Janko är årets ölpersonlighet

| oktober 29, 2013

Förra årets ölpersonlighet lämnade äran och plaketten till en ny ölpersonlighet. Eller ny och ny, Janko Svensson är väl så lite ny som det är möjligt, han är mannen som på något sätt personifierar den svenska ölkulturen. Eller som Marianne Wallgren, förra årets vinnare av utmärkelsen årets ölpersonlighet sa, Janko är Sveriges ölguru.

Utmärkelsen årets ölpersonlighet delas ut av Galatea och är förutom äran och plaketten även en pengasumma på 35 000 kronor. Janko Svensson hade inte bestämt vad han skulle använda pengarna till men…

– Jag åker snart till USA och där kanske man kan använda dem, sa han när han tackade för priset.

Janko Svensson är inte bara ölkännare av rang, han har också skrivit flera böcker om öl och varit en av de tongivande öldomarna på Stockholm Beer and Whisky Festival under många år. Han håller också i ölskolorna på samma festival och har utbildat många av dagens ölkännare. Han har, kort sagt, betytt oerhört mycket för svensk ölkultur och är på alla sätt en värdig vinnare av utmärkelsen.

I juryn, där underhållande nog Janko själv ingår, var rösterna enhälliga – Janko Svensson var allas val. Och nej, pristagaren själv var inte med i omröstningen.

Text: Joel Linderoth

Category: Senaste Nytt

Comments are closed.