Stark start för Beerbliotek från Göteborg

| maj 20, 2013
Big IPA från Beerbliotek.

Big IPA från Beerbliotek.

Är Göteborg Sveriges ölhuvudstad? Frågan lär väcka diskussion (argumentera gärna!) men faktum är att det svänger rejält i öl-Göteborg just nu; nya, ambitiösa bryggerier brygger bra öl som alla borde få smaka. De nya All in brewing och Poppels och Electric Nurse har alla lanserat bra öl och sällat sig till Dugges och Ocean och levererat ytterligare kvalitetsöl till Sverige.

Och så kommer Beerbliotek och gör dem sällskap. För några månader sedan intervjuade jag en av grundarna till bryggeriet, Darryl de Neckar, och i den intervjun anade man ett ambitiöst team bakom bryggeriet – fyra personer från fyra nationer som vill brygga bra öl helt enkelt.

Och när jag helt kort träffar honom på Stockholm centralstation och får några smakprover så visar sig samma sida, Darryl och de andra jobbar med andra saker i det vanliga livet men arbetet med ölen tar mer och mer tid. Någon som känner igen sig? Någon som kanske eventuellt också är i det läget att ölhobbyn blir en delaktivitet som sedan blir en lite större delaktivitet och sedan – BOOM! överskuggar allt annat?

Jag tänkte nog att det är en och annan som känner igen sig. Men mer om det temat en annan gång – det finns skäl att återkomma.

Beerbliotek gör bra öl, precis som flera av sina västsvenska bryggerikollegor. Kvalitativa, personliga, stiliga och storsmakande öl som inte landar i någon mainstreamfåra men samtidigt inte är galet crazy bara för att det går. Hög kvalitet med väl byggda smaker och en liten personlig touch om man får vara lite generell.

Första-ölen Black Ale Chili är ett litet konstverk i sig. Att brygga med chili kan vara svårt; antingen fegar man och låter inte chilin ta plats i brygden eller så överdoserar man och det blir bara pepparsvärta över hela ölen. Beerbliotek lyckas hamna riktigt bra i mitten med en rostad, lite lakritstonad svart ale som får chilisting i både mellan- och eftersmak. Precis lagom för att kännas rejält men utan att gå bort sig i alltför stark chilihetta.

 

Black Ale Chili från Beerbliotek.

Black Ale Chili från Beerbliotek.

Likaså är det med deras Nelson Sauvin DIPA – en öl där humlen Nelson Sauvin spelar huvudrollen. DIPA:n är fruktigt kraftig med ett lätt antytt alkoholstick och humlen slår till i doften med en särpräglad tydlighet. Möjligtvis är den inte lika tydlig i smaken som i doften men det är en randanmärkning, jämfört med många andra Nelson Sauvin-öl är detta riktigt bra. Om man gillar den karakteristiska Nelson Sauvin-prägeln vill säga…

Vad mer? Beerblioteks Pale Ale – Glädje kallad! – är en kvalitativ sort som klart hamnar i det övre lagret av svenska dito och deras Big IPA klarar också provet; möjligtvis med lite för starkt alkoholstick och litelite hög sötma.

4 bra öl från Beerbliotek – 4 riktigt bra öl för att vara de första från bryggeriet. Göteborg bästa bryggeristad i Sverige? Frågan återstår att utreda.

Text: Joel Linderoth

Beerbliotek drivs av 4 killar från Göteborg – och världen!

 

 

 

Tags:

Category: Bryggerier, Senaste Nytt

Comments are closed.