Hembryggarprofil från Göteborg vann Omnipollos tävling

| augusti 12, 2013

Omnipollo och Siren Craft Brew arrangerade nyligen en hembryggartävling i Sverige. Vinnaren är Rick Gordon Lindqvist, känd hembryggarprofil i Göteborg. Vi ringde upp Rick och frågade lite om ölet.

Rick

Berätta lite om ditt öl som vann

-Det är en Hopfenweizen, man kan säga att det är ett IPA–inspirerat öl när det kommer till humle, det är runt 6,2% och har ca 55 BU,  jag har mycket vetemalt i men det är framförallt humlen och jästen i kombination som märks av och som är lyckosam. Jag valde att humla i slutet av koket för att kunna vräka i humle utan att få för mycket BU.

Varför gjorde du just en Hopfenweisse?

-Jag tycker att ölstilen i sig är fantastisk. Och ska jag vara ärlig så trodde jag att jag hade en chans att vinna med just den ölstilen, det är en stil som inte är så vanlig och det är faktiskt konstigt att fler inte brygger Hopfenweizen.

Vad har du för rekommendation till andra som ska brygga Hopfenweizen?

-För ett par år sedan tänkte jag att man kunde ha i mycket humle som helst, men man får nog se till att hitta en bra balans i humlen vs jästkaraktären. Det är en ganska tacksam ölstil att brygga, det är svårare att brygga en renodlad Hefeweisse. Om fenolerna sticker ut aningen mycket så gör det inte så mycket i en Hopfenweizen då humlen är med och balanserar upp det. Det är viktigt att använda veteölsjästen från Weihenstephaner och att inte jäsa vid alltför hög temperatur, jag fick till en ganska ren profil på ölet vilket blev bra. Klassisk Hefeweisse är ganska kolsyrerik, men jag har försökt hålla nere kolsyran så att den blir len snarare än stickig. Några procent karamellmalt är ok men den ska inte ha någon uttalad karamellighet. Stilen är bäst väldigt färsk och den går att dricka tidigt, den behöver inte direkt stå och mogna.

Vad händer nu?

Jag ska till England nästa vecka för att brygga på Siren Craft Brew på tisdagen.  Det ska bli mycket spännande!

Vi säger grattis till Rick, det kommer en längre profilintervju med Rick senare i veckan.

/Fredrik Berggren

Tags:

Category: Hembryggning/Home Brewing, Senaste Nytt

Comments are closed.