Idag premiärbrygger Nääs Gårdsbryggeri

| augusti 26, 2013
Lars Schweitz är ett välkänt namn i ölbranschen i Sverige. Han startade Bredaryds Wärdshus på 90-talet och har länge spridit ölkunskap genom sina ölskolor runt om i landet. Numera hittar man Lars på nystartade Nääs Gårdsbryggeri som ligger i Hestra i Östergötland. Och just idag premiärbrygger Lars på Nääs Gårdsbryggeris egna bryggverk. BeerSweden ringde Lars för att kolla läget.

Lars Schweitz

Vad har du haft för dig sedan du sålde Bredaryds Wärdshus?

-Jag har gjort en massa saker, senast höll jag på att etablera ett restaurangbryggeri på John Bauer-gymnasiet i Jönköping, det skulle bli ett utbildningsbryggeri. Men skolan såldes till danska riskkapitalister och då lades restaurangbryggeriet på is, det såldes senare till Stockeboda. Sen har jag åkt runt och hållit ölprovningar och ölskolor.

Hur hamnade du på Nääs Gårdsbryggeri?

-Jag blev uppringd av Gunnar Emanuelsson som berättade om planerna med Nääs Gårdsbryggeri och fick frågan om jag ville brygga där. Jag svarade att jag var väldigt intresserad, jag är visserligen pensionär men jag vill jobba, jag vill inte sitta hemma och lösa korsord, det finns så mycket att förverkliga.

Berätta lite om bryggeriet?

-Det är ett 10 hl bryggverk och vi har 10 stycken 2000-literstankar så vi har ganska stor kapacitet. Vi kommer att brygga första gången med bryggverket nu på måndag (idag), det blir en mörk lager. Vi ska ju vara med på Stockholm Beer Festival så för att hinna få fram öl har vi bryggt vår öl på Stockeboda ett par gånger samt på Lundabryggeriet.

Jag minns dina fina bocköl från Bredaryds Wärdshus, kommer vi se bocköl från Nääs Gårdsbryggeri?

-Ja, vi ska göra sånt också. Och jag har även tankar på att göra årgångsöl av lagertyp, liknande Gammelbrygd. Vi kommer att ha sju olika öl, fem av dessa ska vara mer stadiga medan ett par byts ut regelbundet. Det kommer finnas stout, IPA, engelsk bitter, mörk och ljus lager.

Var kommer vi att hitta ölen?

-Vi kommer att finnas på Systembolaget, vi börjar med de tre butiker som ligger närmast bryggeriet. Men jag kommer även att jobba som säljare gentemot restauranger och gå runt och dänga väska, så som jag gjorde när jag var säljare på Spendrups en gång i tiden.

BeerSweden önskar lycka till med dagens bryggning och det kommande dängandet.

/Fredrik Berggren

Tags:

Category: 5 frågor, Om BeerSweden, Senaste Nytt

Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Hej Fredrik.
  Tack för trevlig uppmärksammande av Lars och oss. Bryggverket är på 10 hl. Justera gärna i din artikel.
  Tack

  Gunnar Emanuelsson
  Nääs gårdsbryggeri
  0705313069

 2. majvor skriver:

  sålde? trodde det kursade….

 3. Fredrik Berggren skriver:

  Det såldes först och kursade sen.

 4. Majvor skriver:

  Jaså!? Tror inte många håller med om det händelseförloppet tyvärr….. Speciellt inte konkursförvaltaren 🙂

 5. Majvor skriver:

  Och inte heller vi/de som drabbades av uteblivna betalningar osv etc