Beerbliotek – Brewery redefined

| december 1, 2013
Det var en gång en australiensare, en nyzeeländare, en sydafrikan och en svensk som startade bryggeri i Göteborg. De tog ett namn som lät som en Kal å Ada-vits, de vägrade att ha ett fast sortiment och bryggde istället 36 olika öl på 10 månader. Ja, historien handlar om Beerbliotek, ett av de mest intressanta bryggerierna i Sverige – ett bryggeri som jobbar lite annorlunda än de flesta andra.
Det ser ut som bryggeriet har funnits längre här än...knappt ett år

Det ser ut som bryggeriet har funnits längre här än…knappt ett år

Tanken föddes på det gemensamma caféet

De två bryggarna och delägarna Adam Norman och Richard Bull driver Bar Doppio, ett café i Göteborg. Två stammisar, Darryl de Necker och Anders Hedlund, kom in och sörplade finkaffe varje morgon. De fyra började prata öl, prova öl och plötsligt var man iväg på ölresor och hade köpt in en Braumeister för att brygga hemma.

Steget till att starta kommersiellt gick sedan fort och de fyra fick tag på en lokal i en vacker fastighet vid Klippans sockerbruk. Platsen där bryggeriet ligger är inte bara vacker, det är klassisk ölmark i Göteborg med krypavstånd till huset där Carnegiebryggeriet startade. Bryggverket köptes in från skotska Brewfab, från samma företag som byggde första bryggverket till både Brewdog och Thornbridge.  Sen var det bara att lägga i högsta växeln och efter det har det gått fort.

Byggnad

Bortdribblad

Det räckte med fem minuters prat med Beerbliotek för att inse att de har en väldigt tydlig tanke med vad de håller på med och att jag tidigare hade missförstått både bryggeriets namn och deras filosofi.

Först om namnet: när man växer upp i Göteborg kommer ordvitsarna med modersmjölken – det går liksom inte att undvika dem och de dyker upp i alla sammanhang. Så när jag först hörde namnet Beerbliotek i januari i år fick jag en bild framför mig av Lasse Kronér med en mäskpaddel och det kändes inte så… attraktivt. Jag förstod inte alls poängen med namnet och var lite orolig för ett göteborgskt buskisbryggeri, men det visade sig vara väldigt fel.

Det andra som jag missförstod var Beerblioteks koncept. Jag hade sedan deras start testat många öl från dem, i princip allt var välgjort och gott men jag såg ingen röd linje – varför så många olika öl? De har släppt över 30 olika öl på 10 månader och jag undrade vad de hade för filosofi, inriktning och vilka var deras fasta öl egentligen? Jag hittade inga fasta öl. Även där var jag bortdribblad visade det sig. Jag var bortdribblad för att Beerbliotek avviker från den traditionella föreställning om vad som definierar ett bryggeri och hur ett bryggeri normalt jobbar.

Beerblioteks filosofi

Så om det finns fler som inte känner till grundtanken med Beerblioteks namn och filosofi så kan man enklast utgå från parallellen med, just det, ett bibliotek. Ett bibliotek besöker man för att lära sig eller uppleva något, och för att utvecklas och lära sig mer så lånar man inte samma bok flera gånger, man lånar nya böcker. Översätt detta till ett bryggeri så har ni grundtanken med Beerbliotek, Darryl de Necker förklarar just detta:

-Vi är ett Beerbliotek, vi har en samling med jättemånga olika öl. Vi sysslar med utbildning likt ett bibliotek (…) och man lånar inte samma bok när man går på ett bibliotek, och på samma sätt dricker många inte samma öl hela tiden. Det vill vi ta vara på… Man ska komma till oss och uppleva och lära sig nya saker.

Där föll polletten ner för min del, där var förklaringen till namnet, förklaringen till avsaknaden av fasta öl och till den hysteriska lanseringstakten. Och konceptet är onekligen intressant, det ligger helt rätt i tiden och går på kärnan i beteendet hos många av dagens ölkonsumenter som hela tiden vill prova nytt, nytt och nytt.

