Göteborg – från räkfrossa till innovativ ölscen

| augusti 16, 2013

Göteborg kallas ibland för Sveriges just nu mest intressanta ölstad med aktörer som Dugges, Electric Nurse, Mohawk, Oceanbryggeriet, All In Brewing, Beerbliotek, Poppels och Stigbergets Bryggeri. Kanske finns det något i leran från Göta Älv som skapar den kreativa atmosfär som återfinns i öl-Göteborg just nu?

Gbg kranar


Langos, Triple & Touch och mindervärdeskomplex

När jag var yngre upplevde jag mitt Göteborg som ett riktigt skithål och jag kände vad många andra unga vid den tiden kände – att man var fast i en stad med mindervärdeskomplex vars DNA enbart bestod av goa gubbar, gröna kaniner, räkfrossa på Avenyn och storslagna drömmar om ett humormuseum.

Den gastronomiska höjdpunkten bland stadens invånare var friterade langos med räkor och årets kulturella höjdpunkt var Göteborgskalaset då folk äntligen kunde och att stå och vråla till Triple & Touch på Kungstorget med tillhörande mellanöl i plastglas i handen. Man ansågs som antingen efterbliven eller snobbigt märkvärdig om man ville ha något annat än en överkolsyrad industriell ljus lager från den enda leverantören. Så kändes det i alla fall.

Goa gubbar

Underdog-perspektivet och leran från älven

Men det var många som inte trivdes i Langos-staden och som inte kunde identifiera sig med den dominerande Kal Å Ada-stämningen. Dessa personer hämtade kraft från underdog-känslan som alltid präglat arbetarstaden Göteborg. Håkan Hellström beskriver den där känslan väl i låten ”Dom där jag kommer från”:

-Den finns en första plats som inte går att nå, för ingen tror att dom är nåt där jag kommer från, alla försöker bli av med leran från göta älven som satt sig på själen och på självförtroendet i varje tjomme.

En del menar att ovanstående underdog-känsla födde en motrörelse som bestod av olika alternativa scener inom musik och även mode. Scener som startades av personer som ville att Göteborg skulle vara mer kreativt än langos och Kal Å Ada. Faktum är att Göteborg de senaste 15 året har varit en världsunik stad när det kommer till alternativ musik inom pop, indie, rock och hårdrock.

Gemensamt för den göteborgska musikscenen har varit viljan att komma bort från älven, samarbeten, att alla känner alla, band som byter medlemmar med varandra, en känsla präglad av viljan av att ha kul på ett kreativt och opretentiöst sätt och där man osjälviskt hjälper och inspirerar varandra. Man slutade att osäkert snegla på den Stora staden och fann en egen röst, kreativitet och trygghet som skapat eko runt om i världen.En del menar att detta börjar spridas till andra branscher – även till öl vill jag påstå.

bro2

Samma kreativa känsla på den göteborska ölscenen

Precis samma känsla återfinns på den göteborgska ölscenen just nu och det är säkert en av förklaringarna till att öl-Göteborg är så vitalt. Många jag pratar med säger samma sak – att det i Göteborg finns en speciell positiv och genuin anda med nära samarbete och där man byter erfarenheter och hjälper varandra att utvecklas på alla möjliga sätt.

”Vi sitter alla i samma båt och då resonerar vi att alla gynnas om vi tar tillvara på den vind som vi har i de gemensamma seglen” som Victor Dahlberg på All In Brewing uttrycker det”. Han fortsätter: “Vi i All In fokuserar ju just nu främst på samarbeten och vårt mål är även att försöka få andra att samarbeta och gynna varandra. Genom All In Beer Fest har vi redan försökt få ihop några olika bryggerier för att de skall se till möjligheter av att göra collabs i framtiden”. 

Darryl De Necker från Beerbliotek utvecklar detta: -“There’s definitely a really good vibe or spirit here in Gothenburg. A camaraderie in that we all feel like we’re in this together. Kind of like we’re not all sure what is going to happen, but we’re all excited that we’re part of it, which makes it feel like we’re in this together. Everyone is friends or knows each other. There’s a lot of sharing of ideas and co-operation.” 

Många påpekar visserligen att den här samarbetskänslan återfinns på hela hantverksölsscenen i Sverige. Men det känns ändå som att Göteborg utnyttjar den på ett sätt som påminner om musikscenen i stan och att det växer och utvecklas på samma grunder – och att det är möjligt på grund av stadens storlek – stan är så liten att folk känner varandra och den är tillräckligt stor för att det ska finnas en bra marknad och göra avtryck.

