Ost & öl – ett par helgtips

| september 21, 2013

Vi har tidigare här på BeerSweden skrivit om ost & öl – läs gärna Beer And Cheese – the Basics. Då kombinationen ost & öl kan vara så magiskt gott så tänkte vi fortsätta leverera tips på specifika kombinationer som vi själva testat och gillar.

Att kombinera ost & öl är intressant på flera sätt – förstås för att det kan vara en match made in heaven men även för att det är nytt för många. Det är därför lätt att överraska gäster som annars är inprogrammerade på den gamla, och inte alltid nödvändigtvis lyckade, slentriankombinationen ostbricka & rödvin. Visst, ost och vin kan vara fantastiskt ihop när man hittar rätt kombinationer, men tanninerna i rödvin kan ofta vara svåra att kombinera med ost och vinet kan ofta ta över. Varför inte testa öl & ostbricka på nästa bjudning? Nedan kommer ett par tips på ost & ölkombinationer att testa.

 

Brillat-savarin & Geuze

Brillat

Låt oss börja med osten Brillat-savarin som är gjord på komjölk och görs i Normandie och runt Paris. I produktionen utgår man alltså från komjölk men tillsätter grädde och Penicillium candidum (mjölksyrebakterier) och från detta får man en skorpa av vitmögel och ett väldigt smörigt innehåll. Osten är väldigt fyllig och smörig, den känns extremt rund och len och har frisk, syrlig och gräddig smak.

Den belgiska ölkännaren Ben Vinken tipsar i sin bok Beer & Cheese om kombinationen Brillat-savarin och Geuze. Och det är bara att kapitulera, det är en helt galet bra mix. Syran i Geuzen passar med syran i osten samtidigt som syran i ölet skär igenom det feta och smöriga intrycket av osten. Jag har till och med fått personer som inte är så förjusta i Geuze att gilla den här kombinationen. Alla som introducerat suröl för en oinvigd kan vittna om den stora utmaningen… Men släng fram lite Brillat-savarin så kommer du en bit på vägen.

Några Geuze på Systembolaget just nu: Boon Oude Geuze Lambic (nr 89977), Boon Oude Geuze Mariage Parfait (nr 88666), 3 Fonteinen Oude Geuze Golden Blend (nr 11853), Oud Beersel Oude Geuze Vieille (nr 1694).

 

Pecorino & Barley Wine

 pecorino

Pecorino är en italiensk ost som görs på fårmjölk. De stora Pecorinodistrikten är Sardinien, Toscana, Sicilien och Lazio. Det finns flera olika typer av Pecorino men personligen gillar jag de vällagrade varianterna bäst och de fungerar också utmärkt till Barley Wine som lyfts fram i denna kombination. De vällagrade varianterna av Pecorino är ganska torra, har en tydlig sälta och en ganska skarp ton i smaken. Om jag förstått saken rätt så hittar man ganska många vällagrade varianter av Pecorino från Sardinien.

Till detta fungerar Barley Wine helt magiskt bra. Personligen skulle jag rekommendera ett Barley Wine av brittisk stil (Thomas Hardys, Bötet) som har mycket maltsötma och inte alltför hög bitterhet. Bötet Barley Wine från Nynäshamn är en personlig favorit och det ölet som jag oftast testat med Pecorino, men även amerikansk stil av Barley Wine fungerar väl.

Det som gör att Barley Wine fungerar så väl med Pecorino är att maltigheten, fruktigheten, sötman och alkoholen i ölet fullständigt gifter sig med sältan och den skarpa tonen i osten.Ölet tar fram det bästa i osten och vice versa, det höjs det ett snäpp och det uppkommer nya smakupplevelser. Måste testas.

Några Barley Wines på Systembolaget just nu: Nils Oscar Barley Wine (nr 89474), Stone Old Guardian Barley Wine Style Ale (nr 11785), Shipyard Barley Wine Style Ale (nr 88490).

/Fredrik Berggren

Tags:

Category: Öl & Mat, Om BeerSweden, Senaste Nytt

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Ost & öl – ett par helgtips : BeerSweden | september 28, 2013