För att ytterligare förklara Beerbiblioteks tankegångar ställer Adam Norman en retorisk fråga till mig: –Hur ofta dricker du samma öl när du går på krogen? -”Sällan” svarar jag och han kontrar direkt; –Exakt, det finns för mycket öl att prova.

Richard Bull, Adam Norman, Darryl de Necker och brewdog Cookie.

Richard Bull, Adam Norman, Darryl de Necker och brewdog Cookie.

I grund och botten är Beerblioteks arbetssätt och attityd väldigt likt hur hembryggare tänker kring öl. Hembryggare gör sällan exakt samma öl flera gånger, helt enkelt för att det är trist och det finns för mycket nytt att utforska. Detta är något som Beerblioteks bryggare Adam och Richard påpekar och bekräftar hela tiden, de vill ha hembryggarkänslan i jobbet och det har hänt att de bestämt sig för vad de ska brygga i samma stund som malten krossas. En spontanitet och flexibilitet som passar deras small batch brewery som de kallar sig, en benämning som de föredrar före mikrobryggeri. Adam och Richard bollar och pratar recept hela tiden och det faktum att de har lite olika förhållningssätt till bryggning gör att samarbetet dem emellan blir väldigt dynamiskt.

Little-Brother-Big-BrotherUtbildningsaspekten är också något som Beerbliotek hela tiden försöker få in. I dagarna lanseras två öl samtidigt som demonstrerar detta; Little Brother Pale Ale och Big Brother India Pale Ale, för de som vill utforska skillnaden mellan de två öltyperna Pale Ale och IPA. Ölen innehåller samma råvaror och grundrecept men olika alkoholhalt och humleintensitet och när de serveras på fat är ett krav att de ska stå bredvid varandra och serveras i två mindre glas.

 

 

Avsaknaden av ett fast sortiment

Man kan se vissa tendenser i öl-Sverige; vi har den första generationens småbryggerier som är relativt försiktiga vad gäller nylanseringar, visst kommer lite nyheter ibland men framför allt fokuserar dessa bryggerier på att tillgodose marknaden med sitt befintliga sortiment. På ett sätt befinner sig dessa bryggerier i ett guldläge där deras öl är etablerade och har fasta placeringar på Systembolaget och krogar. Men samtidigt kan en del konsumenter uppleva detta som statiskt och ointressant. Och det kan finnas en viss ”fälla” i ett framgångsrikt fast sortiment som man hela tiden ”tvingas” brygga, inte sällan i kombination med kapacitetsbrist – det minskar utrymmet för innovation och spontanitet, detta har flera bryggerier vittnat om.

Den andra generationens nya bryggerier har varit mer orienterade mot nya lanseringar och säsongsprodukter som lever sida vid sida med ett visst fast sortiment. Beerbliotek, som tillhör den senaste generationen bryggare, drar detta till sin spets genom att inte ha ett fast sortiment alls och att ständigt komma med nya öl.

Personligen har jag inte sett Beerblioteks arbetssätt så renodlat hos ett fysiskt bryggeri tidigare (flying breweries har delvis detta inbyggt i sin affärsidé), varken i Sverige eller utomlands. Och idén är intressant när det gäller att bygga relevans och inte riskera att uppfattas som trött eller att dagens hyperaktiva ölkonsumenter etiketterar ett bryggeri som gårdagens nyheter.

Men samtidigt finns det en baksida av konceptet, jag misstänker att det inte skulle få en controller att applådera av lycka och att det blir svårt att växla ut affärsidén på en större marknad – kontinuitet är bevisligen också framgångsrikt för att bygga kännedom och volymer för ett bryggeri.

-Många som säljer öl till restauranger/krogar menar att det är viktigt att ha ett fast sortiment som restaurangen kan jobba med , hur reagerar restaurangkunder när ni inte har det?

Vi har pratat med krögare som sagt att de inte vet om de kan ta in vår öl, för om ni ska göra nya saker hela tiden, hur ska jag då förklara det för mina gäster? Då säger vi att de får förklara för sina gäster att de inte har just den IPA gästen provade sist, men det finns en annan IPA från Beerbliotek där det använts en annan humlesort, säger Darryl de Necker.

Och ja, det finns en annan IPA. Bilden visar de 12 (!) IPA som Beerbliotek bryggt och släppt under 10 månader.

