Bearded Rabbit Brewery – vinnare av BeerSweden och Pot Belly Brew Shops hembryggartävling

| december 28, 2013

BeardedRabbit

Hembryggartävlingen som BeerSweden och Pot Belly Brew Shop arrangerade blev riktigt lyckad. Det stora hembryggarintresset märktes av, trots att tävlingen utannonserades ganska sent lämnades 37 porter/stouts in. SHBF-certifierade domare satt och dömde ölen inne i Pot Bellys butik i Göteborg och bryggarna kunde själva komma och lyssna på bedömningen. Det blev dock aningen stressigt så de postinlämnade ölen fick bedömas några dagar senare. Slutligen blev det finalomgång där fem utomordentligt bra öl tävlade;

(VINNARE) Öl nr: 14 (Imperial Stout) – Killer Rabbit av Fredrik Gustavsson och Therese Mortensen (Göteborg): Motivering: Ett makalöst öl som slog ner oss med sin komplexa, välkomponerade smakprofil som hängde ihop från början till slut. En fin rökig ton från körsbärsrökt malt mötte rostade toner, torrhet, sötma och alkohol. An epic beer crafted to perfection som Van Damme hade sagt.

(PLATS NR 2) Öl nr: 1 (Imperial Stout) – Rasputin av Fear Wolf (Göteborg)

(PLATS NR 3) Öl nr: 29 (Porter) – Rantens Porter av Andreas Gustafsson (Falköping)

(HEDERSOMNÄMNDANDE ) Öl nr: 24 (Imperial Stout) – Sandholmen Stout av Thomas Mattsson och Rolf Nilsson  (Göteborg)

HEDERSOMNÄMNDANDE) Öl nr: 37 (Porter) – Brewmance Craft Beer av Anders Lundqvist och Kalle Stillersson (Stockholm)

Poäng för alla öl finns här och kortare skriftliga omdömen om alla öl finns här

——

Bakom vinnarna Bearded Rabbit Brewery döljer sig Fredrik Gustavsson och Therese Mortensen. Vi ställde några frågor till Fredrik och Therese.

Först, grattis!

-Tack!

Hur länge har ni bryggt öl och hur kom ni in på det?

-Vi (Fredrik Gustavsson och Therese Mortensen) började att brygga ihop i januari 2013. Men innan dess så hade Fredrik bryggt två gånger ihop med en kompis. Vi är båda väldigt ölintresserade och ”checkar” in ölen som vi dricker på untappd. Så detta ölintresse kombinerat med att ha pratat med några vänner som brygger öl så föll det sig väldigt naturligt att börja brygga eget. Så när väl denna idé hade fastnat så inhandlades en kastrull från Biltema, BIAB-påse och ingredienser en fredag kväll och första bryggningen skedde dagen efter. 

Berätta om Bearded Rabbit Brewery

-Namnet Bearded Rabbit kom till genom diskussioner om bryggerinamn och att djur ofta förekommer i namnet. Kanin ”blev” det eftersom Fredrik nyligen haft en kanin som husdjur.  Therese har en förkärlek till mustascher och skägg samt att Fredrik börjat odla skägg. De första sju bryggningarna använde vi oss av kastrull och BIAB-påse. Sedan blev vi sugna på bryggverk och köpte budgetbryggverket Brewster när den lanserades. I våras så införskaffades även en frysbox för att kunna kontrollera jästemperaturen. Denna är tänkt att byggas om till en keezer under julledigheten så då blir det till att skaffa en ny för jäsning. Fram till idag har vi gjort 36 stycken olika öl. Vårt motto är att en bryggare alltid har en öl på jäsning. Vi dricker väldigt mycket olika typer av öl och detta medför att vi gärna brygger väldigt mycket olika stilar. Vi har bland annat bryggt två omgångar berliner weisse, flera saison men även några IPA. 

Berätta om vinnarölet och hur det är gjort

-Vi hade försökt brygga en imperial stout som första öl när vi bytte till Brewstern men vi fick inte den mäskningseffektiviteten som vi hade hoppats på så det blev en lättare stout. Så vår Killer Rabbit var vårt andra försök att göra en imperial stout nu när vi lärt känna vår nya utrustning. Vi hade nyligen läst Brygg öl (av Henok och Karl från Omnipollo) och gillade recpetet på deras imperial stout. Vi anpassa detta recept efter vår utrustning och vilka maltsorter som vi vill använda oss av. 

Vad har ni för tips till nybörjaren?

-Brygg ofta, håll det enkelt i början det finns all tid i världen för att snöa in sig på detaljer. Brygg öl som du själv gillar att dricka för att enklare kunna jämföra hur resultatet blir. Sedan tycker vi det är viktigt att föra journal när man brygger, skriv ner tider, vikter, volymer, ja allt som kan påverka ölet. Du kommer säkerligen missa saker men när du då tittar på detta vid ett senare tillfälle så kommer du inse att du lärt dig nya saker som du vid tidigare tillfällen inte alls beaktade.

Vad bryggs det härnäst?

-Imorgon (läs idag) brygger vi vår dubbel IPA (Fear da Beard) för andra gången och detta är början på vårt arbete med att förfina våra recept och jobba med reproducerbarheten. Vi har även tänkt att ställa upp i SM för första gången till våren så vi funderar lite på vilka öl som vi vill göra till det.

BeerSweden och Pot Belly Brew Shop säger än en gång stort grattis till Fredrik,  Therese och till deras gemensamma skäggiga kanin. 

/Fredrik Berggren

Tags:

Category: 5 frågor, Hembryggning/Home Brewing, Senaste Nytt

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Emil skriver:

    Stort grattis! När får man dricka det på en lokal pub? 🙂