Darryl De Necker:”I think it is because Gothenburg is such a small town. You can literally walk everywhere. All transport is above the ground, as we don’t have a subway. Then we have Första-, andra, tredje- and Fjärdelånggatan, which seems to have become the beer streets. So many pubs, so much beer and so much to choose from. Yet there doesn’t seem to be a competitive spirit, but instead a collaboration spirit”.

Bro

Dugges och Oceanbryggeriet har varit oerhört viktiga som inspiratörer. Beerbliotek och All In Brewing fann varandra fort då de startade upp ungefär samtidigt och människorna ingår i samma sociala krets av människor i stan. Tillsammans har de utbyte av varandra både genom att hjälpa varandra praktiskt vid bryggningar och utkörning av öl i Sverige men även genom gemensamma releasefester och annat.

Flera beskriver Mikael Dugge Engström som en spindel i detta nät. Daniel Granath på Poppels Bryggeri är oerhörd tacksam för all osjälvisk hjälp som Dugges bidargit med och Victor på All In Brewing säger:

”Dugges har varit vår största hjälpande hand i vår uppstart – och jag skulle vilja säga att Dugges alltid har haft denna positiva attityd där han snarare verkar se andra bryggerier som medbryggerier än som konkurrenter. Vilket gör honom till en stor inspirationskälla för oss. Dugge har varit en enormt stor tillgång”.

Letar man efter ursprung till den Göteborgska ölscenen får man inte missa en jobbig och envis jävel som jag älskar – Reinhard Jarche (nu Mararajraj) och Berit Jarche,  som har betytt otroligt mycket. Det finns så många öltentakler som slingrat ut ur dörren från Reinhard och Beriths The Irish Rover, som senare blev The Rover och som sedan flera år drivs av personer som just nu skapar ölscenen i stan. Och det finns många andra som förstås bidragit till ölscenen i stan; Svenska Ölfrämjandets Göteborgssektion, Reza & Tre Små Rum, Masse & Co på Haket med flera.

Ställ fram klockan

I Öl-Göteborg skapas just nu en viss typ av kreativitet som blickar framåt – bortom att bara göra en god öl som folk gillar. Det är inte bara goa gubbar och Preppens Pilsner längre och Göteborg är inte längre den stora starkens självklara huvudstad. Och det hela är bara i sin linda, det bubblar och den kreativa och samarbetsvilliga attityden kommer att leda till mycket spännande framöver.  Jag tror att Göteborg har potential att bli en viktig stad även på den internationella ölkartan, på samma sätt som Göteborg gjort avtryck inom alternativ musik och jeans.

Kanske finns det något bra i den där leran från Göta Älv? Kanske en hemlig ölessens som sätter sig på själen hos de som verkar i den här gamla räkfrossarstan? Och kanske passar just öl extra bra – att personerna i stan verkligen motiveras av att göra något nytt och spännande med den tidigare enkla underdog-drycken.

Andres Lokko skrev en gång att man skulle ställa tillbaka klockan två år när rullade in på Göteborgs central. Det stämmer inte längre. Nästa gång du kommer till Göteborg i ett öl-ärende kan du gå till korvkiosken vid Drottningtorget, beställ en halv special (google it!) och snegla upp på Hotel Post stora fasadklocka – du kommer märka att Göteborgs ölklocka går några timmar före klockan på din arm.

Gött mos!

/Fredrik Berggren

fredrik@beersweden.se

(bilder: Christian Schickhardt och Maria Gustavsson)

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Krönika, Senaste Nytt

Comments (8)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. Beerbliotek – Brewery redefined : BeerSweden | december 1, 2013
 1. Rick skriver:

  Väl formulerat!

  Det finns ytterligare personer som gör ölscenen så rolig här. Reza med sin generositet, Masse & Co för sitt engagemang i Ölfrämjandet Gbg och säkert många fler jag inte kommer på nu, ni vet vilka ni är.

 2. Fredrik Berggren skriver:

  Du har rätt Rick, jag lade till lite även om det egentligen inte är personfokus i krönikan.
  /Fredrik

 3. Rick skriver:

  Åh det var ingen kritik. Bara extra stöd till hjältar. I’m with you.

 4. Jan skriver:

  Bra skrivit!

 5. LPS skriver:

  Porter, Porter!

  Med vänlig hälsning,
  Lord Permanent Secretary,
  Porter Drinkers Association

 6. DaKe skriver:

  Väl rutet om en ny och mycket spännande kultur som sakterligen växer fram där. Jag skrev själv om ngra utav brygderna häromveckan.

 7. Anders skriver:

  Bra jobbat Fredrik!