Hantverksöl i Finland – hur är det?

| juli 2, 2013

Vad händer i Finland – egentligen? Danmarks moderna ölkultur är väl representerad i Sverige, Norge är också (ganska) väl representerat men Finland – vad händer där? Det ville jag ta reda på och sökte upp André Brunnsberg för att ta tempen på öl-Finland. André skriver bland annat om öl i svenskspråkiga Hufvudsstadsbladet och har koll på det mesta som gäller finsk ölkultur av idag. Och han kunde berätta en hel del intressant! Malmgård Proto #1

I breda ordalag, hur är ölkulturen i Finland just nu?
– Ölkulturen lever ett uppsving i Finland, detta i kölvattnet av vad som hänt i USA och vad som händer i Danmark. Allt fler småbryggerier kommer ut på marknaden och ölutbudet växer på pubarna och på restaurangerna. Dock har de inhemska stora bryggerierna ett stort fotfäste ute på landsbygden där kunnigheten om öl inte alls ligger på samma nivå som inne i städerna. Det som  är positivt är att de stora bryggerierna inte har valt att konkurrera med de små utan istället samarbetar genom att de stora sköter logistiken, med andra ord en så kallad win-win situation. Det skrivs också en hel del om öl i dagstidningar och i magasin.
Totalt finns det idag i Finland tre stora bryggerier och ca 35 småbryggerier och bryggeriresturanger.

Vad ser du för trender?
– Den största positiva trenden är att kvalitén på ölen märkbart har ökat de senaste fem åren. Tidigare hade många av de små bryggerierna problem med sitt rykte på grund av tekniska problem i ölen men idag är de flesta av de problemen bortflugna.
Bland ölstilarna har speciellt veteöl de senaste åren varit på uppgång samt kombinationen av mat och öl men jag antar att det så småningom börjar svänga mot mer humlerika öl. Mer ”radikala” ölstilar som DIPA:n och dylikt har sin publik men det är enbart ett fåtal bryggerier som brygger dessa och de kan vara svåra att få tag på.

I Sverige har vi en tydlig påverkan från den amerikanska ölvärlden, vilka länder påverkar den finska?
– De flesta finska småbryggerier är influerade dels av tysk bryggkultur och dels av amerikansk. Men förstås tas influenser från Sverige, Norge och Danmark också. I och med att vi har en maximal alkoholgräns på 4,7% i matbutikerna så finns det ett stort utbud av brittisk öl på matbutikshyllorna. De småbryggerier som lyckats växa har för det mesta gjort det genom att brygga typisk tysk öl såsom pils och veteöl.

Om man som ölintresserad söker sig till Finland, vilka bryggerier ska man ha extra koll på?
– I och med att enbart några få finska bryggerier exporterar så är ett besök i Finland för den ölintresserade mycket givande. Det är svårt att välja ut några specifika bryggerier men Malmgårds Bryggeri i Pärnå brygger högklassiga öl, bland annat med mer speciella spannmål såsom spelt och emmer. För ”hop-headen” rekommenderar jag öl från Stadion Panimo i Helsingfors och Beer Hunters i Björneborg. Ett bryggerirestaurangbesök på Plevna i Tammerfors är heller inte fel. Vill man smaka på traditionell sahti rekommenderar jag Hollolan Hirvi.

Finns det några mindre bryggerier som är på väg att utvecklas stort?
– Speciellt Laitilan Wirvoitusjuomatehdas har vuxit rejält och har kommit upp till gränsen för skattelättnader för småbryggerier. Också Nokian Panimo har vuxit rejält på sistone. Många andra av de små bryggerierna har också ökat sin kapacitet vilket är mycket positivt.

I Sverige har vi ju Systembolaget som med jämna mellanrum diskuteras från alla möjliga håll. I Finland finns Alko, hur är dess ställning?
– I Finland får öl över 4,7% enbart säljas av Alko (förutom på pubar och på resturanger). Alkoholdebatten har gått het det senaste året i och med att den finska alkohollagen skall förnyas. Det har debatterats om pubar och restauranger skall ha rätt att sälja ut drycker till kunder som vill köpa hem dem samt ett höjande av butikernas alkoholgräns så att också starkare öl och viner kunde säljas i matbutikerna. Finland har den högsta skatten på öl inom EU och den kommer att stiga med 15 % vid årsskiftet vilket helt naturligt kommer att öka på importen av öl från Estland, något beslutsfattarna verkar ha svårt att förstå.
Ölmässigt har Alko förbättrat sig avsevärt, ölutbudet växer men Systembolaget känns ändå som ljusår framför i utvecklingen. Alko logga.

