Sad Robot

| december 18, 2013

sad_robot

Ingemar Jansson heter personen bakom varumärket Sad Robot Brewing, en ny spännande aktör på Göteborgsscenen. Hans öl har man kunnat hitta på en del ställen i Göteborgsområdet det senaste året och de har fått bra respons. Vi ställde några frågor till Ingemar om hans ledsna robot. 

Berätta lite om dig och bryggeriet.

-Jag är en hembryggare och ingenjör som i våras tog steget och började brygga öl kommersiellt under namnet Sad Robot Brewing. Tanken med att brygga kommersiellt var dels för att få en större publik än de närmaste sörjande. Och dels för att jag vill tillföra diversitet till ölscenen, det bryggs nästan bara APA/IPA och Stout/Porter i Sverige. Jag brygger gärna dessa stilar, men kommer att göra mycket annat.

Sad robot brewer

Har du ett eget bryggeri eller hyr du in dig någonstans?

-När Sad Robot Brewing startades i våras var det från början tänkt som ett fantombryggarprojekt för att kunna brygga öl med bryggare jag lärt känna. Men den idén övergavs när jag fick möjlighet att hyra in mig på Vega Bryggeri på Ringön i Göteborg. Hos Vega Bryggeri har jag hittills endast har bryggt småsatser på ett provbryggverk men i februari-mars kommer jag, om allt flyter på, ha färdigställt ett 150-liters bryggverk. Och om jag vill göra något större finns möjligheten att utnyttja Vegas bryggverk på 1000 liter.

Vad vill du att folk ska känna och tänka när de provar Sad Robots öl?

-Det viktigaste är att ölen är god. Men jag vill att den skall vara intressant också, något som försvinner ur glaset utan eftertanke ger inte mig eller kunden något. Eftersom öl är ett så fantastiskt mångsidigt medium så finns det också oanade möjligheter för utveckling. Det är i kombinationerna av stilar och ingredienser som det roliga händer.

De som var på All In Beer Fest fick prova dina öl som fick bra respons, berätta vad du bryggt hittills.

 • Saison 42 – ett sammarbetsöl med Weird Beard från London.
 • Aeryn – en Imperial Stout som fått en gnutta rökmalt.
 • No one needs sofas that eat you – IPA humlad främst med Citra, Centenniel och Amarillo.
 • You can’t take the sky from me – brettad mörk belgare.
 • Serenity – mörk belgare.
 • ZPM – 2.5% porter som släpptes på porterfestivalen i Göteborg
 • I want to believe – torrhumlad belgisk tripel vilken bryggdes som julöl till Haket pub.

No one needsSaison_42_keg

Vad är nästa steg för Sad Robot?

-Så fort jag har färdigställt nya bryggverket kommer det gå varmt och hoppeligen finns de första ölen framme i april. Planer för framtiden är annars att brygga surt, svagt och annorlunda.

Var kan vi hitta dina öl?

-Innan bryggverket är färdigställt kommer det inte finnas särskilt mycket till försäljning. Det som dyker upp kommer finnas på pubar i Göteborg, håll utkik på twitter och facebook. När väl produktionen är igång kommer det dyka upp utanför Göteborg och i beställningssortimentet. 

/Fredrik Berggren

Sad Robot på Facebook och Twitter

Bilder: Sad Robot Brewing och Fredrik Berggren

Tags:

Category: 5 frågor, Bryggerier, Senaste Nytt

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Botvaldiqum skriver:

  Jag minns Fat Cat från SM i hembrygg i Eskilstuna!
  Full pott och bästa ölen jag drack där.
  Må Sad Robot gå långt och återuppliva Fat Cat 🙂