Mikrorebeller – en bok och ett tidsdokument

| november 10, 2013

Den här boken kommer skriva in sig i den svenska ölhistorien. Inte för att den är den bästa boken om öl som någonsin skrivits. Inte för att den är en perfekt produkt. Utan för att den är helt rätt i tiden.

Någon gång i framtiden så kommer vi prata om de där åren då allt hände. Då Sveriges ölmarknad förändrades i grunden. Då Sverige gick från alkoholstyrka till smakstyrka, från volymprodukter till personliga produkter. Och det är det som den här boken handlar om.

Mikrorebeller från Tenenbaum text.

Mikrorebeller från Tenenbaum text.

För dig som följer den svenska ölnäringen är det inget nytt. Det handlar om ett antal bryggerier och bryggare som presenteras i reportage och bild, inflikat är även några krögare, några barer, några personligheter. Samtliga viktiga representanter för den svenska ölrevolutionen, samtliga delaktiga i det som vi sett hända de senaste 10-15 åren. Inget nytt under solen liksom.

Skillnaden mot mycket annat vi läser, som bloggar, enstaka artiklar i bredmedia och nischade tidningar – är att här är det konsekvent, bra skrivet och med härliga bilder. Och det räcker väldigt långt.

Det är härligt att i en välformulerad text läsa om Björn Falkeströms öltankar och se dem visas upp i vackra bilder. Det är kul att höra Stene på Akkurat berätta om sitt äventyr och se det redovisas i snygga bilder. Och det är spännande att se alla dessa exempel på ölutvecklingen samlad i en snygg bok.

Trots att man läst det förut.

Boken andas engagemang, kvalitet och ambitioner, förlaget (litet) har slagit till och gjort det som alla förlag borde ha gjort; en bok som i stora drag visar på ett stycke ölkultur som redovisas kort, kärnfullt och ibland underhållande i en väldigt snygg förpackning. Det är befriande att läsa en bok som helt förlitar sig på reportageformen, som helt undviker i stort sett alla teknikaliteter och dessutom har ett språk som vida överstiger det entusiastskrivna språk som härjar på bloggar och nischtidningar.

Det här är en bok som kommer att hamna under många julgranar i december. Som en berättelse om en tidsepok för den initierade, som en introduktion till en ny värld för den intresserade och som en perfekt present för alla de som fortfarande inte fått chansen att känna smaken av riktig, ny svensk hantverksöl.

Mikrorebeller från Tenenbaum Text.

Mikrorebeller från Tenenbaum Text.

Att det kommer en Mikrorebeller 2.0 utgår jag från. Jag kommer skaffa den också. Det här är snyggt förpackad ölkultur i en modern tappning som kommer få många att få upp ögonen för passionen, ambitionen, viljan och engagemanget i den moderna svenska ölkulturen. En förbaskat bra gärning helt enkelt – dessutom i ett format som är öppet, entusiastiskt och spännande. Och den är utgiven på ett litet förlag. Ett mikroförlag. Bara det ett skäl att köpa boken och stötta deras verksamhet. Som om det inte räckte med ölen….

Boken är skriven av Jonas Henningsson, fotograferad av Hasse Lindén och utgiven av Tenenbaum text.

Text: Joel Linderoth

 

Tags: , ,

Category: Recensioner, Senaste Nytt

Comments are closed.