Poppels – ett bryggeri i medvind. Del 2

| juli 22, 2013

This is the second part of our indepth interview with Daniel Granath from Poppels Bryggeri. You can read part one here.


Poppels kan sägas ha sin början på Porterfestivalen i Göteborg 2011 då Daniel träffade Tomas Kaudern och Thomas Fihlman som gick i tankarna att starta ett bryggeri. Tillsammans började de spåna på hur det skulle kunna gå till och sedan gick det snabbt. Daniel som för tillfället pluggade till inköpare blev besatt av tanken och under månaderna som följde så läste han mer om professionell bryggning än sin kurslitteratur.

De tre började kontakta vänner och bekanta och snabbt var man 15 personer som investerade i bryggverket som beställdes från samma leverantör i Kina som producerat bryggverket hos Dugges Ale & Porterbryggeri.  Vid flera tillfällen lyfter Daniel fram Mikael Dugge Engström som en person som hjälpt till mycket: ”Mikael har ju verkligen hjälpt oss enormt mycket, helt osjälviskt har han delat med sig av sina erfarenheter vilket är fantastiskt”. Även andra svenska bryggerier har hjälpt när Daniel haft frågor och han beskriver positivt den unika samarbetsandan som finns i branschen.

Grunden till Poppels ölfilosofi

Daniel2 Daniel, Thomas och Tomas satte sig ner och diskuterade vad som skulle känneteckna Poppels öl. När jag lyssnar på Daniel förstår jag att Poppels ölfilosofi vilar på några olika ben. Först och främst ska ölen kunna kombineras med mat på ett riktigt bra sätt – det ska finans en tanke med matkombinationer redan när ölet designas. Detta verkar vara en central tanke och som också illustreras på flaskornas etiketter.

Ett annat ben är stiltrogenheten, något som jag själv ofta tänkt på när jag provat Poppels öl, de är alla perfekta skolexempel inom en ölstil vad gäller smak, färg, beska, alkohol etc. Detta visar sig ha varit en medveten strategi när det gäller basölen. Thomas och Tomas är öldomare och tänker väldigt mycket i stiltrogenhet.

”Vi har sagt att vi ska vara väldigt stiltrogna när det kommer till våra basöl och att vi kan experimentera mer när det gäller specialöl och säsongsöl. Jag själv gillar att experimentera och så har vi öldomarna som kan hålla tillbaka litegrann så det inte blir för mycket, jag tror det är bra.”

Det tredje benet i Poppels ölfilosofi kan sägas vara balans, att ölen inte ska vara alltför beska eller för söta, vikten av balans menar Daniel också ligger nära målet att ölen ska fungera bra med mat.

En annan uttalad tanke med Poppels bassortiment är att man velat fungera som en brygga över till en värld av mer spännande öl, att den vanliga lagerkonsumenten ska våga ta sig till ”den andra sidan”. Ovanstående synsätt har lett till att Poppels har lanserat relativt modesta öl vad gäller alkoholstyrka och beska om man jämför med många andra svenska småbryggerier, jag frågar om det finns något motstånd mot att göra exempelvis en 10-procentig Imperial Stout:

”Nej absolut inte, tanken som vi hade från början var bara att nu vill vi först göra bra basöl som man inte tröttnar på och som de flesta gillar, sedan kan vi göra lite specialvarianter och då finns det absolut inget motstånd att göra galna exempel och experiment”

Jag påpekar för Daniel att jag tycker att Poppels öl är extremt bra när det kommer till struktur, vilket jag personligen tycker är något annat än balans. Varje öl hänger ihop på ett snyggt sätt, de spretar inte och det känns som de har en klar form. Ölen har en självsäkerhet och en tydlig persona även om smakerna kan vara nedtonade i sig: ”Vad kul att du tycker det, vi försöker göra öl som håller ihop, det händer ganska ofta man provar öl som inte håller ihop, som spretar och som inte känns färdiga”.

Daniels förklaring till ölens struktur ligger i att Poppels lagt ner mycket tid på att hitta rätt recept och testbryggt ölen många gånger och verkligen försökt hitta rätt maltbas som fungerar bra ihop med jästen.

Men att veta att man hittat exakt rätt är inte lätt. Daniel vittnar om svårigheten att bedöma sina egna öl, något som många bryggare beskriver. Som bryggare är man allt annat än objektiv eller opartisk och man kan lätt bli för självkritisk eller för positiv när de egna ölen ska bedömas. Jag frågar Daniel hur han ser på det.

”Jag är självkritisk, ja väldigt självkritisk, jag hittar ju alltid något fel, men å andra sidan hellre självkritisk än självgod. Det vi i produktionsgruppen brukar göra är att köpa in andra öl och benchmarka oss mot konkurrenter och prova blint, men även det är ju svårt, jag känner ju igen min egna öl”.

