Green Tower siktar högt med sin öl

| maj 10, 2013
Green Tower brewing.

Green Tower brewing.

Eskilstuna har fått ett nytt fantombryggeri! Green Tower är namnet och bakom den nya etiketten döljer sig Lucas Monryd som är bryggare på Eskilstuna Ölkultur. Låter det snurrigt? Men det är det inte! Vi frågade Monryd vad han ska göra med sitt nya bryggeri.

– Green Tower Brewing Co.  är min chans att få göra precis vad jag vill, utan att någon lägger sig i. Recept, teknik, kund och marknadsföring. Ett sätt att utvecklas som bryggare!
Vad tänker du att du ska göra för öl under etiketten Green Tower?
– Min tanke med Green Tower är givetvis att göra öl som jag tycker om. Både lättdrucket till sommarens uteserveringar och mer komplexa, spännande sorter.
– Helst skulle jag vilja ha möjligheten att brygga syrliga öl också, men som det ser ut nu kommer det tyvärr inte kunna hända på ett tag. Framtiden är ljus, dock!
Var kommer du att brygga Green Towers öl?
– Till en början kommer mitt öl att bryggas på Eskilstuna Ölkultur  där jag arbetar som bryggare. Jag kommer med andra ord inte ha ett eget bryggverk, men jag kommer alltid brygga mitt öl med mina egna händer. Om ölet blir poppis och folk önskar tillräckligt stora mängder kanske jag en dag kan öppna mitt eget bryggeri. Den som lever får se!
 
Kommer att fortsätta din verksamhet på Eskilstuna Ölkultur?
– Som det ser ut nu kommer jag fortsätta att brygga öl på Eskilstuna Ölkultur. Jag trivs på jobbet och har bra arbetskamrater. Kanske kommer det en dag när jag får möjlighet att prova mina vingar någon annanstans, vem vet? Allt är möjligt!
Kommer du att samarbeta med andra bryggare eller andra bryggerier?
– Ptja, jag känner ju de flesta svenska bryggarna och är nära vän med en del av dem.  Visst skulle det vara jättekul att göra collaboration brews till höger och vänster, men de flesta småbryggare verkar vara så väldigt upptagna hela tiden…  Förhoppningsvis kan jag övertyga några stycken till ett häftigt projekt tillsammans, vi får väl se!
Vad är dina ambitioner med Green Tower?
– Jag har närt en liten dröm om att bli Sveriges tuffaste bryggare sedan jag var 18 år, så mina ambitioner är att skaffa mig ett bra bryggeri och fixa till det. När det egna bryggeriet infinner sig får vi se, men arbetet börjar nu!  Sedan tänker jag givetvis producera bra bärs utan genvägar, som jag alltid kan stå bakom.
Var kommer namnet från?
– Namnet Green Tower kommer från mina föräldrars gamla lägenhet på Norgegatan i Linköping där jag för första gånger bryggde mitt eget öl. Vi bodde högst upp i huset och mitt rum låg i ett grönt litet torn. Det första ölet var givetvis en Coopers-ölsats (Real Ale om jag inte minns fel…) och smakade gammal disktrasa. Som tur är har det blivit bättre sen dess…
Vem har gjort den fina loggan?
– Min fantastiskt fina logga är designad av Lisen Darenlind, min gamla klasskamrat från gymnasietiden i Motala. Hon har gjort ett riktigt kalasjobb!
Du har ju ganska nyligen blivit öldomare och dömde på hembryggar-SM härförleden, hur tycker du kvaliteten är på hembryggar-Sverige idag?
– Det stämmer bra. Hembryggar-Sverige bubblar mer än någonsin, tror jag. Visst finns det fortfarande lite halvtråkiga flaskor här och var, men överlag är kvaliteten riktigt bra. Under SM-dagen smakade jag väldigt många olika sorter och kvaliteten där var faktiskt helt fantastisk. Om det fortfarande finns ölnördar där ute som inte har upplevt SM i hembryggd öl borde de definitivt dyka upp nästa år i Linköping.
Och vad tycker du om öl-Sverige i stort?
– Sverige håller på att utvecklas till en ölnation att räkna med, vilket är riktigt kul. Än så länge är vi för få riktigt inbitna nördar och för många “stor starkare” enligt min mening, men det förändras nog snart.
Är det några särskilda bryggerier som du följer med extra stort intresse?
– Som de flesta andra tycker jag Brekeriet är det mest spännande bryggeriet i Sverige idag. Internationellt är mina favoriter bland andra 3 Fonteinen, Stone, Cantillon och Thornbridge.
Är det till och med några bryggerier som du ser upp till och har som förebilder?
– Jag har sedan starten i mitt ölnörderi haft en speciell plats i hjärtat för Närke Kulturbryggeri. I början var det mest för att jag blev förtjusad i Kaggen (den låg ju i topp på RateBeer för tusan). På senare år har jag även lärt känna bryggarna och haft riktigt roliga stunder med dem. Förebilder skulle jag nog inte kalla dem, men nog ser jag upp till dem!
Till sist, när kommer första ölen från Green Tower och vad kommer det vara för öl?
– Första ölen (breaking news!) kommer att släppas på The Bishop’s Arms i Eskilstuna i början av juni. Det kommer att bli en amerikansk IPA som är designad för sommarsäsongens uteserveringar. Hög drinkabilitet, maffig humlearom och en kripsig beska! Förhoppningsvis kommer även andra Bishop’s i Mälardalen kunna ta del av ölen.
 
Text: Joel Linderoth

 

Testa en ölprovning med svenska hantverksöl

 

Tags: , , ,

Category: 5 frågor, Bryggerier, Senaste Nytt

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. bark skriver:

    Det var som fasen, jag har aldrig sett det där gröna tornet trots att jag jobbade i närheten på nittiotalet. Kul!

  2. bark skriver:

    Tack för trevlig intervju, dessutom. Fast jag begriper inte riktigt hur man kan vara fantombryggare på bryggverket man jobbar vid på dagarna. Fast det kanske inte riktigt är som om jag skulle konsulta som systemadministratör på mitt vanliga jobb? Hm.

  3. BeerSwedenJoel skriver:

    Jag tror man får se det som att Lucas är bryggare 8-17 (?) och sedan hyr in sig när han brygger Green Tower. Eller? Vas säger Lucas själv? /Joel