Öl & mat – en bok som du inte ska köpa

| oktober 6, 2013

Jag tänker inte köpa den här boken. Och jag tycker inte heller att du ska köpa den här boken.

Inte för att den är dålig. Inte för att den är ful eller otidsenlig. Utan för att du läser den här  bokrecensionen på sajten BeerSweden. Och det innebär att du inte behöver den här boken.

Öl & mat - ny bok med fokus på öl.

Öl & mat – ny bok med fokus på öl.

Öl & mat av Cecilia Björk Tengå och Malin Kågerman Hansén är en bok för ölnybörjare. Den innehåller allt men på ett väldigt odetaljerat sätt och kan definitivt locka nya hantverksölälskare så småningom – men den kommer inte med något nytt för den som redan läser, dricker och lever i ölvärlden. Och läser du artiklar på BeerSweden så tippar jag att du gör det – vem annars hamnar här?

I boken finns nästan allt. Här finns några korta intervjuer och reportage med Lundabryggeriet, Pang Pang-Fredrik och Dugges bland annat. Här finns dessutom ett reportage från Brooklyn brewery – roligt så klart! Här finns ölskola, här finns ölprovningar, här finns ölhistoria och här finns en beskrivning av hur man brygger öl och här finns framförallt recept med öl – bokens tyngdpunkt – men det är liksom inget som den som redan gillar öl inte känner till.

Så det är inte en bok för dig. Och inte för mig.

Men det är ändå en ganska bra bok. För den kommer öka intresset för öl ytterligare.

Den är enkelt och klassiskt layoutad, det gör att målgruppen kan vara bred.
Den är ganska enkel vilket gör att priset är lågt – cirka 150 kronor på nätet.
Den är skriven av vanliga människor – inte ölnördar – den skrämmer inte bort någon.
Den är skriven med mat och öl i fokus – det breddar målgruppen väsentligt.
Den är skriven av två kvinnor – det gör att fler kvinnor kommer att intressera sig för den och kanske, kanske köpa den som present till någon de tror är intresserad av lite öl- och mathistorier.

Så trots sin enkelhet och trots sin ganska torftiga layout så kan den både intressera köpare och skapa ett större ölintresse. Det är ett ganska bra resultat. Och öl-i-mat-recepten är både bra och har snygga foton.

Öl & mat av Cecilia Björk Tengå och Malin Kågerman Hansén ges ut av Lind & Co. Den kostar 150 kronor på Adlibris och 199 kronor på Bokus och du hittar den i bokhandlar över hela Sverige.

Text & Foto: Joel Linderoth

 

 

Tags: , , , ,

Category: Recensioner

Comments are closed.