Ett bryggeri på gång – Brygghus 19

| juni 26, 2013

En av de första bryggningarna fick brandkåren att rycka ut  – resultatet blev en öl som nu heter Räddningstjänstens IPA! Det handlar om bryggeriet som är Blekinges första – Brygghus 19. Vi var med när de invigde bryggeriet tidigare i år och nu har det blivit dags att höra hur det går – hur är livet som bryggare egentligen? Vi ställde frågorna till bryggaren Magnus Karlsson och han svarade. Läs och lär! 

Öl från brygghus 19.

Öl från brygghus 19.

Hur har första tiden som bryggare varit?
–  Med ett ord – lärorik. En av de stora utmaningarna rent teknisk är att lära sig de vitala parametrarna för bryggverket.
– Det går inte att skala linjärt från det bryggverk där vi tar fram våra recept. Där brygger vi i regel mellan 20-60 liter i stöten och i produktionsbryggverket 2000 liter per bryggning. Det krävs två bryggningar för att fylla en jästank. Det handlar mycket om att ta reda på hur kemin i koket fungerar, det handlar om saker som humleutbyte och proteinspjälkning, men även att ha koll på volymer som kokar bort.
– Vi känner att vi hela tiden rör oss framåt, visst stöter man på hinder och motvind lite då och då, men det är utifrån sådant man lär sig. Därför är det viktigt för oss att ta åt oss och uppdatera våra arbetsprocesser kontinuerligt. Allt från produktionsdelen till distributionsbitar.
– För närvarande så handfyller och handkapsylerar vi samtliga öl, detta eftersom vi fortfarande sliter hårt med att få igång vår flaskfyllare. Detta är naturligtvis lite frustrerande eftersom det begränsar vår förmåga att kunna få ut vår öl i den takt vi önskar.

Vad har varit de stora glädjeämnena?
– Det är en enorm tillfredställelse att göra en produkt tillgänglig för folk, antingen på Systembolaget eller krogar/pubar/restauranger. Tror att alla bryggare känner igen sig i det. Men det har varit en lång resa från det att vi bestämde oss för att starta Brygghus 19.   Varje milstolpe som vi passerat på vägen, till exempel bildande av bolag, tecknande av kontrakt, skatteupplagstillstånd, och allt annat är i sig ett glädjeämne. Skönt att kunna ta sig vidare och ta sig an nästa moment på ett strukturerat sätt.
– Vi är nog överlag väldigt strukturerade i vårt arbete, har en misstanke om att det är vår erfarenhet från de civila jobben som återspeglar sig. Vi har samtliga tre jobbat med riktigt stora projekt inom både produktion och förbättring.

Och de mindre glada?
– Det som dyker upp direkt är flaskfyllaren. Vi har en helt nybyggd flasktransport för en rationell flaskfyllning, men så länge som flaskfyllaren ej är igång så kan vi inte använda den utan får fortsätta handfyllningen. Jag är övertygad om att den kommer att fungera jättebra när vi väl fått igång den, men det återstår lite insikt i hur den har blivit ombyggd under åren med tryckhanteringen i fyllsekvenserna.
– Vi känner oss på intet sätt ensamma med den typ av problematik. Det är en hel del bryggerier som nickar instämmande när vi diskuterar flaskfyllning med dem.

Brygghus 19 - detalj.

Brygghus 19 – detalj.

Har bryggverket uppfört sig som ni hade hoppats?
– Ja faktiskt. Visst, vi har en del automatventiler som vi inte har kopplat in utan manövrerar manuellt – men det är inte några större problem för det är inte så många gånger per bryggning man behöver göra det. I övrigt så har vi designat ett bra bryggverk. Vi är glada över att vi la så mycket tid just på designen och kravställningen – det har möjliggjort att vi trots allt kunde vara igång med produktion drygt en månad efter bryggverket levererades.

– Även här finns det naturligtvis delar som vi förbättrar, det kan vara att vi vill lägga till en ventil eller dra om ett rör. Då är vi tacksamma att vi har Maseco – ett företag som är specialliserat på rostfri processindustri två trappor upp i samma hus. De arbetar mycket med andra bryggerier så de vet redan när vi börjar förklara vad vi vill ha, hur det ska lösas.

Så här med lite perspektiv, finns det några saker som ni skulle vilja ha gjort annorlunda?
– Jo det finns säkert massor! Som jag nämnt handlar det om en del förändringar och förbättringar som vi gjort – men det är alltid lätt att sitta och titta i backspegeln och hitta saker man skulle gjort annorlunda. I stort så känns det som att vi lyckats bra med vår planering, analyser och kravställning.
– Man måste vara ödmjuk och inse att det är första gången man startar upp ett sådant här projekt och då kommer man att göra saker rätt och man kommer att göra saker fel.
– Vi borde kanske haft lite mer is i magen när vi köpte flaskfyllaren, men samtidigt så låg inte flaskfyllare ute på marknaden så länge när vi kände att vi behövde beställa för att hinna renovera.

