Dubbelbock från Eskilstuna Ölkultur

| november 13, 2013

Eskilstuna Dubbelbock.

Under 2013 blev Eskilstuna ölkultur på något sätt ett vuxet bryggeri. De gamla etiketterna, som pryddes av ansikten av några av medlemmarna i medlemspuben, försvann och ersattes av betydligt stilrenare enfärgade etiketter. Bryggeriet drog även ner sin ölportfölj något och lyckades året före producera 100 000 liter öl – inte illa för ett mindre bryggeri.

Ett vuxet bryggeri men inte ett tråkigt bryggeri. De första årens öl kunde ibland falla i kvalitet av någon anledning men numera är det sällan man träffar på öl från Eskilstuna som inte mår bra. De gör goda bruksöl med bra bredd, 20 öl i kontinuerlig produktion och en del säsongsöl, de gör dessutom en del öl som inte är så vanliga, de är ett bryggeri som mår bra helt enkelt.

En av alla öl som de gör är denna, en dubbelbock som pryds av en rödbrun etikett och som är deras version av en gammal tysk stil, den förstärkta lagern.

Färgen är höstigt brunröd, den har ett vackert brunvitt skum som sakta glider ned utefter glaskanterna och den doftar jordigt, maltsött och har lätta sirapsstråk i knappt urskiljbara puffar. Munkänslan är fantastiskt mjuk, den fyller upp munnen och avger en riktigt snygg blandning av fruktsötma, jordiga, maltiga drag och avslutar i söt kola med en överton av fruktsyrliga jäststråk (?) som klingar av efter en lång tid – en härlig eftersmak.

Dubbelbocken känns som en stil som är på väg fram igen, den här varianten är bra om än inte i världsklass, en härlig höstöl och en öl som jag gärna dricker till  mustiga långkokade grytor med svamp och syltlök. Eller till en höstig dessert, kanske en äpplepaj?

Text och foto: Joel Linderoth

 

Tags: , ,

Category: Recensioner

Comments are closed.