Foton som fångar ölens karaktär

| augusti 26, 2013

Öl är inte bara gott – det är vackert också! Och vackrare ölfoto än hos fotografen Robert Helberg finns knappt…. På Karlskrona Ölfestival kommer Sveriges första (?) ölfotoutställning genomföras och det är Helbergs bilder som kommer förevisas – till glädje för alla ölintresserade. Vi frågade BeerSwedens egen husfotograf vad utställningen innehåller. 

Robert Helberg.

Robert Helberg.

– Det är foton där olika hantverksöl står i motivets centrum. Fångade ur olika perspektiv och situationer. Flera bryggerier finns representerade så som skånska Brekeriet, brittiska Thornbridge och t. ex. italienska Baladin. Dessutom har jag ett motiv som jag aldrig tidigare visat som är helt unikt. Den som dyker upp på utställningen kommer att få beskåda detta.

Varför ställer du ut dem?
– Jag har gått i tankarna ett tag om att ställa ut mina öl-foton men har inte hittat rätt forum tidigare. Så när jag fick en förfrågan av Lennart på Karlskrona Ölfestival om att ställa ut dem under festivalen och hela september så tackade jag ja direkt. Utställningen ser jag som en hyllning till hantverksölet och hoppas att fler människor får upp ögonen för mer smakrik och välgjord öl.

Du fotograferar en hel del öl som du publicerar på din blogg Helbergs humle – hur tycker du att ölfotograferingen i Sverige ser ut?
– Det är en ganska smal nisch men samtidigt som dagens kameror blir bättre och intresset för öl ständigt ökar så är det helt klart på uppgång.

Vad är dina ambitioner med dina ölfoton?
– Till största del för att sprida budskapet kring öl som smakar och doftar mer. Men även att få utlopp för min kreativitet. Jag tycker det är väldigt intressant med etiketter och flaskor och vill gärna lyfta fram det ur ett grafiskt perspektiv.

Vad har du för inspirationskällor när det kommer till ölfoton?
– Jag följer många personer på Instagram som är riktigt bra och sedan finns det två bra sidor som heter: Beertography och Oh beautiful beer!

Du har skrivit en väldigt bra fotoskola för hur man tar ölbilder, om du skulle nämna ett exempel på misstag som vi vanliga gör, vad är det?
– Avstå att använda inbyggd blixt. Glas reflekterar otroligt mycket och då blir det sällan bra.

Är det några särskilda kollegor eller bloggare som du vill lyfta fram som tar bra ölbilder?
– Tobias Göth på 99 bottles är riktigt grym samt att han har en helt egen stil. Darren Packman var tidig med “Beertography” i Sverige och har också varit en stor inspirationskälla för mig.

Säg ett ölfoto som du är riktigt stolt över!
– För tillfället är jag väldigt nöjd med ett av mina senaste alster föreställande en flaska Orval som i sig är väldigt vacker. Fotot är tagen på en strand på Öland i somras.

Orval vid vatten. Foto: Robert Helberg.

Orval vid vatten. Foto: Robert Helberg.

Text: Joel Linderoth
Foto: Robert Helberg

Du hittar många fler av Robert Helbergs fotografier på hans blogg Helbergs Humle.

Tags: , , ,

Category: 5 frågor, Senaste Nytt