Skånsk kalops med tre öltips

| mars 13, 2013

Att laga en skånsk kalops är en verksamhet som ger ro i själen. Det skånska består i att morötterna och kryddorna ligger kvar om jag kan min mathistoria rätt – i Skåne har man alltid tagit till vara alla råvaror…. Gott som bara den är det i varje fall och det här receptet är uttestat i konkurrens med många andra. Kanske inte bäst i världen men inte långt ifrån. Lycka till! 

Skånsk kalops med tre öltips.

Skånsk kalops med tre öltips.

Ingredienser:

  • cirka 1 kilo grytbitar av nötkött
  • 2 gula lökar
  • 1 liter grönsaksbuljong alt hönsbuljong
  • 2-3 morötter, skivade i cirka centimetertjocka bitar
  • 15 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • en halv tesked torkad timjan
  • 1-2 matskedar HP-sås
  • 2-3 matskedar soja
  • 2 matskedar maizena
  • inlagda rödbetor
  • potatis
  • persilja

Gör så här:

  1. Bryn grytbitarna i lite smör. Använd en stor gryta.
  2. Salta och peppra.
  3. Se till att köttet får ordentlig färg och tillsätt sedan löken som du skalat och skurit i små klyftor.
  4. När köttet och löken har fått fin färg lägger du över allt i en annan gryta.
  5. Vispa ur den första grytan med en del av buljongen och häll vätskan över köttet och löken.
  6. Lägg i morötter, HP-sås, timjan och lagerblad.
  7. Lägg också i kryddpeppar och häll på sojan.
  8. Slå på buljongen så det täcker köttet och de övriga ingredienserna.
  9. Låt koka upp.
  10. Koka i cirka 1,5 timmar, fyll på med buljong om det kokar under köttet.
  11. Skumma av fettet några gånger under kokningen.
  12. Red av grytan med maizena utrört i lite vatten – låt grytan koka ihop några minuter efter det.
  13. Strö över persilja och servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Den där speciella smaken av kryddpeppar, långkokt kött och de nästan sönderkokta morötterna tillsammans med rödbetans syrliga distinkta smak. Den liksom ropar mörkare öl! Kanske en skånsk öl till den skånska kalopsen? Här är tre tips!
Björnen Sover Skånsk Brown Ale från Lundabryggeriet
En skånsk brown ale som är som gjord för den här grytan. Murriga smaker med rostade, maltiga toner och en liten nätt syrlighet på toppen! Tala om giftastycke!
Dugges Kals Stout från Dugges
En stout som kommer glidande med sina kaffe- och rosttoner och som också blir en härlig kombination. Apelsinsötma piggar upp lite i det mustiga.
Kalla Tiders Ängöl från Ängö kvartersbryggeri
En mörk lager från Kalmar – kan det vara något? Jodå, den mörka lagern ger ett friskt tillskott till anrättningen och skrämmer inte bort någon – ytterligare ett bra val!
Text: Joel Linderoth
Foto: Joel Linderoth

Tags: , , , ,

Category: Öl & Mat

Comments (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Fredrik skriver:

    Ska prova detta på lördag.
    Tips på bra öl i standardsortimentet som passar?
    Eller får jag göra kalopsen en gång till och beställa någon av dessa öl?=)

  2. BeerSwedenJoel skriver:

    Hej Fredrik, vad kul! Testa med Nils Oscars Kalaspåsköl, den passar väldigt bra! Eller Oppigårds Easter Ale eller Electric Nurse påsköl. Alla är de maltiga och med lite rostade toner utan alltför mycket sötma – precis det du vill ha med i ölen. Lycka till!

  3. Fredrik skriver:

    Hej,

    Tack för ditt svar.

    Nu hann jag inte till Systembolaget och handla de du tipsade om i kommentaren, jag såg ditt svar alldeles nyss.

    Men jag har en Dugges Påsklager hemma som jag har tänkt prova med.

    Ha en trevlig helg,
    /Fredrik

  4. BeerSwedenJoel skriver:

    Bra val – hoppas det smakade! /joel

  5. Fredrik skriver:

    Smakade bra, kan rekommendera att även prova med en Dugges Påsklager (passande nog nu till påsk).

  6. Fredrik skriver:

    Kan meddela alla att det smakade bra även med en Dugges Påsklager.