Rådanäs Bryggeri – en ny aktör på Göteborgs ölscen

| januari 28, 2014
Rådanäs logga
Rådanäs Bryggeri är ett nytt tillskott på den växande göteborgska ölscenen och deras öl har fått ett bra mottagande. Tre öl har släppts och de har alla varit rena, balanserade, välgjorda brygder åt det mer traditionella hållet. En medveten strategi då man sett en lucka på marknaden för denna typ av öl. Vi tog ett kort snack med en av grundarna, Eskil Gröning.

Berätta om Rådanäs Bryggeri, hur startades bryggeriet?

-Det började för några år sedan, jag och Henrik Jonsson hade en tanke om att skapa en bryggeripub men av olika anledningar rann det ut i sanden. Sedan lyckades Henrik lägga beslag på en fastighet som passade riktigt bra för ölbryggning. Vi snackade ihop oss och projektet blev allt större. Vi köpte ett bryggverk (från Oppigårds) och förra året började vi skissa på vad vi skulle producera. Vi har fyra stycken 3000-literstankar att jäsa i, så vi kan jäsa 12 000 liter som det ser ut just nu. 

Ganska rejäl kapacitet för att vara helt nystartat?

-Ja, projektet har eskalerat (skratt) och vi tänkte att det är bättre att ta i med en gång så vi inte hamnar i samma sits som en del andra har gjort där de köpt för små saker och inte kan tillgodose efterfrågan.

Vad vill ni göra för öl?

– Vi försöker göra öl som fyller en lucka, att inte direkt ge oss in i kampen med starka humlebomber. Vi vill göra rena och cleana öl som ändå är spännande. Jag tycker personligen att det är svårare att göra rena öl än att humlebomba ett öl. Men jag vill inte låta fördomsfull, de humleintensiva ölen har absolut en plats, men det finns ganska mycket av det redan.

Innebär det att vi inte kommer att få se någon Imperial Stout eller Dubbel-IPA från Rådanäs Bryggeri?

-Jo, vi kommer säkert sväva ut när andan faller på, vi kör ganska mycket adhoc-bryggning med känsla.

Vad är det för öl som hittills kommit ut?

-Det första ölet var en Bitter. När hembryggning blev lagligt i USA, då hade man engelska förlagor. Tanken är att detta öl ska vara lite som när en hembryggare i USA i början av 80-talet gjorde en engelsk bitter med med inhemska råvaror. En ganska tillbakalutad mängdöl, som man kan dricka mycket av men med smak och karaktär.

-Sedan har vi gjort en lager. Lager har oförtjänt dåligt rykte i öl-Sverige idag och vi ville markera det genom att brygga just en lager. Den har något högre vörtstyrka än traditionellt och vi krämade upp den lite med amerikansk humle.

-Sedan har vi gjort en California Common, en Steam Beer, bryggd på traditionellt manér, skolboksbryggning. Ölet i sig är så härligt att det inte behövs några utsvävningar.

-Vi har en IPA på gång, en ganska traditionell IPA, den kommer hämna på runt 6,5% och vara ganska utjäst. Tanken är att den ska komma till bolaget den 1:a mars på de lokala butikerna.

Är detta ert fasta sortiment eller blir det annat öl?

-Tanken är att det är dessa ölen som vi ska fortsätta med, sedan kommer vi ha några ambulerande öl som vi är sugan på att brygga, vi har en Altbier på gång till påsk etc och just nu står jag brygger en provbatch av det kommande julölet. 

Var kan man köpa er öl?

-Just nu sköter vi all distribution själva, som sagt är det lite ad-hoc. Vi har egentligen bara gått in på krogar som vi själva gillar. Just nu finns vi på fat hos The Rover, 3 små rum och Bishop Arms Elite Hotel. Tanken är att vi så småningom ska kunna få ut det i Stockholm och jobba mot en distributör där som då kan förse Stockholm med omnejd vad gäller krog. Sedan kommer man förhoppningsvis kunna träffa oss på En Öl & Whiskymässa i Göteborg.

/Fredrik Berggren

 

Tags: ,

Category: 5 frågor, Bryggerier, Senaste Nytt

Comments are closed.