Hur har mottagandet av era öl varit – på Systembolaget respektive på krogen?
– Vi släppte två öl i majsläppet. Brygghus 19 Premiär (tjeckpilsner med mellanölsstyrka) och Brygghus 19 RIPA (Räddningstjänstens IPA – en mörk öl som har stor maltbas samtidigt som den är tung i humlebeskan). Vid detta laget hade vi inte hunnit få våra etiketter, men vi ville säkra systembolagets beställning ändå. Vi lät därför laserprintern gå varm och skrev ut etiketterna, klippte dem för hand, limmade dem för hand, på handfyllda och handkapsylerade flaskor. Ett riktigt hantverk med andra ord!

– När väl klockan slog 10.00 och Systembolagen öppnade så var det kö utanför samtliga bolag och ölen sålde slut i ett nafs. Strax därefter kom nya beställningar men nu hade vi inte fler handprintade etiketter så vi fick resta beställningarna några dagar till dess att våra riktiga etiketter kom från tryckeriet. Nästa leverans sålde även den slut snabbt och inom kort så var våra tankar tömda.

– Vi blev lite tagna på sängen då vi inte hade räknat med att dessa första bryggningar från oss skulle sälja slut så snabbt. Dessutom så var de tänkta som engångsbryggningar, men eftersom vi fick mängder med mail och förfrågningar via vår facebooksida så beslutade vi att göra en omgång till av Brygghus 19 Premiär som vi kom att köra ut till butik till midsommar. Brygghus 19 RIPA som har en lite speciell historia kommer vi att brygga igen till hösten dock så kommer vi att balansera ut beskan mer.

– Vi började leverera ut till krogar via fat innan vi fanns på Systembolaget. Många är intresserade, men tyvärr så har en del inte någon tillgänglig kran beroende på att de stora bryggerierna sätter ut fatanläggningar som är villkorade med att deras öl serveras på pumparna. Vi kan som litet bryggeri inte göra den typen av affärer eftersom kostnaden blir för hög för oss. Vi har istället valt att börja ett samarbete med en lokal firma som levererar fatanläggningar.

– Just nu så går mycket tid åt att få ölet på flaska, vilket tar tid från hur aktiva vi kan vara med försäljningen till pubar/krogar/restauranger/hotell. Ser att detta kommer att ändas när vi får igång flaskfyllaren.

En av grundarna av Brygghus 19.

En av grundarna av Brygghus 19.

Vilken av era öl har varit mest populär?
– Det är svårt att säga, det beror på hur man tänker. Om vi lyssnar på feedback som vi får via olika kanaler så är de som normalt brukar besöka specialölshyllan förtjusta i både vår Passion IPA och vår RIPA. Medan lagerdrickarna håller Premiär högt.

– Vi använder oss av en smakpanel. Tittar vi på betygsättningen från denna så ligger Passion IPA högst av de vi släppt än.

– Det kan jag passa på och nämna. Vi vill utvidga vår smakpanel till hösten och kommer då att leta efter frivilliga att ingå i denna. Då är vi naturligtvis intresserade av både de som kan skilja en Munich Helles från En Dortmunder Export och de som ser öl antingen som ljus eller mörk. Med andra ord hela spektrat av öldrickare.

– Detta kommer vi att informera om via vår facebooksida www.facebook.com/Brygghus19 så för den som är intresserad, börja följ oss där!

Ni har ju fått en speciell relation till brandkåren i Karlshamn, berätta!
– Första bryggningen – dvs den som resulterade i ölet som vi döpte till Brygghus 19 RIPA (Räddningstjänstens IPA) gick jättebra till dess att vi kom på att ångkondensatorn inte fungerade optimalt (vi insåg att en plasthylsa ej hade plockats bort som förhindrade kondensering). Nåväl tänkte vi och öppnade upp våra portar för att vädra ut. Vad vi inte insåg var att det satt en röksensor precis utanför porten som var kopplad till fastighetens automatlarm.

– Det tog inte många minuter innan brandmän från räddningstjänsten dök upp. I och med att vi fick avbryta under ca en timme medan lokalen vädrades ut med hjälp av fläktar, så blev det en betydligt längre kontakttid för humlet i vörten så beskan på ölen blev bra mycket högre än ursprungligt tänkt. Därav att RIPA har den tunga humlebeskan samtidigt som den har en stor maltbas.

– Vi passade på att ge brandmännen en guidad tur i bryggeriet och en brandman fick slå i den sista givan humle i koket.

