Belgisk öl för nybörjare del 2

| april 3, 2013

Har du läst den första delen av vår belgiska ölkurs? Vad tyckte du? Gillade du ölen och dess smaker? Sugen på mer? Här kommer magister Skrubbes nästa introduktion till den belgiska ölvärlden och nu blir det ett snäpp till. Bättre? Sämre? Mer komplext? Du avgör! Jens Skrubbe vill bara att du ska läsa, smaka och bedöma själv – konstigare än så är det inte. Så lycka till – här kommer den andra delen av introduktionen till den belgiska ölvärlden av Jens Skrubbe. 

Jens Skrubbe på Pressklubben.

Jens Skrubbe på Pressklubben.

Nu när grundkursen är avklarad och introduktionen är över; vad har ni för känslor, intryck och tankar? Är ni taggade att gå vidare eller är ni avskräckta? Är ni sugna på fortsättningen är det bara att ge er hän, är ni tveksamma ge mig gärna en chans till är ni snälla.

Om man finner vissa drycker, inte bara belgisk öl, mindre aptitretande ber  jag er att testa två saker innan ni vaskar dem.
Först har vi en enkel sak som gäller allt vi petar i oss, men i synnerhet dryck. Prova alltid två gånger! Munhålan måste ibland vänjas av vad som komma skall, speciellt om det är något udda, och det gör du med första klunken i munnen. När du sedan tar den andra klunken i munnen är dina receptorer och smaklökar mer förberedda. Testa själva får ni se.
Tips nummer två var jag inne redan i mitt föregående inlägg men det kan inte påpekas nog ofta. Ät någonting till drycken! En bit mat eller ett tilltugg kan lyfta vissa drycker från mediokra till himmelska. Är det svårt att själv luska ut kombinationer är det lätt att hitta hjälp. Fråga personalen på Systembolaget, köp en av de otaliga mat- och dryckesmagasinen eller sök på det globala nätet. En aspekt i detta är dock att det fortfarande ska var lustfyllt! Är man inte en köksmänniska går man till en välsorterad delikatessdisk i en stor matbutik. Där finns det mesta plus att du får en kunnig person att rådgöra med!
Det finns en del tumregler att förhålla sig till, men märk väl att det bara är tumregler. Rött kött och röd fisk passar med mörk till bärnstensfärgad öl och fisk, skaldjur och vitt kött passar bra till ljus och gyllene öl (möjligen bärnstensfärgad i vissa fall).
Ett annat tips är att låta primärsmaker träffas eller komplettera varandra. Utan att låta för paradoxal ser jag antingen att mat och dryckeskombinationer accentueras eller att de bryts. Ibland kan gränsen mellan att bryta och skära sig vara hårfin men testa gärna själv innan du bjuder in. Låter det komplicerat? Det är det inte och det behöver det inte vara. De flesta har en generellt bred smakpalett och ‘tål’ förhållandevis mycket.
Om ni är villiga, vetgiriga och nyfikna tänkte jag nu presentera fortsättningen på mitt förra inlägg. Dock är de båda inläggen fristående från varandra så det går alldeles utmärkt att starta här där jag presenterar fem nya öl, fem nya stilar och dessutom med fem olika tillbehör. Inte illa! Var så goda!
Saison Dupont
Öl bryggd i vallonsk bondölstradition. Torr, lätt fruktig och uppfriskande. Allväders och allmatsöl. Funkar även för sig själv. Denna saison är de moderna saisonernas urmoder och lanserades 1920. Ofiltrerad, opastörisersd och ockra till aprikosfärgad går den hem i de flesta läger. Drick den tillsammans en bit kraftigt sältad hårdost och den lyfter ytterligare. Torrt och fruktigt möter sälta.

Rodenbach Grand Cru.

Rodenbach Grand Cru.

Rodenbach Grand Cru
Ekfatslagrad blandöl i kastanjefärgat maner med anor från svunnen tid och från Flandern. Kraftigt traditionsbunden ‘rödöl’ som numer är aningen tämjd. Det hindrar inte en bitande syra och en trevlig fräschör. Kan drickas solitär men är också ett superbt komplement till den inlagda sillen eller den inlagda strömmingen. Syra möter syra och sälta.
Tripel Karmeliet
En klassisk gyllene belgisk mikrotripel med härlig sötma och toner av mandelmassa, vanilj och karmeliserad banan. Falsk klosterale med mycket ‘story telling’ i bagaget. Spektakulär öl med många dimensioner. Tillsammans med en Crème Brûlée är det handen i handsken! Sött möter sött.
Oude Kriek Boon 
Spontanjäst tvåårig lambic smaksatt med riktiga körsbär. Vildjäst öl med härlig syra, väl inlindad fruktighet och hög astringens, minimalt söt och en riktig ‘rensare’ i munhålan. Enastående vacker i sin röda skepnad passar den förträffligt till en mörk chokladbit med hög kakaohalt. Syra möter bitterhet.
Kasteelbier Brune
Belgisk barley wine. Mahognyfärgad brygd med mångfacetterad smakbild men där sötman ändå är dominerande. En värmande öl med relativt lätt kropp trots den underliggande kraften. Förrädisk och farlig. Ölen har hög lagringskapacitet. Åter igen väljer jag ost som tilltugg men denna gången får det bli en härligt mogen, lätt svettande grön- eller blåmögelost. Sötma möter sälta.
Visst är det fantastiskt med den här otroliga bredden på belgisk öl! Hela smakspektrat och alla färger. Man upphör aldrig att förvånas och man blir hela tiden överraskad. På gott och ont.
Lycka till och glöm inte att ha roligt!
Text: Jens Skrubbe
Foto: Joel Linderoth

Tags: , , , ,

Category: Öl & Mat, Öl & Resor, Senaste Nytt

Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Victor Janson skriver:

    Om man som jag är intresserad av Belgiens stora utbud av öl, och skulle vilja åka dit och fylla sin källare med godsaker, kan ni rekommendera någon butik med stort utbud och hyfsad prisnivå i Belgien?

  2. BeerSwedenJoel skriver:

    Hej Victor, jag lägger din förfrågan på vår Facebook-sida. Du kommer få svar – jag lovar! /Joel