Klackabackens bryggeri – ny öl från Kristianstad

| juni 27, 2013

Säg Skåne i samma mening som öl och du tänker förmodligen på Malmö Brygghus och Brekeriet. Eller kanske Helsingborgs bryggeri och Lundabryggeriet? Men nu kan du även tänka på Klackabackens bryggeri – ett nystartat bryggeri som precis lanserat sina första öl. Hur de smakar? Det vet jag ännu inte men de ligger i kylen i väntan på test. Vi ställde Olof Olsson mot väggen och frågade honom om vad som är Klackabackens ölfilosofi.

– Vår ölfilosofi är tydlig. Från Klackbackens bryggeri kommer det inte att komma ut någon spretig, obalanserad öl. Vi brygger stiltrogen öl. En IPA skall til exempel. smaka som den bör, distinkt besk och humlearomatisk. Sedan adderar vi det där extra som är Klackabacken. Vår ambition är att bli bäst i Sverige på amerikanskt stilad öl. Klackabackens bryggeris tre grundare.

Hur kom det sig att ni startade ett bryggeri?
– Vi har alla tre hängt ihop sedan mellanstadiet och någon gång under 2011 insåg vi att om vi skulle göra något kul ihop inom våra stora intressen mat och dryck så är det nu. Marcus hade precis köpt en 1800-talsgård med tillhörande längor strax utanför Kristianstad. Christoffer som har bakgrund som kock på Aquavit i New York och toppkrogar i Köpenhamn hade just påbörjat sin utbildning till bryggare och Olof hade länge velat få utlopp för sin kreativitet inom mat och dryck, något han drömt om sedan hans mamma förbjudit honom att gå hotell- och restauranglinjen på gymnasiet.  2012 började det tidigare kostallet på Marcus gård att restaureras upp och i samma veva påbörjades provbryggningarna i Loffes enrummare i Malmö.  I december 2012 stod ett bryggeri och en mötesplats för ölprovningar klart.

Namnet, Klackabacken, var kommer det ifrån?
– Klackabacken är ett grönområde som höjer sig som en klack strax sydost om gården. På 90-talet när vi själva var i tonåren så var det också en plats där ungdomar samlades för att dricka massor av fulöl. Så vi får hoppas att namnet nu skall börja associeras med något annat.  Klackabackens bryggeri bryggverk

Hur långt har ni kommit med era öl?
– Vi har en lager – Originalet och en IPA klar. En bourbon-porter ligger i jästanken och är snart redo för buteljering. Vi har även fått förfrågningar på att göra ett lättöl och där är bryggeriprocessen igång.

Siktar ni på en lokal marknad i Kristianstads-trakten eller större än så?
– Större än så, vi har en kapacitet på ca 1300 liter i veckan och den kapaciteten siktar vi på att kunna utnyttja inom några år. Den andre juli väntar lansering av Originalet och IPAn i beställningssortiment och på bolagen i Kristianstad, Åhus och Hässleholm.

Hur är ölscenen i Kristianstad vad det gäller krogar och barer?
– Den är ganska modest, vi har alla erfarenhet av att bo i större städer och saknar den bredden i ölutbudet. Samtidigt är Kristianstad en stad som vill profilera sig inom mat och dryck och på senare tid har vi känt av att ambitiösa krögare och barägare börjar efterfråga kvalitetsöl. Så med lite vilja från kommunen och oss mat/dryckes-kreatörer ser framtiden ljus ut för Kristianstad som mat- och dryckesstad. Klackabackens bryggeri öl

Det finns ju ytterligare två bryggerier i Kristianstad, Charlis brygghus som funnits ett tag, och så Kristianstads bryggeri som är på gång. Har ni någon kontakt med dem och vad skiljer er åt?
– Häromdagen var vi ute hos Charlis eftersom vi behövde krossa malt och de sköna gubbarna från Kristianstads bryggeri var på studiebesök hos oss för några veckor sedan.  Vi är alla relativt små och försöker dra nytta av de synergier som finns oss emellan. Vi vill gärna dra igång en Beer Celebration där vi samlar bryggerierna och bjuder Kristianstadsborna på en rejäl ölfest.

– Gällande inriktningen så har Charlis sin egen stil, Kristianstads Bryggeri en belgisk stil och vi en amerikansk med mycket humle.

Den skånska ölscenen verkar sjuda av liv, är det något som ni märker av?
– Det händer verkligen i Skåne just nu och det börjar bli svårt att hålla koll på alla. Det som är kul är att alla vekar att finna sin egen nisch.

Är det några bryggerier i Skåne som ni samarbetar med eller inspireras av?
– Alla hantverksbryggerier känns som en stor familj, är det något problem du brottas med så är det bara att lyfta på luren. Som nystartat bryggeri har vi fått god hjälp av de mer rutinerade rävarna. På så sätt är det här en fantastisk bransch.
– Vi inspireras av hela Skånes ölscen och beundrar den glöd som finns för öl och hur alla brygger allt mer goda och mer spännande öl.

Är det några andra bryggeri, i Sverige eller i andra delar av världen, som ni följer extra noga?
– Det skulle vara Green Flash Brewing Company som är grymma på humlerika öl och Firestone Walker som sällan släpper ifrån sig något som inte håller världsklass.

Vad är era planer med bryggeriet, är det en hobby i första hand eller tänker ni er att kunna utöka verksamheten?
– Vi vill växa organiskt och hoppas kunna anställa en person inom kort. Sen efter det får vi se, mot världsherravälde kanske?

Hur har era öl mottagits än så länge?
– Vi har haft lite barnsjukdomar i början men jobbar kontinuerligt med kvalitetsarbetet för att säkra en hög standard . Krögare i Malmö och Kristianstad har visat stort intresse. På det hela taget har vi fått en fin start och nu gäller det att fortsätta leverera!

Samarbetar ni med några särskilda krogar eller restauranger?
– Vi har just påbörjat tappningen av en riktig sommarlager specialgjord till den nystartade nattklubben 1902 i Växjö.

Till sist, vilken öl dricker ni helst just nu?
– En kriek som aperitif, en färsk IPA till det grillade och en imperial porter till chokladtarten.

Text: Joel Linderoth
Foto: Klackabackens bryggeri

Tags:

Category: 5 frågor, Bryggerier, Senaste Nytt

Comments are closed.