Jaipur India Pale Ale från Thornbridge

| juli 27, 2013

Brittiska bryggeriet Thornbridge brygger en IPA med amerikansk inblandning och resultatet är en fantastisk sommaröl. Tycker jag. För varje gång jag dricker den blir jag mer och mer fascinerad av den och den har sakta jobbat sig upp till klassikerstatus i min bok. 

Thornbridge Jaipur IPA.

Thornbridge Jaipur IPA.

Men vad är det som gör den fantastisk? Är det den ljusa färgen och det höga vita skummet? Påtagligt ljusare än vad vi är vana vid när det gäller brittiska ipor. Eller är det den fantastiska doften med sin tydliga och välformulerade blandning av citrus, grapefrukt, honungssötma och en del granbarr? Kanske lite, lite karamell?

Eller är det smaken? Som fortsätter på samma spår som doften men som skickligt balanserar mellan en mellanstor kropp och en imponerande drickvänlighet? Där varje klunk på något sätt lyfter fram ytterligare en smaknivå och där grapefrukt leker med granbarr och sötma och en lätt antydd övermognad som skapar en riktigt fin spännvidd som är lätt och halvtung på samma gång.

Eller är det eftersmaken som klingar av en vackert mejslad beska? Lätt örtig, litelite sötma och av det där slaget som gör att man gärna tar lite till, det liksom pockar på ytterligare en klunk, ytterligare en flaska, ytterligare… och så vidare.

Den här ölen tillkom lite av en slump, bryggeriet, som då hade Brewdogs Martin Dickie som en av bryggarna, skulle brygga en mer klassisk India Pale Ale men de önskade råvarorna fanns inte hemma. Man bryggde ändå, så klart, och resultatet blev ganska lyckat kan man väl säga. Sedan tillkomsten 2005 har den varit fast i det brittiska bryggeriets utbud. Och den lär stanna där….

Passar perfekt i sommar och som förmodligen du har testat redan. Om inte, testa, om du har – testa igen – det är den värd! Varför inte till det grillade köttet…..?

Malt: Maris Otter och wienermalt
Humle: Warrior, Chinook, Centennieal och Ahtanum
Importör: Galatea
Tillgänglighet: Finns just nu i över 400 Systembolagsbutiker

Text: Joel Linderoth
Foto: Robert Helberg

 

Tags: , ,

Category: Bryggerier, Recensioner

Comments are closed.