Hembryggartips från Daniel Granath

| augusti 1, 2013

Vi gjorde nyligen ett stort reportage om Poppels Bryggeri och deras bryggare Daniel Granath (del ett kan läsas här och del två här). Innan Daniel började på Poppels var han en ivrig hembryggare. Vi bad honom därför komma med sina viktigaste tips och erfarenheter till andra som brygger eller vill brygga hemma.

Daniel Poppels

Daniels tips till nybörjaren

  • Var noga med renligheten – En av de vanligaste orsakerna till felsmaker i hembryggda öl är att man varit slarvig med renligheten, extra viktigt är allt som kommer i kontakt med den kylda vörten är väl rengjort och desinficerat.
  • Pitcha jästen ett par grader lägre än du vill jäsa i – Vid jäsning så ökar temperaturen i vörten, och vid en för hög temperatur så kan det skapas icke önskvärda biprodukter, tänk därför på att vörten helst ska ha ett par grader lägre temperatur än vad du tänkt jäsa i. 
  • Syresätt vörten – Det är viktigt att vörten blir rejält syresatt när jästen ska arbeta, den behöver syre för att föröka sig. När vörten är kyld kan man se till att ölet tappas ner i jäskärlet från en högre höjd och att man skakar om kärlet när jästen tillsätts.
  • Använd färsk jäst, helst flytande – Se till att jästen är så färsk som möjligt oavsett om det är torrjäst eller flytande jäst. Generellt tycker jag att flytande jäst är att föredra – man får större valmöjlighet, jästen har sluppit att bli stressad under konserveringen och ger enligt mig ett bättre öl med mindre risk för felsmaker och med mer fyllighet i smaken.

  

Daniels tips till den mer erfarne hembryggaren  

  • Ordna temperaturkontrollerad jäsning – Det är bra att få kontroll på jästemperaturen, vid för höga temperaturer kan det skapas ovälkomna dofter och smaker och om temperaturen exempelvis sjunker så kan vissa jästsorter stanna av. 
  • Gör förkulturer på flytande jäst, gärna med magnetomrörare – Gör en förkultur på flytande jäst och se till att använda den när den når sin absoluta peak. Magnetomrörare är bra att använda under förkultiveringen då jästen hålls i rörelse och syresätts vilket ger en bättre tillväxt av jästpopulationen.
  • Lär dig vattenjustering och PH – Vattenjustering och att ha kontroll över PH är ett område som kan vara komplext men det påverkar slutresultatet i hög utsträckning. Ett tips är att kontakta din vattenleverantör och begära ut uppgifter om just ditt vatten, har du enskild brunn kan du lämna in vatten för analys.
  • Brygg samma öl flera gånger med endast en förändring, t.ex. annan mäsktemperatur – När man brygger öl är det så många olika faktorer som samverkar och som påverkar slutresultatet, för att få en bättre förståelse för vad som påverkar resultatet kan det vara lärorikt att brygga samma öl flera gånger och endast ändra en parameter åt gången.

/Berättat av Daniel Granath för Fredrik Berggren

Bild: Fredrik Berggren

 

Tags: , , ,

Category: Hembryggning/Home Brewing, Senaste Nytt

Comments are closed.