– En grupp från räddningstjänsten bokade senare ett bryggeribesök hos oss och Daniel som den humlande brandmannen hette var med på denna. Vi hoppas att vi ska kunna ha med honom nästa gång vi brygger RIPA, så vi får räddningstjänstens touch på deras egna IPA. Fast då slipper vi helst utryckningsavgiften…..

Brygghus 19 - detalj.

Brygghus 19 – detalj.

Vad är det för öl som ni har i planeringstadiet  just nu?
– I juli släpper vi en Pale Ale – Brygghus 19 Festival med lätta citrustoner från Cascade. Kommer även att leverera ut batch 2 av Passion IPA – pinfärsk i början av Juli.

– Till hösten så kommer vi ut med Starkodder vår nya lager. Stilmässigt så är den närmst en Dortmunder Export.

– Det pågår också receptframtagning för höst-/vinterlanseringar. Vår tanke är att vi framöver kommer att ligga med 3 ordinarie sorter och 1-2 säsongsbetonade/tillfälliga.

Ni har tidigare sagt att ni startar lokalt men på sikt vill finnas med era öl på ett nationellt plan – hur går det med det?

– Det är vår ambition, men vi får också betänka att vi bara funnits på Systembolaget i några månader. Satsningen är fortfarande inledningsvis lokalt, fast vi håller ögonen öppna för lämpliga fårfrågningar från systembolaget.

Samarbetar ni med några andra aktörer? Krogar, andra bryggerier, företag?
– Vi har flera spännande samarbeten igång i samtliga av dessa kategorier du nämner. Bland annat. så har vi samarbete med restauratörer i Karlshamn så att våra gäster vid bryggerivisningar kan lägga till en middag efter avslutad tur. Vår öl kommer också att finnas i luften när passagerare flyger med Blekingeflyg och vi har samarbete med en leverantör av fattappningsutrustning, så vi kan erbjuda fatmöjligheter till restauranger/pubar.

– När det gäller bryggerier så har vi haft några diskussioner om att göra gemensamma bryggningar. Om och när det blir aktuellt så kommer vi att gå ut med mer information om detta.

Ni jobbar alla med andra jobb vid sidan om bryggeriet, hur går det?
– Det tror jag är något man ska vara tacksam för. Vi gör en satsning som tre delägare och alla som startat firma vet det tar tid och bygga upp verksamheten. Lönen måste under tiden komma från annat håll.

– Resultatet blir ganska naturligt att arbete i och kring bryggeriet sker på kvällar och helger. Sen är det viktigt som människa att man sätter av någon dag då och då så man orkar med.

– Vi har turen att ha jobb som är givande, både bryggerijobbet och det “civila”. Det är viktigt, för då får man energi. Tror det hade varit en helt annan situation om man gick omkring och var uttråkad och besviken på det jobb man har.

– Sen är vi är inte helt ensamma, vi har våra familjer som både stöttar och hjälper till fysiskt när det behövs göras arbete i bryggeriet. Plus vänner som vi lärt känna på vägen som visat sig vara värdefulla och hjälpsamma.

Om du får titta framåt, vad händer om ett år med Brygghus 19?
– Vi har märkt att tiden går snabbt så det känns som att året snart är här.

– Jag tror att om ett år då har vi definitivt en flasktappning som är rationell. Distributionen fungerar klockrent och vi slipper köra med personbilar för att göra leveranserna. Vår bryggnings/produktionsprocess är insvängd och ölen vi då producerar är jämn och med samma smakprofil som de vi tar fram i prototypbryggverket – dvs vi har klurat ut parametrarna för att kunna skala upp.

– I detta läge, om ett år, så kommer vi dessutom att börja bege oss ut på olika ölmässor som utställare, eventuellt att vi dessutom delarrangerar en mindre ölfestival i Blekinge. Det är förmodligen här vi börjar sprida oss till ett större upptagningsområde i Sverige.

Nu, med lite mer bryggarvana, har ni fått några favoritråvaror? Någon malt/humle/jäst som ni verkligen tycker extra mycket om?

– Känns som att många av de bitarna, att lära sig olika maltsorter, jästtyper, humle mm varit sådant som man har hembryggningen att tacka för. Där har man haft friheter att våga prova mer eller mindre djärva experiment för att kartlägga vilken påverkan som råvarorna får.  De bitarna vill man helst inte stå i en 2000-liters bryggning och gissa sig till.

Text: Joel Linderoth
Foto: Robert Helberg

 

 

Tags: , ,

Category: 5 frågor, Bryggerier, Senaste Nytt

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. rob skriver:

    Nice interview guys. interesting to see some of the struggles they have faced, and directions planned in the future.

  2. BeerSwedenJoel skriver:

    Thank you Rob! /Joel