Christmas Eve at a New York City Hotel Room av Evil Twin Brewing

| november 16, 2013

Det bli så lätt att man ropar om den bästa eller den bäste eller den finaste eller…. Det ingår på något sätt i paketet, att skriva om en öl kräver att man har en åsikt, annars blir det mest trist.

Jag skriver allra helst om bra öl, öl som jag tycker är bra, öl som enligt mig är värda att lyftas fram och köpas, smakas, testas och njuta av. Ibland hålls det med, ibland inte. Och det är också bra, ibland är de olika åsikterna det som gör att man tar nästa steg i utvecklingen, det som gör att man lär sig ytterligare något spännande.

Christmas Eve at a New York City Hotel room by Evil Twin Brewing.

Christmas Eve at a New York City Hotel room by Evil Twin Brewing.

Den här ölen, Evil Twins Christmas Eve at a New York hotel room kommer med största sannolikhet få väldigt mycket medhåll. Dels för att den är väldigt bra, dels för att den är en öl i en stil som många älskar och också för att den har det där som många av de bästa ölen ofta har. En historia.

Evil Twin Brewing är ju Jeppe Jarnit-Bjergsös bryggaretikett. Jeppe är bror till Mikkel Borg-Bjergsö som driver Mikkeller. Jeppe har dessutom tagit sig till New York och öppnat en bar, Törst, och brödernas liv och leverne är så tätt förknippat med den moderna ölkulturen – det är nästan så att varje nytt projekt de startar vrider ölkulturen ett litet snäpp. Och det är ett ganska gott betyg…

Ölen då? Den lanseras nu och ingår i årets julölssläpp. Den är bryggd i USA och den är riktigt njutbar. Att gå in och köpa en standardöl för 10,90 när man kan köpa den här för 29,90 är så ytterligt underligt utifrån alla aspekter utom en – alkohol – så man tar sig för pannan. Och med tanke på att den här ölen är på 10% så får man alkoholen också – om det nu är den man är ute efter?

Den är väl dold dock, alkoholen….

Väl upphälld i glas så är det en rejält brunsvart färg som visas upp – mörkt chokladbrunt skum med fina, vackra bubblor – det ser ut som en chokladdessert! Doften har stora givor av choklad, mustig vanilj och en fruktig ton som mjukar upp doften och som förbereder för smakupplevelsen – choklad i varje kubikcentimeter, mjuk munkänsla med lite syrligt kaffe, rostade drag och tydligt söta anslag utan att på något sätt bli jolmigt. Lite humlekänsla som piggar upp. Tydlig kolsyra och en eftersmak som är riktigt lång och mjuk och möjligtvis lite, lite uppskruvad – enligt mig på ett bra sätt utan att alkoholen mer än antyds.

Är jag för positiv? Jag tror inte det. Detta är en riktigt bra öl som kommer vara ett riktigt njutningsmedel under vintern 2013. Och långt framöver – det kommer bli intressant att följa dess smakutveckling.

Text: Joel Linderoth

Tags: , ,

Category: Om BeerSweden, Recensioner

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. HP skriver:

    Aromen smakar,där emot slår alkoholen snabbt upp i plinttan!Säger till frun ÖÖöö det räcker med 3 öl nästa helg.Faktiskt en god öl och den skall njutas.