Han har Sveriges roligaste jobb

| september 25, 2013

Han har blivit svensk mästare i hembryggning, varit lärling i tyska Lübeck och är utbildad bryggmästare i Köpenhamn. Och jobbat på Pripps! Anders Wendlers yrkesliv handlar väldigt mycket om öl. Hans nya yrkesliv handlar till största delen om att etablera ett nytt bryggeri i Sverige – Nya Carnegeibryggeriet.

– Jag har Sveriges roligaste jobb, säger han, och pekar bort mot den gamla industribyggnaden som just håller på att färdigställas till bryggeri. Det som vi håller på med är väldigt, väldigt roligt.

Man kan förstå honom. Han är bryggmästare på ölprojektet som gett rubriker i hela ölvärlden, ölprojektet som går under namnet Nya Carnegiebryggeriet och som är ett av de mest intressanta ölprojekten just nu.

Nya Carnegiebryggeriets tankar på väg.

Intressenterna är Carlsberg Sverige, Brooklyn brewery och D Carnegie och den första brygden kan provsmakas redan imorgon då Stockholm Beer & Whisky Festival öppnar – en prototypbrygd som kanske kommer att bli den första ölen i Nya Carnegiebryggeriets historia. Även om den än så länge inte är bryggd på det nya bryggeriet eftersom bryggeriet är under konstruktion som det heter.

– Vi är 5 personer som jobbar i bryggeriet just nu och vi har breda infallsvinklar på bryggandet, berättar Anders Wendler.

Själv har han bakgrund från både Pripps och Spendrups och ölintresset startade med hembryggning – ett intresse som senast i år ledde fram till en vinst i svenska mästerskapen i ölbryggning – med en mörk lager. Och kanske är det mörk lager som är framtiden för Nya Carnegiebryggeriet?

– Just nu är jag väldigt svag för schwartzbier och mörk lager generellt, inte de söta utan de knastertorra svarta lagerölen. Egentligen är min plan att vi så småningom ska brygga en miljon liter mörk lager per år, skojar han och erkänner att om ett tag så kanske han har en annan favoritstil som upptar hans tankar.

En miljon liter, så mycket är maxkapaciteten i bryggeriet när man utnyttjar det till fullo och tillvaratar lagringstankarnas kapacitet fullt ut. Första brygden beräknas vara klar dagarna före julafton i år och nästa år räknar man med att brygga någonstans kring 300 000 och 400 000 liter – en ganska stark ingång för ett nytt bryggeri.

– Allt är tänkt att säljas på den svenska marknaden även om vi såklart kommer att ha några av våra öl på Brooklyns krog i New York, berättar Anders samtidigt som han funderar högt över vilka öl de ska brygga.

– Det kan vara vad som helst egentligen men vi kommer ha några som vi brygger kontinuerligt och sedan ha fullt med experiment. Vi har träffats sedan i somras och testat recept och bryggt tillsammans och det finns alla möjligheter – vi är ett riktigt bra gäng, säger han glatt. NCB bygger

Själva bryggeriet kommer att vara i samma stil som det som Brooklyn brygger på – men lite mindre – och Garrett Oliver och kompani från USA kommer att komma över och hjälpa till med intrimning och bryggning.

– Vi vill att att Nya Carnegiebryggeriet ska vara en mötesplats och ett centrum där bryggare och andra ölintresserade kan träffas och byta kunskap och erfarenheter med varandra och vi vill verkligen samarbeta med andra bryggare och bryggerier även om inget är bestämt ännu, berättar han. 

Det är lätt att förstå ambitionen. Nya Carnegiebryggeriet kommer att ha en väldigt speciell position direkt från start, med tillgång till Carlsberg Sveriges starka distribution och Brooklyn brewerys enormt starka varumärke. Lägg sedan till en kapacitet som snabbt kan nå en miljon liter per år och ett i stort sett perfekt läge söder om Södermalm i Stockholm – så undrar man vad som skulle kunna gå snett?

Möjligtvis att man inte kan bygga ut mer när man slår i taket produktionsmässigt. På området finns inte möjlighet att bygga ut mer och när man bryggt och lagrat maxvolymen så är det inte så mycket att göra åt det – det är en miljon liter som är max.

Och det kanske inte är ett problem – egentligen?

Idag levererades de första tankarna till bryggeriet och i slutet av november sätts första brygden – det kommer bli väldigt intressant att följa Nya Carnegiebryggeriets framväxt på den svenska ölmarknaden.

Text & foto: Joel Linderoth 

Tags: , , , ,

Category: Bryggerier, Senaste Nytt

Comments are closed.