Åhusstrand Seaside Brewery

| februari 27, 2014
Om du befinner dig i Åhus ska du inte missa Åhusstrand Seaside Brewery. Deras öl kan nämligen enbart köpas på Hotell Åhusstrand. Vi tog ett snack med bryggaren Simon Svensson som berättade om öl med spår av rökt ål och drömmen om att komma åt vodkamärket Absoluts vete.

Åhusstrand Seaside Brewery logga

Berätta om Åhusstrand Seaside Brewery, hur startades bryggeriet?

-Åhusstrand Seside Brewery startade som ett initiativ av mig (Simon Svensson). Min far Mats hans tvillingbror Max och deras lillebror Mikael driver sedan 30 år konferensanläggningen Hotell Åhusstrand. Jag har varit hembryggare under ett antal år och som de flesta så gick man runt och var lite sugen på att dra igång i större skala. Då anläggningen redan hade livsmedelsgodkända lokaler och serveringstillstånd var det faktiskt inte speciellt svårt att realisera. Första bryggningen gjorden under sommaren 2013. Ambitionen från det att vi startade har hela tiden varit att vi gör detta för att skapa något unikt för gästerna på Åhusstrand. Vi har inte för avsikt att trycka ut vår öl i systembolagsbutiker över hela landet. Vår öl skall drickas hos oss, vid havet i Åhus. Men som man säger: Det är värt en resa.

Vad vill ni att folk ska känna och tänka när de provar era öl?

-För oss är området som vi verkar i den absolut viktigaste inspirationskällan och detta vill vi också förmedla i våra öl. Ingenstans i Sverige finns det så många matproducenter som här. Varje liten flaska Absolut Vodka produceras här och nyligen utflyttade Åhus Glass är också välkänt. Vi har också ett par vingårdar i bygden varav Åhus Vingård är den största och de har bevisat att det går att göra vin av världsklass i Sverige. De har bland annat blivit hyllade av vingurun Oz Clarke. Sen har vi också en lång och mycket levande tradition av ål och ålagillen. Som ni kan förstå är maten en mycket viktig del av vår kultur.

Simon gör rökmalt i fiskröken

Varifrån kommer bryggverket och vad har ni för kapacitet?

-Vi brygger i mycket liten skala i det ordinarie restaurangköket. Upp till 200 liter kan vi brygga per batch. Om vi går upp tidigt hinner vi brygga två batcher på en dag. Då hinner vi också se solen gå upp över Hanöbukten. En himmelsk upplevelse som gör att det absolut är värt det.

-Utrustningen är väldigt lik den som de flesta hembryggare använder, men större. Teoretiskt skulle vi kunna ha 6 batcher på jäsning samtidigt. Det skulle innebära att vi kunde producera 30 000 liter per år. Men där är vi inte idag, och har inte som ambition att komma heller för den delen.

Vad är det för öl som hittills kommit ut?

Det lokala köket och omgivningarna går igen i våra öl. Den första öl vi bryggde var en publikfriande IPA. Den bryggdes med rapshonung från en god vän i närheten av bryggeriet. Att tillsätta honung i brygden precis vid kokslut ger denna IPA en mycket påtaglig honungsarom.

-Det andra ölet vi gjorde har vi kallat för ÅHUS BLÅ. Detta är en rökt ale som anspelar på den rökta ål som trakten är känd för. Jag rökte malten i vår egen fiskrök. Därför skrev jag på etiketten att ölet “kan innehåll spår av rökt ål”. Det är ju faktiskt sant! Vi har rökt ål i röken tidigare. Jag bryggde med malten dagen efter den röktes och det resulterade i en riktigt rejält rökig öl. Det var bara några få procent rökmalt men röken går inte att missa. Kanske lite för mycket för en del… men de får i alla fall lära sig att det finns rököl och de minns den åtminstone. De som gillar rökig whisky brukar älska den. Ålsmaken är mer subtil…

GEMYT är det tredje och sista ölet vi släppt. Det är en röd ale (red ale). Eller en röd (och vit) ale som jag har valt att beskriva den eftersom det antyder till Kristianstads danska arv, detta är en öl för att fira att Kristianstads har 400-års jubileum 2014. Den är fullproppad med härligt danskt gemyt och har därför fått detta namn.

.Åhusstrand IPA

-Annars tar vi inspiration från de mesta i ölvärlden. Vi har inga gränser egentligen. I och med att vi gör så små volymer kan vi vara ganska experimentella och impulsiva så exakt vad som kommer ut får framtiden utvisa. Vi kommer antagligen ha någon form av lokal koppling i varje öl. Och då menar jag inte bara i ölets namn, för mig är det inte intressant, det måste vara mer än så. Det måste finnas någon anledning till varför ölet har fötts och varför den smakar som den gör. Och sen är det ju också så att när jag använder ingredienser som växer på bakgården så kan ingen annan i hela världen göra samma öl.

Och var kan vi hitta era öl?

-Endast på Hotell Åhusstrand. Många tjatar i och för sig om att vi skall släppa på systembolaget i Åhus så att de kan ta med sig ett par flaskor till vänner de besöker. Vi får väl se om de lyckas övertala oss i framtiden

Berätta mer vad som händer framöver för Åhusstrand Seaside Brewery

-En vision jag har är att göra en öl på exakt samma ingredienser som Abolut Vodka . Vattnet har vi i kranen. Jag måste bara komma över deras vete…

Åhusstrand Seaside Brewerys Facebooksida: https://www.facebook.com/ahusstrandseasidebrewery

/Fredrik Berggren

 

Tags: ,

Category: 5 frågor, Bryggerier, Senaste Nytt

Comments are closed.