Och ja, det finns en annan IPA. Bilden visar de 12 (!) IPA som Beerbliotek bryggt och släppt under 10 månader.

 

Darryl menar att deras lanseringstakt och sätt att arbeta också har börjat visa sig i hur konsumenter efterfrågar deras öl på krogen: -Jag har hört många i baren fråga: ”har ni något nytt från Beerbliotek”, istället för ”har ni ölet X från Beerbliotek”, det är ganska spännande och det är där vi hamnar rätt just nu.

-Blir det inte ”problem” om ni kommer in på Systembolaget med fler fasta öl?

-Jo, det är därför vi bara har ett öl på Systembolaget, annars får man brygga samma öl hela tiden, fy fan vad tråkigt, säger Adam, skrattar och fortsätter; -det är hembryggartänket vi vill åt, det finns så många olika typer av öl att göra och vi vill utvecklas. Visst, vi kan göra NÄSTAN samma öl igen men vi vill hela tiden ändra lite, det är det som är intressant.

Pale Ale Bobek Citra heter ölet som finns på Systembolaget och som är beställningsbar. Men det finns inte kvar särskilt länge till. Precis när ölet börjar få spridning drar Beerbliotek in det för att ersätta det med ett annat öl och nu vet ni varför.

Framtidsdrömmar med både pub och brettanomycesbryggeri

Beerblioteks marknad är till största del lokal, de har inte satsat så mycket på distribution utanför Göteborgsområdet och en anledning är kapacitet. Man kan helt enkelt inte brygga mer än man gör och det som bryggs säljs snabbt. Fler jästankar och mer lagringsutrymme behövs men dessvärre tillåter inte lokalen någon utbyggnad och det är svårt att få tag på lokaler i området.

Men lokalbegränsningarna stoppar inte Beerblioteks planer och drömmar. Både pub, restaurang och ett till bryggeri för att kunna producera brettanomycesöl har diskuterats. Och ännu fler samarbeten. All In Brewing är idag en nära samarbetspartner och Beerbliotek letar sig även utanför ölvärlden för olika kreativa samarbeten, Dr.Denim Jeansmakers är ett av dem.

 -Vill ni bli större?

-Vi kommer säkert bli större i framtiden, men vi vill inte tappa det här, det vi älskar. Vi vill ha kvar hembryggarkänslan. Vem vet, det kanske betyder att vi har kvar det här bryggeriet men har ett större produktionsbryggeri någon annanstans, vi kanske även har ett separat brettanomycesbryggeri i framtiden, vem vet? Om vi växer ur det här, så är det perfekt för sour beer, men det ligger flera år fram i tiden, säger Adam.

-Och så finns det tankar på att driva pub också?

-Ja, kanske att vi startar pub, det hade varit kul att ha något här intill bryggeriet men det finns inte så många lediga lokaler. Annars får vi hitta en annan perfekt plats, men vi håller oss helst till Majorna, centralt men lite off. Det här området kommer utvecklas så mycket.

Efter att ha skakat tass med bryggerihunden Cookie får jag smaka på något helt fantastiskt bra direkt från tank; Beerblioteks Mocha Stout. Och utan tveksamheter skickar Adam med receptet på ölet ifall jag vill göra en variant själv, en skön inställning till öppenhet.

Hej då Cookie!

Hej då Cookie!

Beerblioteket symboliserar kanske tydligast av alla Göteborgsbryggerier den kreativa anda som karaktäriserar öl-Göteborg just nu och som jag tidigare skrivit om här. Vem vet vad som kommer härnäst från ölbiblioteket nere vid Klippan: pub, surölsbryggeri eller 50 nya öl under 2014? En sak är dock säker – det kommer att bli spännande och det kommer att utveckla ölscenen.

/Fredrik Berggren

 

Tags: ,

Category: Bryggerier, Krönika, Senaste Nytt

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Joakim skriver:

  Tack för bra artikel! Blev rejält nyfiken på det här gänget, vilken volym brygger de normalt i?

 2. Fredrik Berggren skriver:

  Tack!
  Bryggverket är på 800 liter vill jag minnas!
  Fredrik