Intervju med Soja-Bernt

| oktober 16, 2013
Han tog öl-Sverige med storm när han medverkade i SVT-serien Den Stora Ölresan (klippet kan ses här) och han fick snabbt smeknamnet Soja-Bernt. En del undrade vad han var för en tok och andra tyckte han var en hjälte. Själv kunde jag inte låta bli att gilla honom då han gav hela ölnörderiet en ganska skön och nonchalant örfil när han  blandade soja i sitt lättöl. Vi lyckades spåra upp Bernt och ställde lite frågor till honom.

 

SojaBernt

Vet du om att du har blivit lite av en kändis i öl-Sverige efter serien?

-Nej nej nej… Men jag har läst lite kommentarer på nätet, att det var någon som var avundsjuk på min skjorta, någon tyckte jag skulle bli president, det var ju ett bra betyg och det skulle ju också passa mig. Men det är ju fånigt, det är ju egentligen inget att spela in, en gammal gubbe som häller soja i ölen. Jag fick mycket god kritik men en och annan tyckte att den gamla gubben i Småland skulle ta sig ögonbindel när han drack lättöl. 

Hur kom du in på det här med att färga lättöl med soja och kollorit?

-Vi åker till Vimmerby och handlar en gång i veckan och de hade bara ljus lättöl i affären och jag tjatade på dem att jag ville ha mörk lättöl. Till slut sa jag till dem på skämt att det här ljusa lättölet är som ett urinprov när man druckit vatten en hel dag på sommaren. Jag måste hälla i lite soja så jag får lite färg på ölet, sa jag först på skämt (…)  Lättöl har de bara en sort av men när det kommer till ost har de  20-25 olika sorter, det tycker jag är dåligt (…) Jag har hört i affären att folk säger “fan, har de inte det där mörka ölet nu igen”, men de är inte alla som är så jävla påstridiga som jag, de står där och muttrar och så händer ingenting, jag tycker det är svagt, man kan tänka lite på kunderna också.

3öl

Vad är bäst då, soja eller collorit?

-Färgämnet collorit hade jag inte använt tidigare, det kom jag på när de var här och filmade, jag sa att det går väl lika bra med färgämne och då hade jag ju det hemma, jag behövde inte hälla i många droppar alls, det var ju mycket bättre än sojan. Vi provade ju tre sorter; Åbros mörka julöl som jag hade fått tag på, sedan en med soja i och en med collorit i, men jag hällde i för mycket soja så det kanske smakade lite soja. Ja, det är lite konstigt alltihop.

Färgar du fortfarande ditt öl?

-Nej egentligen inte, nu handlar jag i en annan affär som har mörk lättöl. Jag är så dum att jag tycker att det mörka lättölet är godare, men det är inbillning naturligtvis.

Vad gillar du för öl?

-Jag är ingen ölkännare, jag kan inget om öl utan jag har det som måltidsdryck. Amstel gillar jag, men det är lite konstigt för det är ju en ljus öl.  Jag fick en massa konstiga frågor om öl när de var här och filmade, jag fick frågan om när jag drack min första lättöl, men vem fan kommer ihåg det? Det var ingen större händelse i mitt liv. Han kunde istället fråga när jag sköt min första hare, det kommer jag ihåg på klockslaget, men när jag drack min första lättöl, det var en jävla dum fråga. 

Köper du aldrig öl på Systembolaget?

-Jag har inte förstått mig på det där med öl, de säger ju att det ska ge bättre fylla på att dricka starköl men jag tror jag fick i mig två burkar en gång men sedan slog överfyllnadsskyddet till i magen och jag fick inte i mig mer, ska man bli berusad ska man ha en riktig whiskey och inte hålla på att dricka öl.

Skulle jag kunna skicka dig lite öl så får du säga vad du tycker om dem?

-Tro sjutton det, javisst. Det var länge sedan de sände programmet men för bara en månad sedan ringde det på dörrklockan klockan nio på kvällen och då stod där en gubbe som slängde in en back mörk lättöl till mig, han tyckte jag skulle ha det, det fick jag i present av honom. 

Bra, men då skickar jag lite olika öl till dig.

-Ja, det vore ju roligt. Det gör inget om du skickar med en flaska whisky också. Kommer det en långtradare med öl då? 

Haha, nej, det kommer en låda.

-Ja, det finns stora lådor också, det vet du?

/Fredrik Berggren

Tags: , ,

Category: Om BeerSweden, Senaste Nytt

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Thomas Bingebo skriver:

  Läs och lär – det behöver inte vara så konstigt med öl 🙂 Hare är också gott! /// BBO

 2. Vårt julöl är mörkt och just nu utvecklar vi en porter. Båda är lättöl så klart!

 3. Mattias skriver:

  Grym intervju Fredrik! Bernt är ju störtskön.

  “det finns stora lådor också”

  Oslagbart

 4. Cristofee skriver:

  Haha vilken härlig artikel!