgetarbete. Vi åkte på mässor i Tyskland och tittade på utrusning. Därefter gjorde vi studieresor till tillverkarnas fabriker i Italien och även till mikrobryggerier som använde deras utrustning. Vi kollade upp allt för att vara säkra på kvalitén, och därefter bestämde vi oss. 2012-2013 gick Petri bryggteknikerutbildningen, och träffade där Mats Ceder, som nu anställts som bryggansvarig.

Varifrån kommer bryggverket och vad har ni för kapacitet?

-Bryggverket är från Italienska Impiantinox och är på 2050 liter och från dem kommer också 5 st 2600 liters jästankar. Vi har 4 st trycktankar á 1000 liter från Mueller, en GAI 1503 buteljeringsmaskin samt en ACS burklinje från Cask i Kanada (samma som Camden Town Brewery har). Utöver det har vi valt att investera i ett bra labb, så vi verkligen kan leverera den kvalitet vi utlovar.

-Med detta har vi en initial årskapacitet på 150-200 000 liter och tappkapacitet är ca 8 000 flaskor och ca 10 000 burkar per dag. Och så har vi förstås fat också, och där kör vi på engångsfat från Keykeg.

-Det första vi kommer investera i ganska omgående är fler tankar, och då blir det troligen ett antal 40 HL tankar och fler trycktankar. Vi siktar högt och vill växa organiskt, och i nuvarande lokal kan vi expandera till 1 miljon liter per år.

 

Grunden till ett bryggeri.

Grunden till ett bryggeri.

Tankar

Vad vill ni att folk ska känna och tänka när de provar era öl?

-Vi vill nog att folk ska känna att Coppersmith’s öl levererar riktigt hög kvalitet, oavsett öltyp. Och oavsett förpackning: I och med att vi har egen burklinje så kommer vi vara drivande i intresset för craft-öl på burk i Sverige.

Vad kommer ni att göra för typ av öl? Några ölstilar som vi inte kommer att få se från er?

-Tanken med alla öl i sig är att dom ska vara riktigt vassa och tydliga exempel på sin stiltyp och samtidigt vara utstickande och utstråla passion för hantverket. Vi kommer givetvis även att experimentera och testa åt olika håll och kanter. Vi gillar verkligen suröl och brett, men är det något vi kommer att vänta med att producera så är det väl den typen av öl.

Vad blir det första släppet från er? 

-Vi kommer initialt (under april) att ta fram tre öl.

Coppersmiths egna ord om ölen:

Röd lager/Vienna lager (”The Rook’s Red Lager”). Ett öl med malten i fokus, torrt och friskt med smak och arom av bröd, knäck och pomerans. Humlen får gömma sig lite i bakgrunden men bjuder på toner av apelsin och med viss kryddighet.

APA/Pale ale (”The Queen’s Pale Ale”). En fräsch humlesmak och arom, klassiskt amerikanskt med citrus och blomster i fokus. Med en tydlig maltkropp som möter upp humlen för en fin balans.

IPA (”The Knight’s IPA”). Citrusbomb med mycket fruktiga toner, en lite tunnare maltkropp för att verkligen accentuera humlen, väl avvägd och tydlig beska för att balansera ut den kraftiga fruktigheten.

-Utöver det så väntar ett sommaröl, ett oktoberfestöl, och mot hösten/vintern har vi redan prov på en lovande imperial stout, plus att vi planerar en julöl.
Flaskor_CoppersmithCoppersmiths_Queens_Pale_Ale Var kommer vi kunna hitta era öl?

-I steg 1 blir det på de tre närmaste bolagen i Västerås, plus beställningssortimentet och på krogar i Västerås med omnejd, plus ölpubar i övriga städer. Målet är dock rikstäckande distribution.

Och vad händer härnäst för Coppersmith?

-Det som sker just nu är att vi ska installera all utrustning, och börja testbrygga på riktigt. Vi kikar också på olika distributionslösningar och planerar för fullt för våra första releaser. Spännande tider!

Verkligen, vi på BeerSweden önskar lycka till!

/Fredrik Berggren

Följ Coppersmith på Facebook: https://www.facebook.com/Coppersmiths

 

 

Tags: ,

Category: 5 frågor, Bryggerier, Senaste Nytt

Comments are closed.