Hamburgerkungen väljer öl till maten

| maj 11, 2013
Jon Widegren, skapare av Flippin' Burgers. Fotograf: Björn Terring, Natur & kultur.

Jon Widegren, skapare av Flippin’ Burgers. Fotograf: Björn Terring, Natur & kultur.

Hamburgerkrogen Flippin’ Burger på Kungsholmen i Stockholm har varit en av de mer omtalade krogarna sedan den öppnade förra året. Jon Widegrens hamburgare har fått många att söka sig till den lilla restaurangen och när den öppnar på eftermiddagen så är det oftast köer av väntande hamburgarätare.

Krogen har inte blivit mindre populär sedan Widegren släppte en kokbok med sina bästa recept för någon månad sedan, boken heter så klart Flippin’ burgers. Men vad ska man dricka till hamburgaren? Vi frågade Jon Widegren om hans bästa tips.

– Jag tycker man ska dricka det man själv föredrar. För egen del dricker jag gärna en blaskig amerikanare eller något mer välhumlat överjäst. Favorit just nu är danska To Öl. Alla deras öl är fina. En vaniljshake är inte heller fel.

Du har ju rest runt mycket i USA; har du några särskilda amerikanska ölfavoriter?
– En hel del. Cigar City’s Jai Alai är en favorit och flera bryggerier i San Diego som Coronado och Stone gör bra grejer. En hederlig ljus lager på flaska som jag verkligen gillar är Long Board Lager från Kona Brewing på Hawaii.

Vilka svenska bryggerier gillar du bäst?
– Sthlm Brewing, Nynäshamn, Omnipollo, Jämtlands, Västerås Hantverksbryggeri.

Har ni några särskilda öl som du gärna lyfter fram för de som besöker er?
– Vi kör Pabst Blue Ribbon på flaska men utöver det kör vi bara craft beer. Sam Adams och Sthlm Brewing på fat och ca 20 flasköl från amerikanska hantverksbryggerier, några danska favoriter som To Öl och Mikkeller samt svenska mikrobryggerier.  Vi lyfter gärna fram To Öl och Mikkeller samt min egen importerade Taybeh från Västbanken.

Text: Joel Linderoth
Foto: Björn Terring

Tags: , , , ,

Category: 5 frågor, Öl & Mat, Senaste Nytt

Comments are closed.