Nya öl på Systembolaget den 2 september

| augusti 29, 2013

Okej, då kör vi igen! För vilken gång i ordningen ställer man sig frågan om det är bra att recensera öl på det här sättet – att testa av tre olika lanseringar under några få timmar och försöka göra varje öl rättvisa. Det är inte rättvist så klart men det är i varje fall en fingervisning om vilka öl som man kan gilla och vilka man inte kommer att gilla.

Jag försöker hålla huvudet kallt och analysera varje öl i ensamt majestät men ibland är det svårt att fokusera. Dessutom så vet jag att jag just nu imponeras av stora smaker och mycket humle och då kanske andra stilar får en lite styvmoderlig behandling – vad vet jag. Det är ingen vetenskap – det handlar om smaker – tycker du något annat än jag får du gärna kommentera och är det något som är vagt så är det bara att fråga – jag hoppas jag kan förklara vad jag menar.

Här är lanseringerna den 2 september i det som kallas det exklusiva sortimentet – flaskorna finns i färre antal (ofta omkring 3000 flaskor) och många av dem kommer att försvinna fort som ögat. Så vill du ha någon särskild flaska så är det måndag klockan 10 som gäller.Red chair från Deschutes brewing.

Red Chair Northwest Pale Ale (11795) Deschutes Brewery, USA, 6,2% 35,5 cl, 29,90 kronor
Amerikanska Deschutes brygger sina öl i västkuststaten Oregon och de gör det bra! Den här brunorange-färgade ölen har fått inte mindre än 7 maltsorter i sig och ska man lyckas med den kompositionen så måste man veta vad man gör och det gör bryggarna på Deschutes. Fruktig, fyllig doft med antydd sötma. Härligt balanserad öl med stor fyllighet och bra kombination av russin, plommon, karamell i smaken och en lätt, uppfriskande beska som flödigt samsas med fruktigheten. En klar favorit!
4 av 5.

Braufactum Marzus (11901) Radeberger Export-Bierbrauerei, Tyskland, 5,5 %, 65 cl, 59,40 kronor
Tyskt bryggeri som här presenterar sin märzen-variant, en ölstil  som enligt traditionen bryggdes i mars och sedan var tänkt att drickas i oktober – ja, det som numera kallas oktoberöl. Eller i varje fall dess ljusa avfälling. Eller vad man ska kalla den. Ja, med det tillägget att en oktoberöl måsta bryggas i München för att få kallas oktoberöl på riktigt, i varje fall i Tyskland.
Denna, Marzus (!) kallad har en brunorange färg och en tunn, lite söt doft. Pigg, stickig kolsyra med en ganska nedtonad frukt och dova maltiga smakstråk i botten och en del karamell. Något onyanserad beska som inte riktigt håller ihop i eftersmaken. Ingen favorit.
2 av 5. Darkon

Braufactum Darkon (11904) Radeberger Export-Bierbrauerei, Tyskland, 5,4 %, 65 cl, 59,40 kronor
Samma tyska bryggeri och samma lite lätt ofokuserade intryck. Brun färg. Sötfruktig doft. Väldigt fin kolsyra i munrensande stil med mjuka, krämiga kanter. Även här nedtonad med en svag blandning av frukt och rök. Bättre än sitt märzen-syskon men svårt att se storheten.
3 av 5.

La Rulles Triple (11893) Brasserie Artisanale de Rullés, Belgien, 8,4 %, 75 cl, 73 kronor
En av tre belgare i den här lanseringen och det belgiska bryggeriet levererar en riktig liten guldklimp!
Gulddisig färg. Frisk, jästig och lite äpplig doft. Oerhört fin komposition med jästiga smaker, fin, mjuk fruktighet och en lätt unken ton – däven, dov, stor. Härlig eftersmak med snygg balans mellan frukt och beska – klart köpvärd!
4 getingar av 5.

Noir de Dottignies (11894) Brouwerij De Ranke, Belgien, 9 %, 33 cl, 29 kronor
Ytterligare en belgare och ytterligare en bra öl. Brunsvart färg med stor russindoft. Söt, härlig, russintonad ale med en fin balans mellan sötma, malttyngd och humlebeska. En smakupplevelse väl värd sina 29 kronor.
4 av 5.

2013 Fuller’s Vintage Ale (11424) Fuller Smith & Turner, England, 8,5 %, 50 cl, 59 kronor.
Brittiska klassikern i ny årgång. Orangebrun färg. Tobak och plommon. friskt och något alkoholstickig smak med fantastisk eftersmak och härlig spritsighet. Går definitivt att dricka nu men några års lagring kommer att plocka bort de vassa kanterna och ge en ännu bättre upplevelse.
3 av 5.  St Vrain

St Vrain Tripel V (11864) Left hand brewing Company, USA, 9,3 %, 65 cl, 88 kronor
St Vrain är en flod som passerar Left Hand-bryggeriet och den har fått ge namn åt denna häftiga version av en belgisk trippel. Häftig eftersom den har ett väldigt personligt, nästan lite bångstyrigt drag.
Ljust gul färg. Syrlig, vinägrig ton. Häftigt syrlig med äppliga och russinsöta drag som övergår i en lätt och ganska torr avslutning. Väldigt spritsig och väldigt bra.
4 av 5.

