Ny ölimportör tar La Fontaine till Sverige

| oktober 31, 2013

Ölmarknaden växer – och så även importmarknaden. Niklas Martinson har bestämt sig för att ta belgiska Brouwereij La Fontaine till Sverige – och hans förhoppning är att det kommer fler bryggerier till Sverige genom hans försorg. Vi frågade den enda frågan som behöver ställas – varför? 

Niklas Martinson på Happy in the Hat.

Niklas Martinson på Happy in the Hat.

– Vi är tre kompisar från Varberg med stort intresse för mat och dryck som ville göra något tillsammans. En av oss är sommelier och krögare så att importera öl, och vin, som vi också gör, låg nära till hands. Vi har fler idéer, men framtiden får utvisa hur det blir med dem.

Vad är det för bryggeri som ni har letat upp?
– Det heter Brouwerij La Fontaine. Ett litet belgiskt bryggeri som funnits i knappt två år. Bryggmästaren heter Koen Feyen och började sin bryggarkarriär, som många andra, med att göra öl hemma i köket. För att ta hobbyn till heltidssysselsättning gick han efter sin examen i biokemi en bryggmästarutbildning på VLB i Berlin. Hans öl finns i dag i Belgien, Holland, Frankrike och nu mera också i Sverige.

Och vad gör de för öl?
– I dagsläget producerar de två olika öl, Belle & Forte och Belle & Elegante. En mörkt bärnstensfärgad lite kryddig öl med en alkoholhalt på 7 % och en lite mer klassisk belgisk blond, en elegant guldfärgad öl med en alkoholhalt på 6,5%. Vi har tagit båda till Sverige.

Var kommer vi hitta dem?
– Från och med den 1 november kommer man att kunna beställa båda ölen på Systembolaget. Än så länge finns ölen bara på några få krogar i Halland, men inom kort förhoppningsvis på fler ställen över hela landet.

Spanar ni på fler bryggerier som ni vill plocka in på den svenska marknaden?
– Vi skyndar långsamt, men givetvis håller vi ögonen öppna. Dessutom har vi ett väldigt bra samarbete med bryggmästaren i Belgien, så det är inte omöjligt att vi tillsammans med honom tar fram ett eget öl anpassat för den svenska marknaden.

Den svenska marknaden har en stark utveckling vad det gäller hantverksöl men samtidigt finns det redan många som försöker tillfredsställa törsten efter hantverksöl – vad har ni som gör att ni kommer att lyckas?

– Vi har två kvalitetsöl – som förhoppningsvis blir fler. Kan det gå fel när ölen bryggs av en holländsk biokemist, med tysk bryggmästarexamen, som är bosatt i Belgien?

Till sist, vad dricker du helst för öl just nu?
– Belle & Forte. Från Brouwerij La Fontaine så klart!

Niklas Martinsons importfirma heter Happy in the Hat – ni hittar mer information om deras verksamhet på företagets hemsida.

Text: Joel Linderoth
Foto: Niklas Martinsson

 

 

Tags: , ,

Category: 5 frågor, Senaste Nytt

Comments are closed.