Veckans kasse – Brewdog, Klackabacken och Byaregården

| augusti 23, 2013

Veckans kasse? Jo, det är en gammal klassiker som dyker upp här på BeerSweden med jämna mellanrum. Nu är den tillbaka med tre rekommendationer!

 Jack Hammer från Brewdog.

Brewdog Jack Hammer West Coast IPA (11868) Skottland, 7,2 %, 33 cl, 27,90 kronor
Brewdog ja. Vad mer finns det att säga om dem – egentligen? Jo, kanske det här? Deras nya Sverige-öl, Jack Hammer West Coast IPA, är riktigt bra.  Efter att den lanserades i Sverige den 1 augusti kom många kommentarer om att Brewdog är tillbaka i gammal god stil och när jag nu äntligen fått smaka den i lugn och ro så kan jag bara hålla med, det här är en riktigt bra öl. Något aggressiv i både doft och smak med bra täthet i granbarr- och tropiska frukter-blandningen. Maltig kropp som snyggt balanserar den humlestinna och lagom beska avslutningen.

Om man är ute efter en rejäl IPA-rensning så är detta ett bra val just nu – möjligtvis kan några veckors lagring få den att mjukas av lite och tappa den där aggressiva punchen som kanske är för mycket för en del. Jag? Jag gillar det – big time!

Klackabackens IPA (89436) Klackabackens bryggeri, 6,2 %, 33 cl, 24,50 kronor
På en gammal bondgård ligger bryggeriet och bryggaren brygger inte bara här utan även på Apollo i Köpenhamn. Kanske är det erfarenheterna därifrån som gör att det skånska bryggeriets premiäröl är av riktigt god kvalitet? Deras IPA är en mustigt maltig historia med bra beskebett och bra balans i beståndsdelarna. Klart köpvärt om du får tag på en flaska, de tar slut så fort som de kommer in kan jag intyga.

Byaregårdens Pilsner (89657) 4,8 %, 33 cl, 16,80 kronor
Hallandsbryggeriet Byaregården brygger rejält med öl per år; upp mot 50 000 liter i år om jag inte är felunderrättad. Och även om jag inte testat dem tillräckligt många gånger för att kunna gå i god för hela deras urbud så är det jag testat av god kvalitet.

Den här, Byaregårdens Pilsner är bryggd i tjeckisk stil med Saaz-humle och har en ljusgul färg med en imponerande skumkrona som byggs upp och sakta, sakta sjunker ned med tydliga skumrester på glaset. Doften är tydligt gräsig med maltsötma och liten antydan till humletoner och en aning frukt.

Smaken är fortsatt gräsig och lite örtig, har en tydligare sötma i karaktären och kombineras med en mjuk kolsyra. Avslutas torrt med en fint modererad beska.

Något neutral men en bra tolkning av den tjeckiska pilsnern, fin att testa som fördrink eller som öl till en fiskbaserad förrätt. Väl värt att stötta!

Text: Joel Linderoth
Foto: Robert Helberg

Tags: , , ,

Category: Senaste Nytt, Veckans Kasse

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Anders skriver:

  Trevligt med svenska öl i kassen, men tråkigt att du inte väljer öl med kvalitet Joel.

  Jag bor i närheten av Byaregården och har provat deras öl vid ett flertal olika tillfällen, men mer än 50% av dem har haft något fel, oftast en kraftigt syrlig infektion. Deras recept är heller inget som tilltalar mig, ofta med en alldeles för kraftig och karamelltung malt och trött, tråkig humle.

  Sist jag köpte pilsnern kände jag direkt att den var dålig. Jag tog med flaskan till Systembolaget i Varberg (deras “hemmasystem”) och när jag säger att “den här ölen var dålig” får jag direkt svaret “ja den där, nä, den ska vara sån. Många lämnar in den men den ska smaka så, det är inte som en vanlig pilsner.” Jag fick iaf pengarna tillbaka.

  Om du nu fått en riktig flaska så kanske de äntligen fått koll på sin kvalitet, men mitt råd är att håla sig borta från deras öl, det finns så mycket annan _riktigt_ god öl att köpa.

 2. BeerSwedenJoel skriver:

  Fasen vad synd! Jag har testat dem lite från och till och fastnat rejält för pilsnern som varit riktigt bra de tre gånger (förmodligen från samma batch) som jag testat den innan jag skrev rekommendationen. Väldigt ren och väldigt klassisk i smaken vilket ju är ganska ovanligt när det kommer till pilsner hos de nya bryggerierna, många har ju haft de problem som du beskriver. Har dock haft problem med deras brown ale med felsmaker och syrlighet men trodde att den tiden var förbi. Jag får beställa en ny omgång och testa igen – tack för varningen! /Joel