Ost & öl – ett par helgtips

| september 28, 2013

Det är helg och dags för lite ost & öltips igen. Denna gång är det fokus på Mimolette och Gruyère

Westmalle o Mimolette
Mimolette & Belgisk Dubbel

Mimolette är en fransk version av en holländsk ost – Edamer – som tillkom under 1600-talet när det infördes ett importförbud mot ost i Frankrike. Osten är orange och fick ursprungligen sin färg från morotssaft men idag används ett naturligt färgämne – annatto. Osten görs framförallt i Flandern och innehåller pastöriserad komjölk (ibland opastöriserad). Osten är rund och har ett skal med hål i, hål som kommer från små ostkvalster som borrat sig igenom, detta gör att osten andas och utvecklas.

Försök att få tag på en Mimolette som är vällagrad, då blir den hårdare och får ett torrare skal och en mycket spännande och intensiv smak. Som ung är Mimolette ganska mild och nötig och med lagring kommer det fram ganska mycket sälta.

Prova en belgisk dubbel till denna ost. Westmalle Dubbel som finns i ordinarie sortiment är utmärkt. Den har en fruktig sötma, komplex jästighet, chokladighet och lätta rostade toner som fungerar helt grymt med sältan och nötigheten i Mimolette, framförallt är det den komplexa sötman i ölet som fungerar så väl.

På Systembolaget: Westmalle Dubbel (nr 1540)

 

 

Gruyere  

Gruyère & IPA

Gruyère är en ost från de schweiziska alperna och namnet kommer från staden Gruyères. Osttypen är skyddad vilket innebär att det finns ett stort regelverk kring tillverkningen; enbart vissa distrikt får göra osten som ska väga mellan 25-40 kilo och ha specifika mått i höjd och diameter. Kortaste lagringstid är 5 månader och vid 12 månader får den kallas ”reserve”. Försök även här få tag på en lagrad variant, 12-24 månader eller mer.

Gruyère görs på komjölk som ska vara väldigt färsk när den värms upp till 55 grader i stora kopparkittlar. Därefter pressas osten i 20 timmar för att sedan dra i saltlösning och hamna i lagringskällare. Smaken har en sötma, nötighet och fruktighet, den får även en kornig smulighet som ger en torr munkänsla.

Det finns mycket öl som fungerar bra ihop med Gruyère men en kombination som blivit väldigt populär är Gruyère & IPA av amerikansk typ.

Det känns som alla äter  Gruyère, det kanske är ”den nya Herrgårdosten”. Och så passar den så väl ihop med IPA, ”den nya stora starken”. Så varför inte slå ihop dessa två till en underbar orgie av populism? Faktum är att de fungerar väldigt bra ihop – den friska beskan och fruktigheten i en amerikansk IPA matchar och fräschar upp sötman, nötigheten och den torra kornigheten i osten. 

Stefan “Nohawk” Gustavsson tipsade mig om att testa en gammal IPA ihop med Gruyère. OK, nu ska man inte lagra IPA men om man har en trött IPA liggandes, testa den då ihop med osten, av någon märklig anledning så fungerar det väldigt fint ihop.

På Systembolaget: Något i amerikansk stil§, IPA eller en Dubbel-IPA som inte är alltför stark.

/Fredrik Berggren 

Läs även:

Ost & öl – ett par helgtips

Beer And Cheese – the Basics.

Tags:

Category: Öl & Mat, Senaste Nytt

Comments are closed.