I Finland finns en särskild öl, sahti, kan du berätta lite mer om den? 
– Sahti är en traditionell dryck som bryggs av några bryggerier men det mesta bryggs privat ute på landsbygden. Likt gotlandsdricka används enbär som krydda fastän många idag också dels använder sig av humle men till skillnad från gotlandsdrickan är sahtin inte rökig. Som jäst används vanlig bakjäst vilket ger ölet en mycket bananaktig smak likt tyska veteöl. Sahtin är en färsk dryck som lätt far illa så den klarar inte så bra av att färdas. Varje år ordnas finska mästerskapen i sahtibryggning där ca 30 sahtibryggare deltar.

Var kan man dricka den?
– Sahti hittar man i några Alkon i de större städerna samt på några pubar i Helsingfors. Ute på landsbygden kan man också köpa det i och med att sahtibryggerierna, till skillnad från de andra småbryggerierna, direkt får sälja ut sahtin till kunder fastän den är starkare än 4,7%.
St. Urhos Pub i Helsingfors ordnar varje år i maj en sahti-festival där det bjuds på ca 10 olika sahtin.

Om man kommer till Finland och de större städerna, har du några särskilda krogtips att ge?
– De bästa ölpubarna hittar man i Helsingfors, Tammerfors och Åbo men i övriga landet har det också dykt upp nya pubar med ett digert ölutbud. I Helsingfors skulle jag rekommendera ett besök på Pikkulintu (mycket nordisk och amerikansk öl samt whisky), Kaisla (stor pub med många olika inhemska och utländska öl, egen öl från Cantillon), Willi Väinö (enbart finska mikrobryggerier) och One Pint Pub (bl.a. egen öl från Cantillon och egen import från Tyskland samt Belgien).

– Helsingfors bryggpubar är också värda ett besök, t.ex. nyöppnade Bryggeri Helsinki och Suomenlinnan Panimo ute på Sveaborg. I Tammerfors skulle jag lyfta fram Gastropub Tuulensuu samt bryggerirestaurangen Plevna. I Åbo bryggerirestaurangen Koulu, Vanha Apteekki (en pub inredd i ett tidigare apotek) samt Cosmic Comic Café.

I slutet av juli hålls en mikrobryggerifestival i Helsingfors, vad kan man säga om den?
– Suuret Oluet Pienet Panimot (Stora Öl Små Bryggerier) ordnas i år för tionde gången på Järnvägstorget i centrum av Helsingfors. På festivalen kan man smaka på öl från hela 19 olika bryggerier, tillsammans över 100 olika öl. Festivalen anses vara den bästa ölfestivalen i Finland på grund av stämningen och utbudet. Har man möjlighet att ta sig till Helsingfors den 25–27 juli så är ett besök på festivalen ett måste. Mikrobryggerifestival i Finland.

Om du skulle tipsa om 5 öl som jag som nyfiken ölperson ska dricka i Finland, vilka skulle det vara? Och varför?
* Sinebrychoff Porter. En baltisk porter, dock jäst med ytjäst. Mycket fyllig och prisvärd.
* Kivisahti av Hollolan Hirvi. Likt tysk steinbier är denna sahti bryggd genom att man fått vörten att koka genom att fälla ner heta stenar i bryggkärlet. Mer traditionell öl får man söka efter.
* Vakka-Suomen Prykmestar Savu-Kataja. En kraftig rököl på 9% kryddad med enbär. Smaken är kraftig och speciell, en riktig vintervärmare.
* Huvila X-Porter av Malmgårds Bryggeri. En baltisk porter som alltid håller hög kvalitet.
* Nokian Keisari 66. En välhumlad american pale ale som man hittar i de flesta matbutikerna till ett mycket förmånligt pris.

Text: Joel Linderoth
Foto: Malmgårds bryggeri, Suuret Oluet Pienet Panimot och Alko.

Tags: , ,

Category: 5 frågor, Bryggerier, Senaste Nytt

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. bark skriver:

  Riktigt intressant, tackar!

 2. Rick skriver:

  Trevlig läsning!

 3. BeerSwedenJoel skriver:

  Kul, tack! /Joel

 4. Olof skriver:

  Riktigt kul läsning! Ölfestivalen borde ju besökas och skrivas om av någon svensk ölblogg!