Grythyttans brygghus – ett namn med traditioner

| juni 29, 2013

Ett svenskt bryggeri med namnet Grythyttan – det väcker förväntningar om ett bryggeri som levererar ordentliga smaksensationer. I Grythyttan ligger ju flera välkända mat-etablissemang med både krog- och utbildningsverksamhet, kanske påverkar det ölet? Vi kollade med Henrik Olsson som är VD för Grythyttans Brygghus och ställde först en klassisk fråga. Bohemian lager från Grythyttans brygghus.

Vad har ni för ambitioner?
– Den svenska hemmamarknaden är naturligtvis basen för vår verksamhet men vi har även lite internationella ambitioner. Den första iden väcktes när vi blev erbjudna att delta på ett Try Swedish-evenemang i Hong Kong. När sedan intresset för vår produkt var så stort där så växte sig tanken starkare.

– Vi finns inom kort på tre stora hotell i Hong Kong, ölen är skeppad och på väg. Vi har också förhandlingar om att få 4 casinon och 4 hotell i Macao som kunder, sedan får vi se vad som händer efter det. Vi har även levererat öl till ett antal svenska ambassader i Europa som vi hoppas kan ge ringar på vattnet.

 Det är ett sedan tidigare existerande bryggerinamn som ni tagit över – vad är tanken med det? 
– Då vi etablerat vår verksamhet i det gamla svagdricksbryggeri som två av ägarnas, Malin och Johannes Holmstrand farfars far Charles Holmstrand, byggde,  så föll det sig ganska naturligt. Även varumärket 117 har sitt ursprung i den historien det var nämligen telefonnumret till svagdricksbryggeriet. En kul detalj är att vi lyckades få ett nytt telefonnummer som, tillsammans med riktnumret, är 059 117 117(!).

Ni verkar i ett område med starka mattraditioner – hur påverkas ni av det?
– Mycket, vi arbetar tätt tillsammans med Måltidsakademin för att utveckla smak och studerar hur olika sorters ölkaraktärer går ihop med olika maträtter. Vi har även samarbetet med dem får att ta fram ord som på ett så korrekt sätt som möjligt beskriver ölens olika smak- och doftupplevelser.

Samarbetar ni med några andra aktörer i det lokala området?
– Vi samarbetar med en jaktakademi som lockar vildsvin med vårt drav som är resterna av ölproduktionen. De verkar uppskatta det lika mycket som vi uppskattar ölet….

 Vad brygger/kommer ni att brygga för typer av öl?
– Vår lager är bara början, nästa steg är att brygga en ale och en IPA. Sedan kommer naturligtvis en julöl och kanske även andra säsongsöl.

Hur har era öl mottagits än så länge?
– Fantastiskt, både smak och design har fått idel lovord, både av proffstyckare och vanliga konsumenter som hör av sig. Vi har med små insatser kommit in på massor av krogar runt om i Sverige och vi finns nu i Martin & Serveras sortiment vilket inte många trodde var möjligt när vi pratade om det innan. Grythyttans brygghus.

Ni har bryggt öl tillsammans med ett tjeckiskt bryggeri – Pivovar Vyskov – hur hamnade ni där? Och varför just med det bryggeriet?
– Genom personliga kontakter i Tjeckien lyckades vi som enda utomstående få närvaro på en öltävling där hundratalet bryggerier deltog och betygsatte varandras produkter. Vi smakade på massor av öl och pratade med olika bryggmästare. Vi tyckte att Pivovar Vyskov hade de bästa ölen och deras representanter var också mycket tillmötesgående. Vi besökte dem igen ett par veckor efteråt och såg deras bryggeri och framförallt deras kärleksfulla förhållningssätt till sin öl och de traditionella tillverkningsmetoderna.

 Har ni fler samarbeten på gång?
– Vi hoppas vi kan få till stånd en liknande relation med ett engelskt bryggeri som med Vyskov men det är inget vi kan ge några detaljer om än så länge.

Var befinner ni er i er verksamhet om ett år?
– Om ett år brygger vi fler sorter och utnyttjar bryggverk och lagerkällare nästan maximalt och finns inne på Systembolaget med ett par öl.

Är det några svenska/internationella bryggerier som ni tittar lite extra på och inspireras av?
– Man fascineras ju av Brewdog, även om de har en helt annan typ av marknadsföring och stil så är det kul att se att det går att nå framgång med något nytt bland allt det etablerade.

Och om man tittar på ert bryggeri tekniskt och ekonomiskt – hur ser det ut då?
– Bolaget består av fem initiativtagare och ett drygt 50-tal B-aktie ägare. Vi har ett klassiskt dekoktionsbryggverk på 15 hl i koppar. Jäskällaren består av 3 st. x 15 hl stående tankar och 2 st. x 30 hl öppna jäskar, sammanlagt alltså 105 hl. Lagerkällaren innehåller 6 stycken 30 hekotliters liggande rostfria tankar. Snart installeras en ny tappmaskin, köpt från CIMEC i Italien. Hela verksamheten bedrivs i en fastighet som renoverats till mycket fint skick där till exempel  i stort sett alla ytskikt numera är klädda med kakel/klinkers.

Till sist, vilken öl dricker du helst just nu?
– 117 BOHEMIAN LAGER, samt någon IPA för att hitta inspiration till vår egen som är under utveckling.

Text: Joel Linderoth
Foto: Grythyttans brygghus

Tags: ,

Category: 5 frågor, Bryggerier, Senaste Nytt

Comments are closed.