Skäggöl från USA & suröl från Skåne – Tips från Stockholm Beer

| september 27, 2013
Det blev ett intensivt besök på Stockholm Beer & Whisky Festival under gårdagen. En mässa som alltid är kul att besöka och det finns alltid mycket att prova. Nedan lite skissartade tips och tankar om vad man kan, och i vissa fall bör, prova om man har vägarna förbi.

 

Beard Beer

Kategori: Konstigaste ölet
  • Kategorin vinns av Beard Beer från Rogue. Konceptet är lika kul som vidrigt (om man är känslig). Ikonbryggaren John Maier har låtit odla upp jäst från sitt…just det – skägg! Enligt Rogue har John Maier haft sitt skägg sedan 1983 och skägget har varit med på 10 000+ bryggningar och lär inte vara groomat direkt. Klart att där då finns lite sköna jästceller att använda. Fast å andra sidan – dyker man ner i jästcellernas värld är idén helt naturligt och inte särskilt märklig.
Kategori: Bästa reklambyråskapade ölkoncept utan innehåll:
  • Kategorin vinns av Mellerud. Mariestad är numera så svenne-banan-mainstream som ett öl kan bli. Därför gäller det för Spendrups att skapa ett nytt ”lokalt” och ”genuint” koncept baserat på ett bryggeri som inte finns. Konceptet heter Mellerud och montern är ett påkostat konceptmonster som ekar ihåligt. Förresten, känns det inte lite gammalt att skapa koncept om ortsbryggerier som inte finns?
5 fina ofiltrerade lageröl att prova innan du går på monstertruck-ölen:

Det fanns flertalet ofiltrerade lageröl att prova, flera av dem specialframtagna till mässan, passa på att prova lageröl som är så nära direkt-från-lagertank-upplevelse du kan komma utanför bryggeriet. Fräscha, jästiga och lite fisiga på ett bra sätt.

  • Kellerbier från Nya Carnegiebryggeriet – ölet är Brooklynbryggt men det första som släpps under namnet Nya Carnegiebryggeriet. Lovar riktigt gott.
  • Nääs Lager (ofiltrerad) från Nääs Gårdsbryggeri – Lars Schweiz nya öl är rena och välgjorda, detta är inget undantag.
  • Pickla Pils (ofiltrerad) från Nynäshamns Ångbryggeri – jämför gärna med standardversionen och se vilken skillnad filtrering gör.
  • Landsort Lager (ofiltrerad) från Nynäshamns Ångbryggeri Även denna riktigt bra och fräsch.
  • Pilsner Urquell (ofiltrerad) – en klassiker som måste provas för sakens skull.

 Parabola Plum

10 öl du inte får missa:
  • Founders All Day IPA – en bra och lätt sessionöl att starta mässbesöket med (Monter: Wicked Wine)
  • Nynäshamns/SKA Skatkobben – Samarbetet med SKA som resulterade i en Imperial Pils är riktigt lyckat. (Monter: Nynäshamns Ångbryggeri)
  • Grand Crew– Kommer att bli en framtida klassiker, riktigt fin “Skånsk lambic” (som Malmö Brygghus kallar den) (Monter: Malmö Brygghus)
  • CAP I’m Curious Imperial Coffee Stout – Kanske det bästa kaffeölet någonsin. (Monter: CAP)
  • Anadromous Belgian Black Bier från Anchorage. Hysteriskt komplext och bra wild ale. (Monter: Brill & Co)
  • Odells Myrcenary Double IPA – Odells vet vad de håller på med och denna Dubbel-IPA är inget undantag (Monter: Brewers Association)
  • Boulevard Love Child – Kunde inte sluta prova det här ölet, oerhört frisk och fin wild ale med perfekt syra. (Monter: Cask Sweden)
  • Plum Noir från Southern Tier. En intressant Imperial Porter med plommon.(Monter: Brill & Co)
  • Raspberry Imperial Stout från samarbetet mellan S:t Eriks Bryggeri och Thornbridge. Ett spännande öl som skulle vara intressant att lagra för att se hur det utvecklas. Snart på bolaget. (Monter: Galatea)

grandcrewAnad

3 fina öl att prova när du är på monstertruck-humör:
  • Labyrinth Black Ale från 2011, Uinta Brewing. Helt fantastisk öl, komplex och stark men ändå i harmoni. (Monter: Wicked Wine)
  • Firestone Walker Sucaba (Barley Wine). Grym Barley Wine med ganska mycket fattoner. (Monter: Brewers Association)
  • Mohawk Blizzard Imperial Double Aged Porter. Blir bara bättre och bättre med tiden. (Monter: Mohawk)

firestoneLab

 6 montrar du inte får missa
  • Brekeriet – De tre brödernas nisch är helt fantastisk och man kan bara älska kompromisslösheten . Prova flera av deras Saisons, deras Cassis eller varför inte samarbetet med Mohawk – Collab à Trois.
  • Malmö Brygghus – Riktigt spännande och bra saker; fantastiska vete-IPAn Canned Wheat och banbrytande Crand Crew samt andra produkter som det ligger mycket hjärta och engagemang bakom.
  • CAP – Allt som Mattias Hammenlind gör i eget namn blir bra. Prova Hunting High and Low, Exciter eller Black Celebration. Eller varför inte prova I’m Curious Imperial Coffee Stout, ett av världens bästa och snyggaste kaffeöl.
  • Brewers Association/OLIVER TWIST
- Otroligt mycket bra amerikanskt, prova allt från Firestone Walker och Green Flash Brewing, två av USA’s absolut bästa bryggerier. Sen är det bara att fortsätta i samma monter.
  • Brill & Co – En stor bredd och ett riktigt imponerande och noggrant utvalt sortiment.  Anchorage Anadromous Belgian Black Bier var nog det mest intressanta jag provade på mässan.
  •  Monks Cafe – Här kan man verkligen gå vilse (på ett bra sätt) bland De Molen öl, Alvinne och annat.
/Fredrik Berggren

 

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Krönika, Om BeerSweden, Senaste Nytt

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Erik skriver:

    Fick du chans att smaka på “skäggölet”?

  2. Fredrik Berggren skriver:

    Provade skäggölen. Mer kul än bra, inget märkvärdigt.

  3. John skriver:

    Malmö Brygghus Grand Crew verkar spännande. Men att kalla den för en Lambic är ju bara dumt då den knappast är bryggd i Pajottenland Belgien. Kalla den gärna Sour Beer, men kalla den inte Lambic !

  4. Fredrik Berggren skriver:

    Hej John, förstår vad du menar och håller med dig i grundfrågan, men anledningen att vi skriver skånelambic är att bryggeriet själva kallar den för just en skånsk lambic, vi återger egentligen deras namn på produkten utan att värdera det. En parallell skulle vara om ett svenskt bryggeri släpper ett öl som de kallar för Kalles Kölsch, om vi skulle recensera den så skulle vi skriva att “Kalles Kölsch var god”- även om ett svenskt bryggeri inte har rätt att kalla en produkt för Kölsch.