2013 Oliver Twist 20th Anniversary Ale (11734) North Coast Brewing Company, USA, 65 cl, 11,6 %, 109,90 kronor
Det finns dryga 3000 flaskor av den här och de kommer att försvinna snabbt! Supersnabbt! En dubbelbock som bryggts till 08-institutionen Oliver Twists ära och sedan lagrats till perfektion! Brunorange färg. Stor, russindoft. Fantastisk smak! Stor toffeekänsla, kola, karamell, russin och choklad – i perfekt balans. Oerhört god öl – detta är en klassiker som kommer att bli omtalad i många år framöver.
5 av 5.

Braufactum Roog (11898) Radeberger Export-Bierbrauerei, Tyskland, 6,6 %, 65 cl, 64,90 kronor
Tredje bidraget från den tyska bryggeri-etiketten Braufactum och även denna har en fantastiskt snygg etikett. En rökveteöl som har en  säregen karaktär och en väldigt vacker brunorange färg. Tobak, äpple och lite rök i doften. Smaken lätt obalanserad med frukt, metall, en tämligen svag nyans rök och russin. Intressant men inte mer.
3 av 5. Roog

Lervig Rye IPA (11892) Lervig Aktiebryggeri, Norge, 8,5 %, 33 cl, 28,70 kronor
Det norska toppenbryggeriet återkommer till bolaget med 2 öl i denna lansering, denna råg-IPA har en guldisig färg med ganska högt skum. Påtagligt brödig och lätt humlig och lite syrlig doft. Stor smak med tydlig maltkaraktär och lite oslipad humlekaraktär. Tydligt beskt avslut. Väldigt fin om man gillar det lite opolerade draget.
3 av 5.

Lervig Konrads Stout (11891)Lervig Aktiebryggeri, Norge, 10,4 %, 33 cl, 29,90 kronor
Bra norsk stout med svart färg med bruna kanter. Kola, tobak i doften.Tjock och russinsöt med plommonavslutande smak och lite antydd syrlighet.
3 av 5.

2013 Yeti Chocolate Oak Aged Imperial Stout (11861) Great Divide Brewing Co, USA, 9,5 %, 65 cl, 96,40 kronor
Brunsvart färg. Djupt chokladig, kaffeig doft. Rinnig, intensiv, chokladig, kaffeig smak med otrolig eftersmak. Mitt i allt ett piggt alkoholstick i det söta som verkligen är pricken över i:et – inte alls störande. Dricka nu eller lagras – det är en smaksak.
4 av 5.

Stone Imperial Russian Stout (11865 )  The Stone Brewing Co, USA, 10,6 %,  65 cl, 89,90 kronor
Ytterligare en klassiker i dett släpp och ytterligare en öl som man vill ha. Brunsvart färg. Russin, plommon. Härligt stor intensiv attack med väldigt pigg kolsyra, fint balanserad med lager av frukt, russin, lite kaffe och lång eftersmak. Lagras för att utveckla full potential.
4 av 5.

Brewdog Black Tokyo Horizon (11905) BrewDog, Storbritannien, 15,2 %, 33 cl, 139 kronor Drygt 1400 flaskor finns det av denna och de lär gå åt, Brewdog-älskarna är många i Sverige! Brunsvart färg. Söta dofter med lite djupare centrum, frontal attack i smakerna! Här kommer hela smakschemat och slänger sig på en – huvudsakligen med plommonsötma och lakrits och kaffe. När det lugnat ned sig lite så är det stora, långa smakdrag med en tydlig spritighet i smaken. Inte helt självklar i kassen.
3 av 5.

Xbeeriment Black Force One (11737) Xbeeriment, Danmark, 10,4 %, 50 cl, 59,90 kronor 500 ml 59,9 kr
Brunsvart färg. Russin och choklad i doften. Mjukt och fint i ingångssmakerna, sedan övergång till en ganska spritig variant med lätt örtig smak och rostade toner. Kändes obalanserad för tillfället men ge den något år så är det nog andra toner.
3 av 5.

Mikkeller Beer Geek Vanilla Shake (11906) Mikkeller, Danmark, 13 %, 33 cl, 58,90 kronor
Återigen, det finns bara 3000 flaskor av den här och den kommer att försvinna fortare än kvickt! var redo! Det är en riktigt bra öl för alla som gillar söta öl.
Brunsvart färg. Vanilj, choklad och lite kaffe. I smaken – OJ! –  kaffe, vanilj och choklad med en tydligt kaffeaktig rostad syrlighet som skapar en väldigt fint balanserad öl – riktigt bra och med perfekt potential att ta över efterrätten. Drick den till en chokladkaka med lite vaniljgrädde – yiha! Eller drick den ensam – yiha igen!
5 av 5.

I samma lansering hittar vi också följande öl som jag ej testat:
Ballast Point Victory At Sea, USA,  65 cl, 10 %, 89,90 kr
Boulevard Smokestack Series Saison Brett, USA, 75 cl, 8,5 %, 159 kr
Boulevard Smokestack Series Love Child No 3, USA, 75 cl, 9,5 %, 179 kr
Evil Twin Imperial Biscotti Break, USA/Danmark, 65 cl, 11,5 %, 109 kr

Text och foto: Joel Linderoth

Fotnot: Braufactum från Tyskland har en väldigt intressant historia som jag vill återkomma till framöver. Måste bara putsa på min tyska litegrann…. Dessutom har jag nu fått en flaska av Evil Twins Imperial Biscotti Break – hoppas kunna återkomma med recension före lanseringen.

 

 

Tags:

Category: Listor, Recensioner, Senaste Nytt

Comments are closed.