Boktips: IPA – Brewing Techniques, Recipes and the Evolution of India Pale Ale

| juli 22, 2013

IPAcoverDet senaste tillskottet i Brewers Associations serie om olika ölstilar är IPA – Brewing Techniques, Recipes and the Evolution of India Pale Ale.

En perfekt bok för den som vill lära sig mer om den ”nya stora starken” som IPA ibland kallas. Kanske en orättvis benämning men ändå lite träffande med tanke på populariteten och att IPA nästan har blivit ett generiskt begrepp; ”jag tar en IPA, tack”.

Brewers Associations böcker om olika ölstilar är officiellt riktade till hembryggare och professionella bryggare men jag tycker själv att det är utmärkta böcker även för icke-bryggare som vill lära sig mer om en specifik ölstil.

Boken är författad av Mitch Steele, till vardags på Stone Brewing Co, ett bryggeri som har gjort ett par hyfsade IPA så Mitch borde veta vad han skriver om.

Författaren tar ett ambitiöst avstamp i historien och redogör detaljerat om öltypens uppkomst och utveckling. För dem som inte är så intresserade av historia kan det bli väl tungt då nästan halva boken ägnas åt utvecklingen av IPA från 1700-talet fram till idag.

Är man inte så intresserad av historiken bakom stilen finns det ändå mycket matnyttigt. Mitch går grundligt igenom ingredienser och tekniker som är viktiga vid bryggning av IPA, det finns en bra redogörelse om olika sätt att humla i bryggprocessen och boken diskuterar även olika undergrupper till IPA och vad man ska tänka på när man brygger Double IPA, Black IPA, Belgian IPA, Session IPA, Triple IPA och White IPA.

Är man intresserad av att göra klonbrygder finns det närmare 50 recept. 14 recept berör äldre och klassisk IPA (som Ballantine IPA), 15 recept är kopplade till modern amerikansk IPA (som exempelvis Stone IPA och Firestone Walker Union Jack IPA) och fem recept handlar om modern brittisk IPA (såsom Thornbridge Jaipur IPA). För humlegalningarna finns det åtta Dubbel-IPA recept – vad sägs exempelvis om receptet till Russian River Pliny The Elder? Black IPA får också utrymme med sju recept.

Författaren Mitch Steele

Författaren Mitch Steele

Är man nördigt lagt finns det en hel del referenser till olika öl och bryggare, exempelvis en diskussion om vem som ”uppfann” dagens Dubbel IPA i början av 90-talet: var det John Maier (Rogue Brewing) med ölet IIPA eller var det Vinnie Cilurzo (då på Blind Pig Brewery)? John och Vinnie har tydligen suttit och pratat om vem som var först men ingen vet och de verkar tydligen rätt nöjda med det.

Det finns förstås en mängd med tips om vad man ska tänka på när man brygger IPA/DIPA, några exempel som boken diskuterar;

 • Att mäska vid relativt låga temperaturer för att få ett öl som jäser ut bra och därmed blir torrare, detta för att inte få alltför mycket restsötma som kan konkurrera med humleprofilen i ölet.
 • Att  vara lite försiktig med mängden karamellmalt i IPA/DIPA . Mitch rekommenderar max 10% karamell i en Amerikansk IPA och max 5% i en DIPA. När ett öl åldras och börjar oxidera så tenderar karamellmalt att skapa ganska tunga inslag av torkad frukt och russin, dofter och smaker som lätt tar över humletonerna som ju ska vara tydliga i en IPA/DIPA.  Tänk på det när ni provar en humletrött IPA – att ölets maltprofil kan vara orsaken till att humlen känns trött och inte träder fram. Och det omvända – att en inte helt färsk IPA ändå kan kännas humlefräsch om ölet har fokus på ljus basmalt och hållit nere mängden specialmalter.
 •  Mitch tipsar om att använda Munchnermalt i IPA för att ge lite maltkomplexitet och ha det som alternativ till för mycket karamellmalt.
 • Att använda socker är ganska vanligt i kommersiell Dubbel-IPA; detta för att öka utjäsning och få ett torrare öl som framhäver humlen samt för att för att hålla nere färgen på ölet (även om man använder ljus malt ger det en mörkare nyans om man använder stora mängder som man ju gör i en DIPA).
 • Att använda humle i alla delar av bryggprocessen när man gör en Dubbel-IPA. Mitch diskuterar torrhumling i detalj och han anser själv att pellets är lika bra, och ibland bättre, än hela kottar vid torrhumling. En intressant tanke då det annars ofta finns en generell idealisering av hela kottar när det kommer till torrhumling.
 • ”Multistage dry-hopping” – En procedur som innebär att man torrhumlar i två-tre steg och byter ut humlen ett par–tre gånger för att verkligen maximera humlearomen. Mitch lyfter fram att ny forskning visat att maximalt utbyte av torrhumling uppnås redan efter några dagar och att det därför inte är mycket lönt att torrhumla många dagar med samma humle.

En riktigt bra bok, när du läst den brygger du bättre IPA/DIPA. Även om du inte brygger finns det mycket att hämta och som en liten bonus kan du piska valfri hipster när det kommer till IPA-kunskap.

/Fredrik Berggren

Boken kan köpas här:

Humlegården

Bokus

Adlibris

Bilder: Brewers Publications

Category: Hembryggning/Home Brewing, Senaste Nytt

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Botvaldiqum skriver:

  Thats a good article!
  Det ställs större krav på våra IPOR idag än vad det någonsin gjorts. USA har kommit längre. Kul att de delar med sig av sin bryggarkonst.
  Bra där Fredrik!

 2. Fredrik Berggren skriver:

  Tackar! Ja, det är nog några snäpp kvar innan våra svenska IPOr är på USA-nivå.
  /Fredrik