Poppels – ett bryggeri i medvind. Del 1

| juli 17, 2013

Intervju med Daniel Granath, Poppels Bryggeri

Det är en slö, varm och klibbig dag i juli då jag tar mig till Poppels i Mölnlycke utanför Göteborg, en sådan dag då Facebookflödet fylls upp av bilder på badstrandsfötter och kommentarer om sköna semesterdagar.

DanielKikar2I bryggeriet träffar jag Daniel Granath, bryggmästare på Poppels. Daniel är ganska långt ifrån att lägga upp en status om sandstrandssemester. De senaste två åren har han inte haft många lediga dagar och anledningen är att Poppels går bra, väldigt bra och långt bättre än vad de 15 delägarna i bryggeriet vågade hoppats på när de startade. Något som såklart är en ynnest men en situation som Daniel ändå upplever som lite problematisk då Poppels exempelvis måste meddela restaurangkunder att ölen är slut, att man inte har möjlighet att lansera nya öl i den takt man vill eller när man fått skjuta fram tänkta samarbetsbrygder. Lyxproblem kan tyckas.

Den positiva utvecklingen har lett till ett beslut att expandera. Jäsning/lagring är den trånga sektorn som leder till att Poppels för tillfället kan brygga två dagar i veckan. Men någon dag innan mitt besök beslutade Poppels att beställa ytterligare tankar. Detta innebär att de snart kan brygga fyra dagar i veckan och dubblera sin kapacitet till en produktionsvolym på ett par hundra tusen liter om året. Dessutom ska Poppels anställa ytterligare en person för att avlasta Daniel i bryggeriet.

Bra kvalitet från dag ett

Poppels är ett bryggeri som jag upplever har vunnit respekt både hos ölintresserade och hos mer oinvigda konsumenter, något som också visar sig ha varit målet – att nå ut till en bred massa. Redan från start har jag varit imponerad av hur bra ölen har varit; välgjorda öl med en bra balans och en bra struktur, öl som är väldigt typriktiga utan att bli opersonliga och dessutom har inget som levererats från Poppels smakat tveksamt, varit infekterat eller haft några barnsjukdomar. Detta är faktiskt ingen självklarhet när det kommer till ett svenskt nystartat småbryggeri och det är ingen självklarhet när det kommer till en bryggmästare som bara var 25 år när Poppels drog igång och som vid starten aldrig hade bryggt i större skala än hemma vid spisen. Man kan fråga sig hur det egentligen är möjligt.

Jo, ganska snabbt förstår jag att en stor del av förklaringen ligger i Daniel Granath som person och att han är typen som går in för saker till 110%. Han är extremt noggrann och verkar bli i det närmaste besatt av att göra något så bra han bara kan. Detta märks när han pratar om hur han brygger, hur recepten är framtagna och uppbyggda, hur vissa öl bryggdes ett tiotal gånger innan man hamnade rätt. Man får en känsla av att ingenting lämnas åt slumpen. Jag frågar Daniel vad som gjort att de lyckats så bra med kvalitet och hamnat så rätt från början med tanke på att många av de små bryggerierna inledningsvis har kvalitetsproblem:

”En stor del ligger i att Thomas, Tomas och jag träffades varje vecka och justerade recept, jag gjorde ett ganska enkelt basrecept av varje öl och sedan bryggde vi det om och om igen och tog det stegvis varje vecka med små justeringar för att se åt vilket håll vi ville gå med ölen, vi kunde brygga ett öl 10 gånger för att få det rätt, tills vi kände att nu är det bra (…) Sedan, och det är bara vad jag tror, så startas det nog en del bryggerier av personer som kanske inte har bryggt så mycket och som inte har full koll på varför ölen smakar smörkola eller pingpollboll, men har du hela tänket om felsmaker och förstår var de kommer från så kan du styra det i ditt bryggeri.”

Daniel lyfter även fram tiden som en förklaring, han hade möjligheter att jobba heltid på bryggeriet flera månader innan bryggverket installerades, tid han ägnade åt att finslipa recept, studera bryggeriets tekniska detaljer och ritningar i detalj, plöja igenom litteratur och på olika sätt jaga svar på allt som han var osäker på inför produktionsstart.

Jag läste alla fackböcker jag kunde hitta som handlar om hur man brygger i stor skala och jag har nog läst allt på amerikanska professionella bryggforumet minst ett par gånger, man får lära sig genom att läsa, läsa, läsa.”

DanielMedModernLagerDet började med ”Dunderglögg”

Daniels hembryggarbana startade under något slumpartade former för fem-sex år sedan. Han och några kompisar skulle göra Dunderglögg (Göteborgs-Postens klassiska glöggrecept). ”Vi saknade en hävert och åkte till Essensspecialisten, i butiken såg jag en ölsats och tänkte; fan jag köper väl en sån där också”.

Daniel hann knappt sätta satsen förrän han började fundera på hur man skulle kunna brygga från grunden med råvarorna, en ambition som han själv kopplar till sitt stora matlagningsintresse. Daniel gick ut på nätet och började läsa om ölbryggning och innan ölsatsen ens hade hunnit jäsa klart hade han redan gjort sitt första helmaltsöl.

Och sen var jag helt fast. Jag är lite sån som person, när jag blir intresserad av något så blir väldigt intresserad och just ölbryggningen tilltalade mig väldigt mycket, att göra egen öl, koppla det till mat och sen allt byggande och att göra egna apparater, jag har alltid gillat mekanik”.

Daniel märkte snabbt att ölbryggningens alla moment passade honom perfekt och under de kommande åren utvecklade han sin bryggning allt mer, byggde egna utrustningar och blev allt bättre på hantverket. Jag frågar om Daniel har haft några förebilder eller favoritbryggerier som han sneglat på.

”Det där går i vågor, jag har väl mer favoritöl än favoritbryggerier men Nögne Ö har jag alltid gillat, Sierra Nevadas öl har alltid fungerat bra som mängddricka, Oppigårds gör bra basöl trots att de blivit så stora, Brekeriet är unika och gör bra grejer, Närke Kulturbryggeri gör ju riktigt bra öl, Kaggen är ett av de bästa ölen jag druckit”

Part 2 of this indepth interview coming later this week!

Text: Fredrik Berggren

Photo: Fredrik Berggren

 

Tags: , , , ,

Category: Bryggerier, Senaste Nytt

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Poppels Extra Special Bitter | bollebrygd | februari 16, 2014
  1. HWGMAG skriver:

    Trevlig artikel om trevligt öl! Men hoppas att hembryggningskategorin kommer handla mer om hembryggning i framtiden än om bryggare som en gång varit hembryggare (för det har nog de flesta)

  2. darren skriver:

    Point well made and as this was put in the home brewing section by error I’ve now moved it out into the more ‘general’ section 🙂 /Darren

  3. Erik skriver:

    Daniel verkar vara en bryggare med huvudet på skaft, hoppas få smaka Poppels öl inom en snar framtid.