All In Beer Fest – rätt spelat

| november 6, 2013
All In Brewing håller på att sätta formen som bryggeri och innan det fysiska bryggverket är på plats fokuserar man på samarbeten och att sjösätta roliga och intressanta projekt. All In Beer Fest som gick av stapeln i Göteborg i helgen var en riktigt ambitiös satsning och essensen av vad bra ölsamarbeten kan leda till.

All In Beer Fest1 

I takt med att ölintresset breder ut sig i Sverige blir öldrickarna mer differentierade. Vissa gillar stormässorna och ser fram emot dessa som en återkommande folkfest. Andra öldrickare söker sig till små nischade mässor och vill undvika de stora mässornas konceptmontrar där marknadsbudgeten ofta är större än ölen. Som tur är finns det plats för båda typer av arrangemang på en växande marknad.

All In Beer Fest tog ett tydligt grepp som nischmässa och det går inte att undvika parallellen med Copenhagen Beer Celebration. All In Beer Fest bygger på samma grundtanke; att arrangören med kritisk näve handplockar några av vad de anser vara de mest intressanta bryggerierna just nu. Sedan ber man dessa att ta med sina mest intressanta öl och gärna ta med öl som är specialframtaget för mässan, sedan hyr man en intim lokal, tar bra betalt för biljetterna och med det får man per automatik också en väldigt intresserad publik.

Receptet är väldigt lyckat och de flesta man pratade var överens; All In Beer Fest var en unik ölfestival som höll toppklass; exklusiva öl, många bryggare som hade tid att surra, hembryggare som visade smala mäsktekniker, en intim lokal där det var lätt att röra sig och komma fram till barerna, generös stämning med väldigt intresserade besökare – det var kunskapsbyggande och nördigt på ett bra sätt.

Blandningen av bryggerier blev perfekt; vi fick det finaste man kan få från Skåne i form av Malmö Brygghus och ”bröderna Brett” från Brekeriet, ostkusten representerades av CAP och öl från Omnipollo. Vi fick tre innovatörer från Danmark; Croocked Moon, Stronzo och To Öl. Det var finbesök från Storbritanniens i form Kernel som är ett lysande exempel på den nya generationens intressanta brittiska bryggare. Lervig från Norge och Toccalmatto från Italien var också två inbjudna bryggerier som håller mycket hög klass.

All In Beer Fest2

Utöver ovanstående blev det förstås västkustfokus med Göteborgsaktörer som All In Brewing, Beerbliotek, Dugges, Electric Nurse, Mohawk, Ocean, Poppels, Sad Robot och Stigbergets Bryggeri. Det var efterlängtat att se alla på samma plats och för många var det premiär för Sad Robot och Stigbergets Bryggeri. Av alla dessa Göteborgsaktörer var enbart Mohawk tydligt representerade på Stockholm Beer & Whisky Festival tidigare i höstas. Jag vet inte om det säger något eller kan vara början på en trend, att småbryggerierna väljer bort den största mässan till förmån för mässor med en tydligare lokal förankring alternativt mer nischade mässor. 

Fanns det något gott att dricka då? Det är en utomordentligt dum fråga, det fanns +90 olika öl och en stor andel höll en extremt hög klass. Saker som etsade sig fast var All In Brewing och deras Imperial Porter körd genom en kaffefylld Randall, Beerblioteks Imperial Mocha Stout är magisk, Brekeriets specialversion av Funkstarter, Wild Funkstarter, är precis så bra som den låter. CAPs Imperial Stout är alltid metafysisk, Dugges brettade Aveny Brut var riktigt häftig, Electric Nurse specialbrygd Divine Imperial Sweet Stout måste bryggas igen, The Kernels Export London Stout 1890 gick inte att sluta dricka och om det var så Londonstout smakade 1890 så vill jag ha Michael J. Fox bil, Stigberget imponerade med sin IPA och Sad Robot likaså med sin belgiska You Can’t Take The Sky From Me – klart man inte kan med en bryggare som är 2,20 lång. Lervigs Barley Wine var mäktig och Stefan på Mohawk har gjort en exemplarisk barley wine i sin American Barley Wine. För övrigt borde ryttarstatyn av kung Karl X Gustav på Stortorget i Malmö bytas ut mot statyer av Anders och Thomas från Malmö Brygghus för deras Grand Crew.

All In Beer Fest3

Några av de som inte gick på All In Beer Fest knorrade om att 450 kr var alldeles för mycket för fyra provsmak. Ja, det är absolut ett rån om man ska mäta priset per centiliter. Men man betalade för så mycket mer än fyra öl; det var en unik ölhändelse och en inblick i framtidsriktningen för den svenska ölscenen, jag tror att nästan alla som var där upplevde att det var väl spelade slantar. När jag hämtade bilen utanför mässlokalen på måndag morgon hade jag fått en parkeringsbot på 400 kr. Jag log åt den, jag hade ändå vunnit över den jävla lappen. All In var det va?

/Fredrik Berggren

Tags: , , , , , , , ,

Category: Bryggerier, Krönika, Senaste Nytt

Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Rickard skriver:

  De var lätt värt pengarna. Att betala 450 spänn för att slippa köa överallt(som på Göteborgs största After Work – Öl och Whisky mässan)gör jag absolut igen. All brewing har ett guldläge här och jag hoppas de förvaltar det läget väl till nästa år.

 2. Gonzo skriver:

  Känns som det blir ett besök nästa år för mig.
  Bra skrivet, lite pang på rödbetan……;-D

 3. Micael skriver:

  Vansinnigt trevlig stämning hela kvällen. Välorganiserat, intimt och välsmakande. Bästa smakupplevelsen var nog kernels london sour. Fantastisk! Hoppas att det blir årligt återkommande.

 4. Håkan skriver:

  Otroligt trevlig tillställning. Sad Robot Aeryn Imperial Stout – så läcker!

 5. Mats skriver:

  Kan bara hålla med alla andra. Det var väldigt trevligt lagomt mycket folk många bra öl.
  Hoppas att det blir en nästa år igen