Intervju med Coopers

| juli 27, 2013

Många inleder sin hembryggarbana med att göra öl med hjälp av en ölsats eller extrakt. Och det ska sägas direkt; det finns en negativ image kring ordet ”ölsats”. En av de vanligaste reaktionerna som hembryggare får när de berättar om sin hobby är något i stil med: ”jahadu, jag satte ölsatser när jag pluggade, jag hällde i 5 kg socker, det jäste och det smakade fruktansvärt”.

Coopers Do It Yourself Beer1

Men det har hänt en hel del med ölsatserna och extrakten och många vittnar om att de är betydligt bättre idag än på 80-90-talet, och framförallt är kunskapen bättre om hur man brygger med extrakt som bas. Det är inte bara nybörjare som använder ölsatser och extrakt, även erfarna hembryggare använder ibland extrakt som en bas i sina recept som de sedan utvecklar med specialmalt, egen vald humle och jäst. Och extraktbryggning är så vanlig bland hembryggare i USA att många amerikanska böcker om hembryggning ofta redovisar två varianter av samma recept; ett om man brygger på extrakt och ett om man brygger på helmalt.

Coopers är en stor aktör när det kommer till ölsatser och extrakt. Deras produkter är en vanlig syn i svenska butiker sedan många år tillbaka. Vi ställde några frågor till Lena Wiström på Förvaltnings AB Tuscana som importerar Coopers produkter till Norden.

Coopers Extrakt

 

Coopers ölsatser har funnits länge i Sverige men alla kanske inte känner till företaget, kan du berätta lite om Coopers?

-Ja visst! Bryggeriet grundades 1862 av Thomas Cooper och Coopers är nu det största australienägda bryggeriet och det 3:e största i landet. Familjen Coopers driver fortfarande bryggeriet med Tim Cooper (VD) i spetsen och många familjemedlemmar arbetar aktivt i verksamheten. Coopers är kända för sina ”bottle conditioned” ales och stout som säljs över hela världen från NY till London och även i Sverige. Coopers är också världens största tillverkare av hembryggningskoncentrat och exporterar sina produkter till mer än 25 länder. Arbetet med att utveckla och förbättra hembryggning, både när det gäller ingredienser och utrustning, pågår hela tiden och ligger Coopers varmt om hjärtat.

I mitten av 80-talet knöts kontakter mellan Coopers och Förvaltnings AB Tuscana och Tuscana tog hem en pall ölsatser på prov. Några essensbutiker tillfrågades om de var intresserade och det blev en otrolig respons. När det var som mest handlade det om 2 containrar i månaden som levererades hit, med enbart ölsatser i Original-serien! (10.800 burkar ryms i en container).

Detta höll i sig i många år, fram till att Sverige gick med i EU. Då tvärnitade hela försäljningen. Många grossister och återförsäljare la ner. Kvar fanns de bryggare som bryggde öl för att det var roligt, inte bara för att få billigt öl…

På 2000-talet hände något. Coopers lanserade nya exklusiva ölsatser och maltextrakt, utvecklade startpaketet Micro Brew Kit och senare DIY Beer Kit, la ut recept och information på sin hemsida mm. Intresset för hembryggning ökade i många länder så även i Sverige. Idag levererar vi fortfarande till grossister och återförsäljare men största fokus ligger faktiskt på privatpersoner.

Det är visserligen mycket lätt att brygga öl med Coopers men man behöver ändå känna till ganska många saker. Så nuförtiden jobbar vi mycket med information via våra webbsidor coopershembryggning.se och coopersbrygginfo.se och vår Kundtjänst finns till tjänst via telefon, mail och facebook.

Hembryggare säger ofta att de kan brygga öl hemma som smakar lika bra eller bättre än kommersiella öl. Stämmer det och kan man verkligen göra bra öl med hjälp av en ölsats?

Ja absolut. Man kan snabbt och enkelt brygga öl utan någon som helst förhandskunskap genom att helt enkelt följa Coopers grundläggande instruktioner och basrecept. Men bryggaren kan också skaffa sig mer kunskap och experimentera med Coopers ölsatser genom att använda valfria tillbehör, byta jäst, lägga till humle mm.

Coopers har en mängd recept som kan vara en inspirationskälla och det är bara den egna fantasin som sätter gränser för vad man kan brygga. Om man är intresserad av t.ex hantverksöl från små bryggerier är det alltid roligt att försöka ta reda på så mycket som möjligt om brygdens innehåll och kanske låna lite idéer till nästa bryggning.

Coopers IpaHur populära är Coopers ölsatser i Sverige och vilket kit säljer bäst?

Intresset för hembryggning ökar helt klart. Mycket av verksamheten sker nu på nätet vilket vi tror ger en större möjlighet för fler att lyckas bra med sin bryggning. Vi har lättare att kommunicera direkt med våra bryggare. Det gör att vi kan hjälpa dem att utveckla sitt hantverk och brygga fler öltyper. Vi kan assistera med allt från grundläggande bryggtekniker, vilka tillbehör som passar och färdiga recept. Något som är kul är att många hembryggare som på 90-talet bryggde öl med “2 kilo socker och 25 graders värme” med fokus inställt på procenten nu återvänder och är intresserade av bra bryggtekniker, kvalitetsprodukter och bättre öl. De blir glatt överraskade av utvecklingen och det resultat de får nu.

Den mest populära ölsatsen? Storsäljare är fortfarande Lager, Draught och Real Ale. Det kan variera lite med årstid men India Pale Ale och Australian Pale Ale är också populära. Båda sorterna blir mycket bra i originalrecept men lämpar sig också utmärkt som bas för mer avancerade recept.

Nu när öl och hembryggning ökar i popularitet så vill många gå vidare och brygga annat än en generisk lager eller ale. Har Coopers tvingats jobba på ett annat sätt nu med tanke på det nyvunna intresset?

Coopers Do It Yourself Beer2

Ja visst. Och det tycker de ju är roligt! De är ju bryggare själva sen 150 år och när kunskapen ökar hos allmänheten är det betydligt lättare att uppmana till att brygga öl hemma. När stark lager var det “enda” som efterfrågades producerades visserligen stora volymer men… Öl är ju så mycket mer! Den här trenden syns ju lite varstans i världen. Utvecklingen av startpaketet DIY Beer Kit, med ett patenterat jäskärl och hållbar hydrometer avsedd för ölbryggning, och föregångaren Micro Brew Kit, var ett ganska stort och viktigt steg. Recepten är ju också en viktig del och de kan anpassas efter var man än bor i världen. Vi har också från säker källa hört att det kommer fler spännande nyheter, i en inte alltför avlägsen framtid!

Om du skulle skapa en ölsats bara för den svenska marknaden, vad skulle det vara?

Det var en svår fråga. En ölsats bara för den svenska marknaden? Med 19 befintliga ölsatser och 4 maltextrakt kan man skapa det mesta redan, allt är en fråga om hur man kombinerar ingredienser. Men ett unikt recept skulle vara kul! Kanske BeerSwedens läsare kan önska sig ett recept, så kan vi låta Coopers skapa ett nytt för Sverige. Eller det kanske finns någon hembryggare här som redan kommit på ett intressant “svenskt” recept med Coopers som bas?

Så vad säger ni läsare, har ni något förslag på öl till Coopers?

Fredrik Berggren

Category: Hembryggning/Home Brewing, Senaste Nytt

Comments are closed.