Kommande fokus på jäst

 Just jäst är något som Daniel pratar mycket om och som Poppels kommer att utveckla framöver. Redan idag jobbar de med olika jäststammar och endast två av ölen har samma jäst. De vill jobba mer med flytande jäst och lite mot sin vilja har Daniel i huvudsak använt torrjäst av praktiska skäl, de har just nu inte resurser att själva odla upp den mängd flytande jäst som behövs.

”Det är en sak som är lite tråkig, vi har nästan uteslutande jobbat med torrjäst men vi vill jobba med flytande jäst (…)”Jag tycker det blir lite bättre med flytande jäst, den är helt färsk och när man propagerar upp den själv kan man använda den när den når sin absoluta peak, när den mår som allra bäst. Jag upplever att ölen blir lite mera sammansatta och du får nästan lite mer fyllighet som blir bättre. Dessutom får man variationen, det finns mycket mer flytande jäst att välja på än torrjäst”.

Genom att variera jästen vill Daniel kunna göra en tydligare distinktion mellan olika öl, exempelvis kan en Pale Ale blir mer olik en India Pale Ale (som i grunden kan vara ganska lika i sin uppbyggnad) om man använder två olika jästkulturer. Man märker att Daniel ser en enorm utvecklingspotential i just jästen och har en ambitiös plan att jobba med många olika jästtyper i framtiden. Poppels är på gång att beställa utrustning som möjliggör egen odling och produktion av jäst i bryggeriet. Det är en spännande tanke och något som jag personligen tycker är välbehövligt då många bryggerier i Sverige använder samma jäst, mer variation vad gäller jäst ger en ännu större mångfald i smaker.

Framtida lanseringar

Vad kan vi vänta oss av Poppels framöver? Det fasta bassortimentet kommer inte förändras så mycket, det kommer även framöver att bestå av 4-5 olika öl. Dock skulle det kunna komma ändringar i bassortimentet om något öl exempelvis börjar sälja sämre.

Några nya öl är klara för produktion; en ESB och en Porter ligger klara på skissbordet och Daniel jobbar just nu med ett Dubbel IPA-recept.  Även ett folköl på 2,8% är klar – en torrhumlad mild som Daniel  själv är mycket nöjd med: ”Jag hade det på corneliusfat och det var det enda jag drack när vi hade gjort klart det”. När dessa nya kommer är svårt att säga, just nu handlar det om att få ut basölen i tillräckligt snabb takt.

Daniels egna ord om Poppels öl

IPABelgisk Wit – Tanken var att göra ett sommaröl och Wit var det mest somriga vi kunde komma på. Jästen är klurig, vi får odla upp den själva, när det gäller vår Wit är jästen 90% av ölen. Den är väldigt lätt i kroppen, citrusfräschören finns där, koriandern som vi maler på bryggeriet finns i bakgrunden och gör den lite mer spännande. Det är en ganska stiltypisk belgisk Wit. Det är ett säsongsöl som kommer att försvinna.”

Modern Lager – Vi ville göra en sommarlager, inte något som var för maltigt, den är gjord på en Dortmunder i grunden, den är lite mörkare med liten dragning åt rött, sen har vi kört tysk humle som bitterhumle och Cascade som aromhumle. Tanken var att torrhumla den men vi struntade i det när vi smakade på den, den hade redan en bra lätt citruston.”

Nya världen IPA ”Den har vi jobbat på mycket, när vi gjorde receptet var Galaxyhumlen ny och det tyckte vi var kul, och sedan körde vi även med Summer, båda humlesorterna är från Australien och därav namnet (Nya Världen), vi ville göra en ganska klassisk amerikansk IPA med australiensiska humlesorter, den skulle ha beska men inte för mycket, vi ville ha den balanserad, vi har även jobbat med ganska många maltsorter.”

American Pale Ale”Vår American Pale Ale kom efter vår IPA och vi ville skilja dem från varandra. I APA:n använder vi Citra och Cascade i både kok och torrhumling. Citra ger lite mer komplexitet och Cascade ger mest citrus. Vi ville ha APA:n lättare än vår IPA, för den person som inte klarar av en IPA. IPA:n är storebror och APA:n är lillebror.”

Brown Ale – ”Den är en korsning mellan en nordengelsk och en amerikansk brown ale. Vi kör på mycket malt och det finns även en beska i ölet som tar ner lite av den sötma som finns i de maltsorter vi använder, den är baserad på en nordengelsk brown ale men vi har lite mer humle och lite mer maltkaraktär, vi ville att den skulle smaka mycket men ändå vara lätt. Den fungerar väldigt bra med mat, med fet mat, med grillat, den friskar upp mat som är lite tung.”

Vi tackar Daniel och Poppels för intervjun och öppenheten och ser fram emot att följa ett av Sveriges mest intressanta och lovande bryggerier.

/Fredrik Berggren

Tags: , ,

Category: Bryggerier, Senaste Nytt

Comments are closed.