En bryggare söker sitt bryggeri

| juni 25, 2013
Att CAP är ett av de mest spännande nya bryggerierna i Sverige är inte så konstigt. Mattias Hammenlind har länge gjort kvalitetsöl på Sigtuna brygghus och när han nu än mer får råda över sitt bryggande så är det många som väntar sig storverk. Och det har börjat bra – de första ölen har fått uppskattande ord från kroggäster runt om i Sverige och nu är det dags för de två nya att göra entré på Systembolaget. Vi bad Mattias Hammenlind att berätta om sin flytt från Sigtuna till CAP och startade med den mest självklara frågan – hur känns det att vara egen bryggare? CAP Mattias
– Episkt är ett ord som idag (speciellt av undertecknad) används lite i parti och minut, och som kanske just på grund av detta blir lite urvattnat. Icke desto mindre är det just detta ord som beskriver känslan bäst – det känns episkt!
 
Vad händer den närmaste tiden för er?
– Vi tänkte bygga ett bryggeri. Under tiden det byggs tänkte jag leka “Flying Brewer”, säljare och kringresande ölprovare, för att marknadsföra CAP och missionera om kvalitetsbärs. 
 
Hur har mottagandet varit? 
– Här skulle jag återigen vilja säga “episkt”, men väljer istället “fantastiskt” för att inte, som tidigare nämnts, vattna ur detta ord. Vår första exklusiva lansering på Systembolaget (I´m Curios 13.2 Double IPA) sålde slut på ett par dagar, och de andra produkterna (Endless Vacation Pale Ale, Exciter IPA och I´m Curious 13.1 Imperial Stout) har rullat ut på ett flertal pubar och restauranger runt om i landet och det har hittills varit många trevliga omdömen. 
 
Du var ju på Sigtuna brygghus i ett antal år – vad är de viktigaste erfarenheterna därifrån?
– På Sigtuna gick vi ifrån att brygga på hemmabyggd utrustning helt manuellt och en “Trial & Error-anda”, till att ha en mer seriös organisation med “State Of The Art”-utrustning, kvalitetssäkring, spårbarhet, laboratorium och gedigen dokumentation av samtliga förekommande moment i processen. Detta är något jag kommer ta med mig redan från början i mitt nya projekt för att undvika just “Trial & Error”, och kunna brygga samma öl två gånger. 
 
Hur känns det att ha lämnat Sigtuna?  
– Sigtuna Brygghus och jag hade inte längre samma filosofi, så att lämna var ett måste. Det känns otroligt roligt att ha ett eget bryggeri där jag får styra och ställa som jag vill och brygga de öl jag vill. 
 
Det var många som trodde att du skulle börja brygga på Nya Carnegie-bryggeriet – var det aktuellt?
– Nej, jag tror att där hade jag inte kunnat vara en del av receptutvecklingen på samma sätt som att ha ett eget bryggeri. 
 
Varför/varför inte? 
– Jag har ett behov av att vara “andlig Ledare” och “kreatör”. Får jag inte det kan jag lika gärna virka tallriksunderlägg eller räkna får. 
 
Alla bryggerier måste ju sälja sin produkt samtidigt som en bra bryggare ofta vill utveckla nya fantastiska brygder – hur ser du på den brytpunkten? 
– Om man lyckas utveckla “nya fantastiska brygder” kommer man sälja dem. Det ena utesluter inte det andra, snarare tvärtom… Jag tror att dagens ölkonsumenter, såväl initierade som mer casual, uppskattar saker som: lekfullhet, nyskapande och avantgardism. CAP Endless Vacation Pale Ale
 
Och hur förhåller du dig till det på CAP? 
– CAP ÄR de tre ovanstående orden… Så även om alla produkter inte kommer vara episka mästerverk och potentiella VM-guldmedaljörer i vare sig styrka, ibu eller ebc, kommer det aldrig komma en (enligt egen uppfattning bör tilläggas) tråkig, slätstruken dussinprodukt med syfte att sälja miljontals liter från oss på CAP. 
 
Är det annorlunda jämfört med på Sigtuna? 
– Ja. Sigtuna är på inget vis ett tråkigt bryggeri, men kanske inte fullt så experimentiellt som jag hade önskat. 
 
Vilken av alla öl du bryggt är du mest stolt över?
– Det ändras hela tiden. Frågar du om tre veckor får du ett annat svar, men just nu är det “Exciter IPA”. En lite okonventionell IPA med en stor del ambermalt och lite rågmalt för att skruva till det lite. 
 
Finns det någon öl du känner att du kanske aldrig skulle bryggt? 
– Jag gjorde en Imperial Wit en gång med sharonfrukt. Den kanske inte skulle kunna klassas som ett “Episkt Mästerverk”, utan kanske smakade bättre i mitt huvud än i fysisk form. Men nu vet jag ju det och hade jag inte bryggt den hade jag svävat i ovisshet, så trots allt var det nog en ganska bra erfarenhet. 
 
Är det några särskilda bryggerier/bryggare som du följer med extra stort intresse – i Sverige och/eller utomlands? 
– Vad det gäller de svenska bryggerierna är det Nynäshamns Ångbryggeri och Dugges Ale & Porterbryggeri som genom åren imponerat mest på mig. Dugges för sin otroliga kreativitet och aldrig sinande ström av nya produkter, och Nynäshamn för sin orubbliga jämnhet och minst sagt imponerande kvalitet. Nu för tiden har det ju tillkommit många nya aktörer på marknaden och bland dem vill jag särskilt lyfta på hatten för Brekeriet som verkligen gör en kulturgärning genom sina “brettöl”. 
Utomlands är det ganska många, men kanske framförallt Dogfish Head i Delaware, ett bryggeri som kanske till och med personifierar ordet “Avantgarde”. 
 
Finns det några bryggerier som ni kommer att samarbeta med framöver? 
– Jag samarbetar gärna med andra bryggerier, i nuläget har jag ingenting spikat, men vågar nog lova att det kommer bli ett antal “Collaboration Brews” framöver. 
 
När kommer första CAP-ölen på Systembolaget – offert respektive vanlig lansering. 
– Första CAP-ölen har redan lanserats, den gjorde så den 1/5 i år i de tre vinkällarbutikerna. I juli lanseras Exciter IPA och Endless Vacation Pale Ale i beställningssortimentet och i Augusti lanseras I´m Curious 13.1 Imperial Stout. 
Är det viktigt att finnas på Systembolaget? 
– Systembolaget är otroligt viktigt, och skulle jag säga, a & o för att vi små bryggerier på sikt ska kunna överleva. 
 
Slutligen, hur går det med planerna för ert eget bryggeri? När blir det klart?
– Det går framåt. Vi beräknas vara up & running vid årsskiftet. 
Text: Joel Linderoth
Foto: CAP 

Tags:

Category: 5 frågor, Bryggerier, Senaste Nytt

Comments are closed.